Визита в няколко балкански държави на американския държавен секретар Майк

...
Визита в няколко балкански държави на американския държавен секретар Майк
Коментари Харесай

Euractiv: Балканите заменят Западна Европа в приоритетите на САЩ

Визита в няколко балкански страни на американския държавен секретар Майк Помпео в границите на месец потвръждава, че Съединени американски щати се концентрират от ден на ден върху Балканите. Междувременно, напрежението в връзките на Вашингтон със Западна Европа продължава да ескалира. Това написа основаният в Брюксел портал Euractiv в материал, показан без редакторска интервенция, представен от Агенция " Фокус ".
На публично посещаване в Атина през уикенда Помпео подписа разширено съглашение за защита с Гърция. Той също разкритикува Турция за сондажите за въглеводороди в Източното Средиземноморие, като назова дейностите на страната " противозаконни " и " неприемливи ".
" Искаме да подсигуряваме, че разпоредбите уреждат интернационалното изследване за енергийните запаси в Средиземно море и никоя страна не може да държи Европа като пленник “, сподели той. Новата отбранителна договорка е обвързвана с потреблението на американската военноморска база Суда Бей, авиобазите Стефановикейо и Лариса в Централна Гърция, както и пристанището в Александруполис, комерсиалният център на Североизточна Гърция.
Александруполис ще играе основна роля за прекосяването на американските войски от Средиземноморието към Европа и балтийските страни, заобикаляйки Турция. Той ще се окаже потребен и за превозването на полутечен природен газ от Съединени американски щати до Европа.
Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова загатна интерконектора Гърция-България (известен още като Стара Загора-Комотини) и присъединяване на България в построяването на терминала за полутечен природен газ в Александруполис в последните изявленията. Министърът съобщи пред националния канал Българска национална телевизия в неделя (6 октомври), че интерконекторът ще бъде подготвен през втората половина на 2020 година Тя добави, че в четвъртък (10 октомври) ще бъде подписано съглашение за финансиране с Европейската капиталова банка и че строителят на тръбопровода и снабдител на тръби към този момент са определени. Очаква се България да изкупува 1 милиарда куб. м. азерски газ годишно от Южния газов кулоар (почти една трета от годишното й потребление). Газът ще се транспортира посредством интерконектора Гърция-България.
Точно преди този момент Помпео посети Северна Македония и Черна гора . По отношение на Северна Македония той сподели, че чака страната да стане 30-тата членка на НАТО до края на годината и похвали дълго чаканото съглашение за смяна на името с Атина.
В Черна гора, която към този момент е член на НАТО, Помпео прикани страната да направи повече за битка с корупцията и да подсигурява свободата на печата. Той добави, че Подгорица споделя мнението на Съединени американски щати по няколко външнополитически въпроса, базирайки се на съдействие в региона на киберсигурността. Например, Подгорица е помогнала за създаването на отбрана против най-новия програмен продукт на Русия, която ще усъвършенства сигурността на милиарди устройства по целия свят.
При всяко посещаване Помпео предупреждаваше за рисковете от китайските вложения в чувствителни технологии и приканва водачите да вземат " верните решения ". Той сподели също, че Пекин може да предложи подкупи, с цел да завоюва някои инфраструктурни покупко-продажби на Балканите.
През юли специалист от китайския софтуерен колос Huawei съобщи за EURACTIV, че това е " историческа " опция за Гърция и Кипър да заемат водеща позиция при въвеждането на 5G технологията в Югоизточна Европа. Междувременно Белият дом желае американският дипломат в Германия Ричард Гренел да бъде негов специфичен делегат за разговора сред Белград и Прищина.
Коментирайки въпроса, представителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич съобщи, че Съединени американски щати и Европейски Съюз имат споделен интерес към стабилността на Западните Балкани. И Белград, и Прищина приветстваха този ход. Но от другата страна на континента връзките с американците се утежняват.
В петък испанското държавно управление привика посланика на Съединени американски щати в Испания, Дюк Бучан, с цел да се оплаче от новото нарастване на цените, оповестено от администрацията на Съединени американски щати. Вашингтон реши да наложи 10-25% цени за европейски артикули, откакто Световната комерсиална организация (СТО) се произнесе в интерес на Съединени американски щати и против Европейски Съюз поради дотации за Airbus, европейски производител на самолети.
В случай, че Съединени американски щати отхвърлят разговора, испанското държавно управление съобщи, че ще реагира " неотложно с неотстъпчивост и изясненост " в отбрана на испанските ползи. Правителството ще употребява всички вероятни правни пътища и ще си сътрудничи с Европейската комисия и други страни от Европейски Съюз, съгласно публично изказване.
Франция и Германия се насочиха към Гугъл по отношение на европейското законодателство за авторското право. Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Париж и Берлин ще работят по взаимна самодейност против Гугъл. И двете страни желаят американската компания да заплати за проявление на връзки към публикации в печата, до момента в който американската компания има намерение да прекрати позоваването на публикации, с цел да избегне нуждата от вдишване на сметката. Темата ще бъде разисквана на френско-германския Министерски съвет, който ще се организира в Тулуза на 16 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР