Витите стълби в католическия параклис в Лорето са свързани с

...
Витите стълби в католическия параклис в Лорето са свързани с
Коментари Харесай

Тайната на витите стълби в сватбения параклис Лорето в Санта Фе

Витите стълби в католическия параклис в Лорето са свързани с голям брой секрети и митове. Хора от цялостен ​​свят идват, с цел да ги видят и се възхищават на това знамение, чийто генезис се приписва на по-висши сили, тъй като създателят на творението, приключил работата си, липсващ безследно.

История на параклиса

Сватбения параклис Лорето се намира в Санта Фе, Ню Мексико. Сега се употребява като музей, а също така в него се организират сватбени церемонии. Но в началото параклисът е бил част от католическата черква, издигната през 1873 година. Архиепископ Жан-Батист Лами разпорежда построяването на параклиса на френския проектант Антоан Мули и неговия наследник.

Параклисът е издигнат в готически жанр и се употребява всекидневно от монахините и студентите от академията в Лорето до закриването му през 1968 година.

Но най-невероятната част от параклиса е известното чудотворно спирално стълбище в Лорето. Почти напълно е построено от дърво без нито един гвоздей, а частите му се държат с дървени крепежни детайли и лепило.

Удивителен дизайн

 Стълбище Снимка: stokpic/pixabay.com

Стълбището, което е високо шест метра и се издига до мястото на хора, има два завоя от 360 градуса. Липсва централната колона, която би трябвало да обезпечава структурна поддръжка. Това го прави в действителност необикновено създание, възхитително даже за актуалните дърводелци и архитекти.

Това е отлична работа, до която аз, професионален дърводелец, се усещам нищожен. Дори и да употребявате най-модерното съоръжение, не е елементарно да създадете такива стълби. Но този занаятчия го е проектирал благодарение на най-простите принадлежности, без потреблението на електричество и с най-ниска цена, споделя Тим Картър, дърводелец.

Сестрите на църквата в Лорето били толкоз впечатлени от работата на майстора, че организирали празненство в негова чест. Щом стълбището бива приключено, обаче, майсторът липсващ без да оставя след себе си никакви следи.

Той не приел възнаграждение за работата си, а монахините даже нямали опцията да му благодарят за шедьовъра, който е основал. Кой бил този мистериозен занаятчия, който липсващ без диря, откакто приключил работата си? Монахините вярвали, че това е самият Свети Йосиф или някой изпратен от него.

Неразкрита тайнственост

Според легендата сестрите дълго време търсили занаятчия, с цел да построят това стълбище, само че не разполагали с задоволително пари, с цел да платят работата. Тогава те почнали да принасят ежедневни молебствия на Св. Йосиф, настойника на дърводелците.

Веднъж, чужд пристигнал в църквата и предложил помощта си. Той имал разполагаем единствено най-простите принадлежности, само че резултатът от работата му бил необикновен. След като приключил строителството, той напуснал и никой повече не го видял.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР