Владимир НИКОЛОВАпотеоз на отминаващата 2022 г. безспорно бе Мондиалът в

...
Владимир НИКОЛОВАпотеоз на отминаващата 2022 г. безспорно бе Мондиалът в
Коментари Харесай

2022-ра - годината на Аржентина и Меси

Владимир НИКОЛОВ
Апотеоз на отминаващата 2022 година несъмнено бе Мондиалът в Катар, извършен напълно в края й.> За първи път > Световното състезание се игра през зимата, за първи път в Близкия изток, за първи път толкоз плътно - единствено на осем стадиона, ситуирани в радиус от 50 км, и за финален с 32 тима.
Следващият Мондиал 2026 година ще е в три страни (САЩ, Канада и Мексико), в 16 града на 16 стадиона и с присъединяване на 48 страни, т.е. всяка пета от членуващите във ФИФА страни.
Независимо от слабия интерес на локалните, Мондиалът в Катар се трансформира в празник за последователите на другите тимове. Само на финала участваха 50 000 аржентинци.
Още преди провеждането Катар беше подложен на критика от Западния свят поради погазването на човешките права, неравноправието на половете, неуважение правата на половите малцинства, употребата при потреблението на чужденци като служащи при построяването на стадионите и инфраструктурата. Затова западните страни приканиха за политически протест на шампионата, само че президентът на Франция Еманюел Макрон го наруши на два пъти, като хвърча за полуфинала с Мароко и за финала.
Самият край сред двукратните международни първенци Аржентина и Франция се трансформира в> двубой сред Лионел Меси и Килиан Мбапе > и приключи 3:3 след шоу в жанр " Гол след гол ". Французинът означи всичките три попадения за тима си, беше прецизен и при дузпите. И сграбчи " Златната обувка " за голмайстор на Мондиала.
Меси остана с гол по-малко, само че безапелационно заслужи " Златната топка " за най-хубав футболист на Мондиала. При дузпите южноамериканците демонстрираха по-здрави нерви. От бялата точка точни бяха Меси, Пауло Дибала, Леандро Паредес и Гонсало Монтиел. За Франция от 11-ия метър означиха Мбапе и Рандал Коло Муани, а Кингсли Коман и Орелиен Чуамени пропуснаха. Вратарят Емилиано Мартинес още веднъж сподели дузпаджийски усет и хвана удара на Коман.> " Албиселесте " победиха за трети път > в историята след домакинския Мондиал през 1978 и Мексико 1986.
Меси усъвършенства и върха на Лотар Матеус за най-вече мачове на международни финали (вече 26), а на 35 години и 157 дни завоюва единственото изчезнало отличие в пребогатата си кариера - Световната купа. Мнозина чакаха, че Бълхата ще завърши кариерата си в националния отбор, откакто сбъдна фантазията на живота си, само че треньорът Лионел Скалони даде обещание да " резервира място " за адаша си и в състава за Мондиал 2026.
Компактното осъществяване на шампионата - 64 мача единствено за 29 дни и единствено на 8 стадиона в радиус от 50 км, разреши на почитателите за първи път да следят повече от един мач дневно.> Мароко завоюва благосклонностите > на всички, като стана първата африканска футболна мощ, достигнала полуфинал на Световно състезание.
Разочарованията също не отсъстваха. Най-вече с отсъствието на 4-кратния международен първенец Италия, само че в течението на шампионата отпаднаха и други велики футболни сили - Германия, Испания, Англия, Бразилия, Белгия, Дания и Нидерландия.
Интересът на локалните не бе толкоз огромен, само че шампионата не бе лишено от нюанс, най-много поради темпераментните почитатели от Латинска Америка, Африка и арабските страни. Японските последователи отново впечатлиха с културата си, като почистваха трибуните след мачовете на любимците си.
Забраната за продажба на алкохол сведе до най-малко ексцесиите и нямаше проблеми за локалната полиция. Не такова беше ситуацията в Европа, където мароканци провокираха безредици в редица градове на Франция и Белгия.
Украинският президент Володимир Зеленски настоя да изнесе тирада преди финала, само че ФИФА му отхвърли, вярна на тезата да не се смесват политиката и футболът. Пак поради нея не бе позволено капитаните на девет страни да носят ленти с цветовете на дъгата в поддръжка на половите малцинства.
Накратко: Катар беше превъзходен хазаин в учредителен проект, само че и най-слабата футболна страна, приела Мондиал.
След 64 мача, 172 гола и един от най-хубавите финали в историята, Световното състезание завърши. То бе най-скъпото. За него Катар е изхарчила близо 300 милиарда $ - повече, в сравнение с всички предишни Мондиали, само че единствено 10 милиарда директно за 7-те нови стадиона.
На фона на Мондиала се покри абсурдът, че президентът на ФИФА Джани Инфантино се е сдобил с първокласен дом в Катар в края на 2021 година
България приключва завършва годината на> 72-ро място в ранглистата на ФИФА > и " Кока Кола " сред " футболни сили " като Кабо Верде и ДР Конго. Националите се издъниха в Лигата на нациите на старта, като приключиха 1:1 със Северна Македония в Разград. Пак там паднаха тежко от Грузия с 2:5. Това докара до оставката на селекционера Ясен Петров и " на пожар " спортният шеф на БФС Георги Иванов - Гонзо пое отбора, който приключи 0:0 в Тбилиси през юни. При идването в Грузия двата рейса, пренасящи тима, се сблъскаха и тежко пострада националът Тодор Неделев, който към този момент е възобновен.
България игра неубедително и в Гибралтар. " Футболното джудже " съумя да се измъкне с 1:1.
За селекционер бе назначен известният сръбски треньор Младен Кръстаич. Той напълно възобнови и подмлади състава, който отнесе Гибралтар с 5:1 в Разград, а след това излъга и Северна Макeдония като посетител с 1:0.
Мачът в Скопие ще се запомни не толкоз с футболни достолепия, колкото с неспортсменското държание на почитателите на домакините, които освиркаха химна и играчите ни. ФИФА санкции съществено противника ни, а трите точки от Скопие осигуриха на България място в четвърта урна за жребия за Евро 2024 в Германия. Отборът ни попадна в Група G със Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва. При Кръстаич националите продължиха положителните си изяви и в другарски мачове надиграха Кипър с 2:0 и приключиха 0:0 в Люксембург.> На клубно равнище > годината ще се запомни с следващата 11-а купа на Лудогорец, а Левски се пребори за първи трофей от 2009 година " Сините " завоюваха Купата на България с 1:0 над " безконечния противник " ЦСКА, а преди този момент на полуфинала надиграха 2 пъти таман Лудогорец. Това класира отбора на Станимир Стоилов в пресявките за Лигата на конференциите, само че след влиятелен триумф над гръцкия ПАОК Солун (2:0 и 1:1), последва срам против малтийския Хамрун Спартанс (1:0 в Ла Валета и 1:2 на " Герена " ).
В същия шампионат приключилият трети у нас Ботев Пд се препъна още на първото затруднение - 0:0 и 0:2 с кипърския АПОЕЛ Никозия.
Вицешампионът ЦСКА се показа надалеч по-достойно, само че отпадна в плейофите против швейцарския Базел (1:0 и 0:2).
Най-успешен беше още веднъж първенецът Лудогорец. " Орлите " отстъпиха на хърватския Динамо Загреб с 1:2 и 2:4 в квалификациите за Шампионската лига, само че се класираха в групите на Лига Европа. Там отборът от Разград приключи трети след испанския Бетис, като до последно оспорваше второто място с италианския гранд Рома. Все отново Лудогорец продължава в елиминациите на Лигата на конференциите и през февруари ще срещне на 1/16-финал белгийския Андерлехт.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР