ВизиткаВладимир Малинов е изпълнителен директор на Булгартрансгаз ЕАД. Той поема

...
ВизиткаВладимир Малинов е изпълнителен директор на Булгартрансгаз ЕАД. Той поема
Коментари Харесай

През януари 2024 се очакват първите LNG доставки в Александруполис

Визитка Владимир Малинов е изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД. Той поема управлението на сдружението през 2018 година, а преди този момент управлява процесите, свързани с регулаторните въпроси и използването на пазарните кодекси на Европейски Съюз в региона на природния газ. През 2019 е определен за ръководител на съвета на шефовете на " Газов Хъб Балкан " ЕАД, а през януари 2021 година за член на борда на шефовете на " Газтрейд С.А. ", която построява терминала за полутечен газ край Александруполис. През декември 2021 е определен за член на съвета на ENTSOG (Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи). Визитка Владимир Малинов е изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД. Той поема управлението на сдружението през 2018 година, а преди този момент управлява процесите, свързани с регулаторните въпроси и използването на пазарните кодекси на Европейски Съюз в региона на природния газ. През 2019 е определен за ръководител на съвета на шефовете на " Газов Хъб Балкан " ЕАД, а през януари 2021 година за член на борда на шефовете на " Газтрейд С.А. ", която построява терминала за полутечен газ край Александруполис. През декември 2021 е определен за член на съвета на ENTSOG (Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи). Как се промени газовият пазар след войната в Украйна и какви са трендовете?
Войната, прекъсването на доставките на съветски газ за България и намаляването им за редица страни се компенсираха от доставки на полутечен природен газ и смяна на посоката на потоците - от юг на север.

Потвърди се целесъобразността за създаване на инфраструктура, гарантираща непрекъснатостта на доставките от надеждни сътрудници. Към момента природен газ в България постъпва главно от Азербайджан и LNG от Съединени американски щати, Катар и Египет посредством терминалите в Гърция и Турция.

Алтернативните направления за доставка на природен газ, обезпечени посредством реверсивната съгласуваност на мрежата на " Булгартрансгаз ", разрешиха да бъде изцяло задоволено търсенето на газ в страната без никакви ограничавания. Благодарение на работата на българския газопреносен оператор и обезпечения достъп до разнородни източници на газ са налице доставки от различни източници даже за страни като Молдова и Северна Македония, които бяха 100% подвластни от Русия.
Реклама
В средносрочен проект в района чакаме да нараства търсенето на LNG и спомагателни количества газ от Азербайджан. Благодарение на плановете, по които работим - разширението на газовото вместилище " Чирен ", интерконектора със Сърбия и LNG терминала в Александруполис, ще бъдат обезпечени задоволителни количества природен газ на конкурентни цени.
Кога очаквате да бъде разтоварен първият LNG танкер на терминала в Александруполис?
Терминалът, в който " Булгартрансгаз " е акционер с 20%, има стратегическо значение за България и страните от Югоизточна Европа. Чрез него ще бъдат обезпечени нови количества на конкурентни цени и ще се увеличи ликвидността на пазарите в района. Ще бъде допустимо да се реализират доставки от терминала през България и мрежата на " Булгартрансгаз " до страни в Европа, както и до Украйна и Молдова. Очаква се след възобновяване си точно Украйна да е един от огромните пазари.

Строителството на оборудването и връзката с мрежата на гръцката ДЕСФА са в напреднала фаза и акционерите планираме то да бъде въведено в употреба до края на годината.

Осъществяването на първите доставки от LNG терминала е търговски въпрос, само че чакам те да бъдат осъществени още при започване на януари 2024 година
Реклама Има ли бъдеще природният газ в европейската енергетика, или по-скоро ще се върви към замяната му с водород?
Водородът като екологично чист запас ще играе значима роля в енергийния преход. За ефикасното му нахлуване обаче е належащо време за основаване на съответните регулации, пазарни правила и не на последно място - индустриален потенциал.

В средносрочен проект газът ще резервира ролята си на преходно гориво. Той ще способства за сполучливото развиване на пазара на водород и увеличението на каузи на ВЕИ в производството на електрическа енергия посредством ефикасната опция да балансира системите.

Газовата инфраструктура и смесването на газ с водород ще спомогнат за ускорение водородното развиване, до момента в който се реализиран нужните равнища на произвеждане, търсене и съществуване на преносна инфраструктура.

В " Булгартрансгаз " сме дейни в този развой и с водещи газови оператори от Европейски Съюз участваме в работата на Европейския алианс за чист водород и Европейския водороден гръбнак. Планираме планове за обезпечаване на съгласуемост на съществуващата ни газова мрежа за работа с до 10% водород и нова атомна мрежа, част от предпочитания кулоар от Югоизточна до Централна и Западна Европа. Те ще имат принос за реализиране на задачите в региона на водорода и са препоръчани за шестия лист на планове от " общ интерес " за Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР