Влиянието на човека върху планетата се усеща все повече и

...
Влиянието на човека върху планетата се усеща все повече и
Коментари Харесай

15 животни, които едва ли някога ще видите на живо

Влиянието на индивида върху планетата се усеща от ден на ден и най-потърпевши са животните. Това са 15 типа, които може би в никакъв случай няма да видите онлайн.

1. Лъв + тигър = лигър

Лигърът е кръстоска сред тигрица и лъв. Животното е по-едро от родителите си, обича водата (като тигрите) и обича да поддържа връзка (като лъвовете). Понеже хабитатите на родителите не се пресичат в дивата природата, лигърът съществува единствено в плен. В предишното, териториите на азиатските лъвове и тигрите са се застъпвали, тъй че в миналото може да е имало диви лигри.

2. Северен косматонос вомбат

Той е сериозно заплашен тип. Живее в Национален горски парк Епинг в Куинсланд, Австралия. През 2003г, тези вомбати са били единствено 113, а през 2010г популацията им е повишена на 163.

3. Червеногривест дървесен плъх

Червеногривестият дървесен плъх живее в релативно дребен горски район в Колумбия. За страдание, доста от хабитата му е погубен. В продължение на доста години се е считало, че типът е липсващ. Показал се е обаче през 2011г.

4. Мадагаскарска ъглеста костенурка

Мадагаскарската ъглеста костенурка е най-застрашения тип костенурки в света. Живее в района на Бали Бей в Мадагаскар. Общата й популация е сред 440 и 770 индивида. Понеже е извънредно красива, главната заплаха за нея е противозаконната интернационална търговия с домашни любимци.

5. Синя тарантула

Латинското й име е Poecilotheria metallica, тъй като има железен наследник цвят. Естественият й хабитат е гора в Андра Парадеш, южна Индия. Там живее на по-малко от 100кв.м.

6. Хайнански гибон

Естественият хабитат на хайнанския гибон е остров Хайнан в Южнокитайско море. Там са останали единствено 23 на независимост. Това ги прави най-редките примати в света. Поради вероятното им скорошно изгубване, доста организации се борят да понижат броя на факторите, които способстват за намаляващата популация на гибоните.

7. Гвенон ролоуей

Тези гвенони живеят в Гана, Кот д’Ивоар и Мадагаскар. Но съгласно последните данни, единствено 100-160 са останали в горите на Мадагаскар. Основната опасност за типа са миньорските действия, противозаконната сеч и изгарянето на гори за земеделие. Гвенонът ролоуей е записан като един от 25-те най-застрашени примати в света.

8. Голям бамбуков лемур

Това е най-едрият тип лемур и живее в Мадагаскар. Храни се единствено с бамбук и избира стъблото, само че яде и листата. Все още не е известно по какъв начин се оправят с цианида, откриващ се в стъблата.

9. Вакита

Това е най-малкият делфин в света. Живее в Северния залив на Калифорния и Мексико. Останали са по-малко от 200 на независимост и не престават да понижават. Основната опасност за тях е потреблението на риболовен мрежи.

10. Мисисипска водна жаба

Живее единствено на две места в река Мисисипи. Популацията й е от 60-100 индивида. Причината за изгубването на типа е загубата на хабитат, заболявания, суша, инвазивни типове.

11. Риба трион

Рибата трион живее в крайбрежните тропически и субтропически води на Атлантическия, Индийския и Тихия океан. В момента обаче, популацията й е лимитирана до северна Австралия. Тя се е приспособила да живее както в соленоводни и сладководни басейни, а носът й служи да открива храна под песъчливото океанско дъно. Основната опасност за типа са човешкия резултат върху природата и рибарските мрежи.

12. Сингапурски сладководен рак

Сингапурският сладководен рак живее в горски потоци в Сингапур. Той е сериозно заплашен тип и популацията му се смалява поради загуба на хабитат. През 2012г е включен в листата със стоте най-застрашени типове.

13. Хамелеон Тарзан

Той е открит през 2009г. Живее в дребен регион от дъждовна гора в Мадагаскар. Има доста разпръсната и намаляваща популация. През 2012г е включен в листата със стоте най-застрашени типове.

14. Земеровка на Нелсън

Тази земеровка е кръстена на Едуард Уилям Нелсън, който я е разкрил през 1894г. Тя живее в източно Мексико и е била считана за липсващ тип. Открита е още веднъж обаче през 2004г, само че остава неразучена.

15. Вонистра на Дърел

Това е бозайник от Мадагаскар, роднина на кафявоопашатата мангуста. Вонистрата е разказана като нов тип през 2010г. Застрашена е поради унищожаването на хабитата й в Лак Алоатра.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР