ВизиткаДимитър Колчаков е съосновател и Chief Compliance Officer (CCO) в

...
ВизиткаДимитър Колчаков е съосновател и Chief Compliance Officer (CCO) в
Коментари Харесай

Развитието на регулациите и новите технологии вече променят застраховането

ВизиткаДимитър Колчаков е съосновател и Chief Compliance Officer (CCO) в " Болерон " АД - софтуерна компания, която цифровизира и автоматизира процесите в застрахователната промишленост. Технологиите, създадени от " Болерон " АД, разрешават на потребителите освен да съпоставят бързо и елементарно застрахователни артикули онлайн, само че и да подписват застраховки през своя мобилен телефон или компютър в границите на минути. Димитър Колчаков има повече от 10 години интернационален опит в търговски банки и финтек компании като началник на звена " Съответствие с регулациите ", " Мерки против изпирането на пари " и " Защита на персоналните данни ". Модерното обезпечаване е пъзел формиран от технологии и регулации Идентификацията е основен миг от нашия бизнес модел. Всички застрахователи ще се цифровизират, тъй като това е посоката, в която се развива потребителското търсене. Как се трансформира застраховането през последните години?
Само преди три години беше немислимо да избирате, поръчвате и плащате застрахователни артикули през мобилно устройство. Често, с цел да съумеете да сключите нова или подновите остаряла застраховка, трябваше да прекарате половин работен ден в циркулиране по офиси на застрахователни компании. Загубата на време, компликациите при сравняването на другите артикули на пазара и като цяло високото равнище на неефективност в промишлеността ни подтиква да създадем нова компания, която да позволи тези проблеми. Затова през 2019 година стартирахме платформата за цифрово обезпечаване Boleron (), която цифровизира застрахователната промишленост в България и разрешава на нашите клиенти да съпоставят, купуват и ръководят своите застраховки през своите мобилни телефони.

Когато стартирахме, съвсем всички застрахователни артикули се продаваха по остарелия обичаен метод - офлайн на гише, а в надълбоко обичайна промишленост малко хора се замисляха по какъв начин и дали е допустимо цялата активност да се изнесе онлайн. Това беше и моята първа задача в Boleron - стъпвайки на предходен опит с онлайн онбордване на клиенти, кредитиране и депозити в банковата сфера, да предложа и защитя законни процеси за продажба на застрахователни артикули онлайн.
Реклама
Оказа се, че е допустимо - другите части от пъзела бяха налице, само че някой трябваше да запретне ръкави и да сглоби цялата картина - това направихме ние от Boleron. В резултат към този момент няколко години нашите клиенти съпоставят, купуват и ръководят своите застраховки през мобилните си телефони.
Кой беше основният пробив, който ви направи пионери в онлайн застраховането в България?
- Ние първи успяхме да сглобим целия пъзел, който включва технология, регулации и увещание на сътрудниците и клиентите ни, че онлайн застраховането в България е допустимо и с огромен капацитет. За да се случи това обаче, крайъгълен камък беше по какъв начин тъкмо да се подпишат договорите от разстояние по легален и сигурен метод. Това стана допустимо с въвеждането на член 344 алинея 2 от Кодекса на застраховането, който гласи: " Застрахователният контракт може да е формиран и във формата на електронен документ по смисъла на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. "

Тази добавка в Кодекса на застраховането е от края на 2017 година Тя разрешава изцяло законно да се реализира обезпечаване чрез онлайн канали - уеб сайтове или мобилни приложения. Възползвайки се от тази опция, в Boleron всички застрахователни контракти са в електронна форма, подписани с електронен автограф.

Този метод на работа икономисва хиляди страници хартия, усъвършенства ресурсите, свързани с администрацията на документооборота, и дава високо равнище на сигурност и проследимост.
Реклама
Ще ви дам единствено един образец, с цел да си визиите мащабите: застрахователните контракти за Общо обезпечаване за 2020 година по данни на Комисия за финансов контрол (КФН) са почти 8.5 милиона броя, за всеки се разпечатват приблизително 15 страници (полица и общи условия) за всяка страна (копие за клиент, брокер и застраховател). Тоест общо за един подписан контракт се печатат приблизително 45 страници.

Или с други думи, единствено за 2020 година са изразходвани над 300 милиона страници, които би трябвало да се подпишат, съхраняват, управляват и така нататък Представете си какъв брой човекочаса годишно са нужни за обслужването на подобен голям размер документооборот.
Как тъкмо се подписват застраховките от разстояние?
- Сключването на застраховка в общия случай е обвързвано с подписването на контракт. За да се случи от разстояние, в Boleron използваме разнообразни типове електронни подписи, които са в сходство с българското и европейското законодателство. Освен обичайния " влажен " автограф с писалка върху документ ние използваме и два типа електронен автограф:

Обикновен/усъвършенстван електронен автограф - когато клиентите ни разпореждат да ги представляваме като лицензиран осигурителен брокер; Квалифициран електронен автограф - за сключване на застрахователни контракти онлайн, 24/7.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Ритейл 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Свят Реклама
За да е оптимално комфортно за клиентите ни, не пожелаваме от тях да имат дипломиран електронен автограф, с цел да подпишат документите си. Вместо това те ни разпореждат електронно да ги представляваме, което е напълно в сходство със законовите условия, и ние подписваме документите с заоблачен дипломиран електронен автограф в ролята си на осигурителен брокер.
Как успявате да идентифицирате клиентите от разстояние? Предизвикателство или преимущество е, че процесът се случва онлайн?- Идентификацията е основен миг от нашия бизнес модел. Затова използваме разнообразни типове според от спецификите на продуктите, които предоставяме и законовите условия.
Например за по-малките артикули от клас " Общо обезпечаване " правим идентификация, при която пожелаваме единствено име, идентификационни и контактни данни на лицата, които се застраховат. В тези случаи процесът по идентификация завършва, в случай че е налице застрахователно събитие. Тогава съответният осигурител приключва процедурата, изисквайки документ за идентичност от клиента. Този вид е разказан в Закона за ограниченията против изпирането на пари и финансиране на тероризма и се ползва при тъкмо избрани параметри.

За артикули, свързани с животозастраховане, в това число капиталови и спестовни артикули, ще прилагаме цялостна онлайн идентификация на клиентите. За задачата сме в развой на разработка на автоматизирана система за видеоидентификация, включваща развой по автоматизиран онбординг, оценка и подредба на рисковия профил на клиента, както и следващи мониторингови действия за потребителската интензивност.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Тези процеси и програмен продукт разрешават на Boleron да разпознава клиенти в действително време 24/7, спазвайки всички нормативни условия и прилагайки рисково основан метод при профилирането и рисковото сегментиране на клиентите. След онбордване на клиента, според от данните и параметрите, които е дал и системата е верифицирала, автоматизирано (на база AI скоринг) се дефинира рисковият му профил и дали са нужни спомагателни ограничения за съответния клиент.

Например в случай че имаме български жител без спомагателни рискови характерности, системата автоматизирано му придава невисок рисков профил.

Но в случай че идентифицираме, че клиент има спомагателни рискови фактори (високорискова страна, Pep`s и/или други), системата за онбординг на Boleron ще му присвои висок рисков профил и ще извести автоматизирано компанията за по-подробно разглеждане на клиента. Също по този начин, в случай че идентифицираме, че някое лице попада в санкционен, забранителен или терористичен лист - системата автоматизирано ще го отхвърли и той няма да може да употребява услугите на Boleron.

Изграждането и поддържането на процеси и програмен продукт за идентификация на клиенти ни разрешава да се развиваме в крайник с новите технологии и нормативни условия и да надграждаме непрекъснато продуктите и качеството на услугите ни.

Вече работим и по развой за продажба на застрахователни артикули на юридически лица онлайн, в това число идентификация на комерсиалните сдруженията и техните представляващи.
Какво е бъдещето на застраховането в България?
- Процесите по дигитализацията в застраховането са към този момент факт. Виждаме, че застрахователните компании стартират да отделят повече запаси в това направление. Всички застрахователи по един или различен метод ще се цифровизират, тъй като това е посоката, в която се развива потребителското търсене. Съвременните консуматори желаят да съпоставят и на база бистрота и техни желания да вземат осведомен избор и да закупят застраховка елементарно и бързо. Точно това им предлагаме ние в Boleron, вместо да влизат поотделно в уеб страниците на съответните застрахователи.

За да се случва всичко това, е значима нормативната рамка. Положителен факт е, че новото държавно управление съобщи подготвеност да осъществя електронната идентификация и насърчаването на потребление на онлайн услуги за публични и частни услуги. Това ще повлече и други законови промени, които ще улеснят дигитализацията в другите промишлености, включително и застрахователната.
Има ли огромни разлики в регулациите при онлайн обезпечаване в България и Европейски Съюз?- Застраховането в България се прави в сходство с Кодекса на застраховането. Кодексът отразява условията на Директивата за разпространяване на застрахователни артикули на Европейски Съюз и регламентира всички условия.
Процесите в Boleron са по този начин проектирани, че да може бързо да се излезе на други пазари в Европа с оглед хармонизираното законодателство. Това е по този начин, тъй като цялото обезпечаване в Европейски Съюз се базира на Директивата за разпространяване на застрахователни артикули. Ситуацията с другите условия, свързани с KYC, AML, GDPR и отбрана на потребителите, е аналогична.

Това ни разрешава да се включим в пазара на онлайн обезпечаване в Централна и Източна Европа и все още сме в напреднал статус на изследване на правните и нормативните режими на задграничните пазари - обект на нашия интерес.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР