Властите във Франция предупредиха във вторник, че по-нататъшното забавяне на

...
Властите във Франция предупредиха във вторник, че по-нататъшното забавяне на
Коментари Харесай

Франция иска бързо споразумение с Иран

Властите във Франция предизвестиха във вторник, че по-нататъшното закъснение на договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година може да заплаши възможностите за реализиране на съглашение.

Изказването бе направено, откакто Русия разгласи спомагателни претенции, които стопираха договарянията, заяви " Ройтерс ".

" Ние сме доста покрай съглашение. Важно е да го сключим, до момента в който към момента можем, съобщи представителят на външното министерство Ан-Клер Лежандр на брифинг. Загрижени сме от рисковете, че по-нататъшните забавяния биха могли да натежат върху опцията за привършване ".
 Иран укори Русия, че спъва договарянията за нуклеарната договорка
Иран укори Русия, че спъва договарянията за нуклеарната договорка

Исканията на Москва били неконструктивни

Върховният договарящ на Иран Али Багери Кани напусна договарянията ненадейно в понеделник за съвещания в Техеран с координатора на договарянията Енрике Мора от Европейския съюз (ЕС), като съобщи, че е пристигнало времето за взимане на политически решения за преустановяване на договарянията - 11 месеца след началото им.

Дипломати обявиха, че в договарянията към момента би трябвало да бъдат преодолени няколко разлики, които също бяха наранени от настояването на Русия в последния миг за гаранция от Съединените щати, че съветската търговия, вложения и военно-техническо съдействие с Иран няма да бъдат възпрепятствани от наказания поради нахлуването й в Украйна. Прочетете още

Лежандър съобщи, че Франция, Англия и Германия приканват всички страни да " одобряват виновен метод за реализиране на съглашение ".

Припомняме, че ден по-рано ирански публични лица обявиха, че настояванията на Русия по време на договарянията за иранското нуклеарно съглашение във Виена не са градивни .

Намесата на Русия е ориентирана към подсигуряване на личните ѝ ползи, сподели организацията, показаха те, представени от иранската полуофициална организация " Тасним ".

Русия изиска гаранция от Съединени американски щати, че глобите, пред които е изправена поради спора в Украйна, няма да навредят на търговията й с Иран. Искането обаче може да препъне договарянията.
 Иран: Ядрената договорка се трансформира в куха черупка
Иран: Ядрената договорка се трансформира в куха черупка

Техеран отхвърля договаряния с една неотстъпчива Америка и една пасивна Европа

Във Виена Иран и международните сили вършат опит да възобновят нуклеарното съглашение, което някогашният американски президент Доналд Тръмп напусна през 2018 година, налагайки тежки наказания на иранската стопанска система.

Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян съобщи по време на диалог с Жозеп Борел от Европейски Съюз, че неналичието на сериозна воля от страна на Запада за реализиране на положително и надеждно съглашение във Виена е довела до излишно удължение на договарянията.

Целта на възобновените договаряния е Съединени американски щати да се върнат към нуклеарната договорка, подписана сред Иран и интернационалните медиатори през от 2015 година, а Техеран да стартира още веднъж да съблюдава уговорките си по него. Тръмп отдръпна Съединените щати от съглашението с аргумента, че Иран нарушава изискванията по него.

От април до момента Съединени американски щати и Иран организираха във Виена осем кръга непреки договаряния, ориентирани към обновяване на действието на пакта за анулация на глобите против Техеран, при което иранската страна би трябвало да съблюдава рестриктивните мерки върху нуклеарната й стратегия.
 Съединени американски щати чакат съглашение с Иран по нуклеарната договорка
Съединени американски щати чакат съглашение с Иран по нуклеарната договорка

Постигнат е значителен прогрес...

Докато от Държавния департамент на Съединени американски щати настояват, че договарянията навлизат във " финалната си част ", ирански чиновници показват, че част от настояванията им за унищожаване на глобите не са били взети под внимание при договарянията във Виена.

И двете страни споделят, че чакат дефинитивно политическо решение от другата страна за обновяване на нуклеарната договорка.

Отлагайки възобновяването на съглашението сред Иран и западните сили и забавяйки връщането на Техеран на петролния пазар, Русия се стреми да увеличи цените на суровия нефт и да усили личните си енергийни доходи, оповестява още " Тасним ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР