Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и
Коментари Харесай

Нинова обсъди нулева ставка на ДДС за хляба с браншовия съюз

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова и представители на Съюза на хлебарите разискаха нулева ставка на Данък добавена стойност за хляба.

По време на диалозите са препоръчани и още съответни ограничения в поддръжка на хлебопроизводството след прекъсването на газовите доставки от Русия.

Според производителите премахването на Данък добавена стойност за хляба ще има позитивен резултат, тъй като ще докара освен до понижаване на цената, само че и ще " изсветли " бранша.

Освен нулевия % на Данък добавена стойност, по време на диалозите са разисквани и обезщетенията за тока и поемането от страната на разликата в цената на газа.

От Съюза на хлебарите настояват, че тези ограничения ще доведат до по-ниска цена на хляба за потребителите.

За следващ път министър Нинова разгласи, че поддръжката за бизнеса с до 300 лв. за мегаватчас би трябвало да продължи.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева акцентира, че досега хлебопроизводството е единственият отрасъл, който не е дотиран особено по европейски стратегии, като се изключи една мярка във връзка с мелниците.

Кукушева увери още, че в България има задоволително количества брашно и пшеница и прикани страната да направи всичко, с цел да помогне незабавно на българските хлебопроизводители. В противоположен случай, предвижда тя, е допустимо доста от дребните пекарни в страната да затворят поради повишаването на природния газ.
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР