Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи обсъждането на двете искания за

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи обсъждането на двете искания за
Коментари Харесай

Гешев с освежена памет пред ВСС, помнел и детската градина

Висшият правосъден съвет (ВСС) отсрочи разискването на двете претенции за уволнението на основния прокурор Иван Гешев поради висящи проблем “Жоси “. Съдебните кадровици взеха решение да изчакат окончателното изговаряне на съда по разногласието сред правосъдния министър Надежда Йорданова и Висш съдебен съвет. Йорданова упорства правосъдният съвет да прегледа в цялост необяснимото бизнес начинание на бащата на основния прокурор – Стоимен Гешев. Мнозинството във Висш съдебен съвет обаче не желае на инат на настояването на основния прокурор за цялостна бистрота.

Новината от съвещанието в сряда обаче бе друга - паметта на Иван Гешев за събитията отпреди близо 10 години наподобява се е възвърнала.

Случаят " Жоси " бе изваден нескрито при следствие на Bird.bg и гражданската организация БОЕЦ през предходната година., сподели Гешев пред Висш съдебен съвет през април. Тогава той изясни, че татко му скоро ще стане на 83 години, само че към момента самичък дава отговор за дейностите си.

В сряда, 19 май, след произнасянето на висшия съд за " Жоси ", Гешев се появи във Висш съдебен съвет в много по-добра форма и с освежена памет. Той изясни, че помнел всичко до детската градина, само че и за нея даже имал какво да каже.

“Имам мемоари даже от детската градина. За някои не бях дисциплиниран. Надявам се, че няма да бъде импортирано ново искане от раждането ми през 1970 година Защото ще би трябвало да диря очевидци, че не съм нарушил етичните правила на магистратите, до момента в който съм бил в детската градина “, изясни той.

Главният прокурор не спря да повтаря, че настояванията за неговата оставка били офанзива против цялата правосъдна система, а няколко пъти изясни, че са “смешни “. Гешев не сподели за какво са “смешни “. Това остави в незнание хора, които не споделят възприятието за комизъм на основния прокурор, а те са значително, в случай че се съди по публичните оценки за работата му.

В понеделник Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, което да прегледат случая с прехвърлянето на акциите на млечната компания " Жоси " на Стоимен Гешев. Преди това кадровиците бяха взели решение, че нямат да преглеждат този проблем, тъй като той датира преди началото на мандата на Иван Гешев като основен прокурор.

Върховните съдии одобряват, че настояването на министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор е възможно за разглеждане, когато се отнася до изказвания за осъществени дейности или бездействия в границите на мандата на основния прокурор. Случаят " Жози " датира от 2013 година, когато Гешев е редови прокурор в Софийската градска прокуратура.

Съдът обаче твърди, че Висш съдебен съвет дължи изговаряне за развиването по този случай в границите на мандата на Гешев като основен прокурор, т.е. за сторенето по проблема от 2019 година насам. Решението на съда може да се апелира и точно това принуди Висш съдебен съвет още веднъж да отсрочи разглеждането всъщност на настояванията за уволнението на Иван Гешев.

Случаят " Жоси " наподобява като най-неудобният за Гешев от всички проблеми, върху които стъпва двете оферти за отстраняването на шефа на прокуратурата. Причината са неоспоримите документи за прехвърлянето на 2% от капитала на компанията на името на татко му Стоимен. Главният прокурор и до момента не е обяснил по какъв начин се е стигнало до издаването на тези документи.

Съсобственикът в " Жоси " Георги Цолов Георгиев твърди, че е изискал подпомагане от прокурор Иван Гешев в борбата против съдружника си Симеон Присадашки преди близо 9 години. След това е трансферирал на бащата на Гешев дял във компанията си. Към момента няма спънки за вписването в Търговския указател на собствеността на бащата Гешев в " Жоси ", само че това би го направило дебитор на Национална агенция за приходите, защото компанията се намира в процедура по неплатежоспособност.

На 4 април Висш съдебен съвет позволи до изцяло разглеждане пет проблема от настояването на Надежда Йорданова за остраняването на Гешев.

Първото е за полицейското принуждение на митингите през 2020 година следват „ Осемте джуджета “, “Емилиян Гебрев “, подозренията за инцидентното систематизиране на делата в прокуратурата, както и за напътствията по отношение на следствието на транспортните закононарушения.

Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа и настояването за остраняването на Иван Гешев, от тогавашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов.

Като първо нарушаване се показва разгласяването на данни от специфични разследващи средства (СРС), приложени по досъдебни произвеждане. Става дума за разгласените данни от подслушаните диалози на президента Радев, както и за огласените диалози на Васил Божков с някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Целта на разгласяването е била единствено компрометирането на президента и на митингите против държавното управление на ГЕРБ и основния прокурор, твърди в сигнала си вътрешният министър.Иван Гешев разгласи, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно произвеждане против него по този случай.

Второто съображение за премахване са изказванията и мненията, които " демонстрират пристрастност и преднамереност и нарушават презумпцията за невиновност ". В отчета се посочени огласените диалози на предприемача Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов. Според вътрешния министър в тази ситуация прокуратурата е направила асортимент на връзката, която по-късно е разгласила.

Искането на Янаки Стоилов се стимулира и с акциятана Бюрото по отбрана на Гешев в президентството.

През предходната година Висш съдебен съвет отхвърли като " неприемливо " за разглеждане този отчет на Янаки Стоилов. Мнозинството от правосъдните кадровици оповестиха, че правосъдният министър въобще няма право да предлага уволнението на основния прокурор. След това Конституционният съд единомислещо анулира решението на Висш съдебен съвет, върна проблема за ново разискване и сложи под въпрос професионалните качества на огромна част от членовете на Висш съдебен съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР