Влакови композиции изнасят съкровищата, крият ги в пещериДокато армиите на

...
Влакови композиции изнасят съкровищата, крият ги в пещериДокато армиите на
Коментари Харесай

Златните тигани на Третия райх

Влакови композиции изнасят съкровищата, крият ги в пещери

Докато армиите на нацистка Германия завземат огромна част от Европа по време на Втората международна война, от завладените територии изчезват доста златни скъпоценности, исторически артефакти и предмети на изкуството. Много от тези съкровища към момента не са открити. И колкото повече време минава, толкоз повече легенди се раждат за златото на нацистите
--> Откраднатото имане
Едно от първите неща, които немците вършат в окупираните територии, е да обсебят банковите запаси на страната. От централните банки на Австрия, Чехословакия, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Полша, Унгария, Украйна, Италия, Югославия и други към Берлин поемат ешелони със златни кюлчета и монети с общо тегло над 565 тона. За съпоставяне, златният запас на Райхсбанк в предвоенните години е към 100 тона. Отделно, от частни физически и юридически лица фашистите са конфискували още 134 тона. Освен тези количества, съгласно данни на хауптщурмбанфюрера от Секретен сътрудник Бруно Мелмер, претрупан да прибира и осчетоводява златото, постъпващо от концлагерите, към Райхсбанк са изпратени още над 37 тона. Общо над 736 тона злато на стойност над 810 млн. $, което се равнява на близо 14 милиарда $ по сегашен курс. Голяма част от това злато е изнесено в Швейцария, само че за немалка част ориста е незнайна. След края на войната една част от съкровищата са открити, само че немалка част изчезва напролет на 1945 година
Тунелите с милиони


През февруари 1945 година Берлин претърпява най-страшната бомбардировка в историята си. Американски и английски самолети изсипват над града хиляди тонове бомби. Разрушена е и постройката на " Райхсбанк ", само че златото, банкнотите, валутните запаси и другите полезности, скрити в подземията й, остават незасегнати. Независимо от това нацисткото управление взима решение да изтегля това богатство. След края на войната в подземието на банката руснаците откриват единствено 90 кюлчета злато, всичко друго било към този момент изнесено и укрито. Златният запас на страната трябвало да бъде укрит в Тюрингия, в солните мини " Кайзерода " на 300 километра от Берлин. То е намерено по случайност от американците в шахта на 640 метра дълбочина: хиляди чували с райхсмарки и задгранична валута, златни и сребърни монети, куфари и сандъци със скъпоценни камъни и всевъзможни други полезности. Най-важната находка обаче са 8500 златни кюлчета - съвсем 90% от златния запас на нацистка Германия. Американците откриват и многочислени творби на изкуството, живописни платна и графики от немски и задгранични музеи. Сред тях са картини от Рембранд, Тициан, Рафаел, Дюрер, Реноар, а като венец на всичко и фамозната скулптура на египетската кралица Нефертити.

През 1945 година американски военни елементи откриват скрити златни ресурси в солната мина Меркерс в Тюрингия, която съдържа златни кюлчета, монети и валута на стойност 517 милиона щатски $ по курса от 1945 година, или към 8.5 милиарда днешни $ с общо тегло 100 тона.
Безценният трен
На фона на чистата статистика за откраднатите, складирани и " евакуирани " кюлчета и банкноти през годините се споделя и чудната история за " златния трен " Валбжих. за него се твърди, че съдържа изобилно богатство от нацистко злато, събирано от германците по време на войната в град Бреслау. Смята се, че влакът е заровен в планина в югозападна Полша. Когато се появяват изказвания за възможното му местонахождение, през август 2016 година са направени детайлни разкопти на мястото, само че не са открити нито злато, нито трен.
Австрия - обичаното укритие
През 1945 година ешелон от 80 вагона, претрупан с плячкосано от нацистите злато, бижута и сребро напуща Будапеща. Насочва се към нацистка цитадела някъде в Алпите и стопира в Бьокщайн, Австрия, прикрит в тунела Тауерн. Част от плячката е взета и заровена на разнообразни места в Тирол и към град Фелдкирх, като след това е открита от локални фермери и френските военни след края на войната. Плячката във влака е конфискувана от въоръжените сили на Съединени американски щати през май 1945 година, само че част от нея в никакъв случай не е била открита.

Отново в Австрия на гара близо до курорта Бад Аусзее са доставени 120 тона злато от италианския деспот Мусолини, 100 тона - от хърватския властник Анте Павелич, 50 тона платина е пратена от казашкия Секретен сътрудник корпус, изумруди - от унгарския фашист Тисо, а също по този начин и 3 вагона злато от Украйна, както и злато, взето от Румъния. Всичко това изчезва доникъде на 80 години на предишния век, когато двама туристи се изгубили в гората и се натъкнали на дребна къщурка, чийто покрив бил от.... кюлчета злато с щемпела на " Райхсбанк ".
Златните ютии


Говори се, че седмици преди капитулацията на Германия златарските работилници в Залцкамергут пуфтели непрекъснато, като произвеждали от злато освен цели къщи, само че и тигани, ютии и други предмети от бита. Смята се, че по този начин една част от златото е била изнесена след войната напълно легално за трети страни, откакто стоката е била незадълбочено боядисана. Щандартенфюрерът от Секретен сътрудник Фридрих Швенд, който избягал след войната първо в Испания, а по-късно в Перу, се хвалел, че автомобилът, с който осъществил пътуването си, бил направен от злато.
Картата на съкровищата
В планините към Оберзалцберг и вилата на Хитлер В Берхтесгаден американци откриват огромна част от заграбените от Херман Гьоринг съкровища - стотици творби на изкуството и злато скрити в под земята тунел.

След края на войната в покрайнините на Валгау сапьори откриват миниран тайник цялостен със златни кюлчета и американски долари.

Преди няколко години в Полша, близо до град Вроцлав иманяри сформираха карта, благодарение на която търсят златото на Хайнрих Химлер. В селцето Минковские в някогашен замък трансфорат от нацистите в санаториум се твърди, че са укрити тонове скъпоценности. Слуховете се базират на открита преписка сред полякиня и почитан немски офицер с който били другарски свързани.
Езерото с подправените лири
Друга известна легенда е обвързвана с потопените скъпоценности на дъното на езерото Топлицзее в Австрия, на стотина километра от Залцбург. Факт е, че на 29 април 1945 година нацистите фактически потопяват някакви сандъци на дъното на езерото. Търсенето им стартира съвсем незабавно след края на войната. През 1959 година търсачите били възнаградени, само че вместо злато откриват единствено подправени английски банкноти, които преди време нацистите хвърляли от самолети над Англия с вярата да провокират колапс на финансовата й система. Въпреки че се употребява най-съвременна водолазна техника, в езерото, достигащо дълбочина до 100 метра, и до момента не е намерено нищо друго.
" Неутрални " страни приютяват кюлчетата
След края на войната съдружниците откриват че една част от златото е изпратена в банки в Португалия, Турция, Швеция и Испания. Освен това по време на войната в редица страни на Южна Америка са регистрирани фиктивни сдружения в които Райхът е наливал и изпращал обилни средства. В Португалски банки са изпратени 124 тона злато, от които след войната Португалия връща единствено 4 т.?! Много финансисти настояват, че следвоенният напредък в някои южноамерикански стопански системи се дължи на нацистките пари, пратени там по време на войната.
Тъмната история на немския запас
Интерес съставлява и " тъмната " история с актуалните златни запаси на Германия. След войната съдружниците конфискуват банковите запаси на победена Германия. През 1948 година е пусната в послание западногерманската марка. Двадесет години по-късно размерът на държавният златен запас е от 4034 тона, като в Германия златни мини няма. Понастоящем страната е на второ място след Съединени американски щати по количеството на златни запаси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР