Високо напрежение в Германия, където за пореден ден хиляди хора

...
Високо напрежение в Германия, където за пореден ден хиляди хора
Коментари Харесай

Високо напрежение: Протести срещу крайнодясната Алтернатива за Германия

Високо напрежение в Германия, където за следващ ден хиляди хора излязоха на митинг против крайнодясната " Алтернатива за Германия ". Заражда се и спор дали партията да не бъде неразрешена, само че и дали това няма да има противоположен резултат и тя да ѝ завоюва още повече симпатизанти. Страхът от възхода на крайната десница още веднъж излезе на дневен ред след обява на издание за проверяваща публицистика. В публикацията се споделя за загадка среща на представители на " Алтернатива за Германия " и други политически сили. На нея се обсъждал проект за експулсиране на имигранти и представители на разнообразни малцинства, в това число такива с немски паспорти.



" Нацистите вън! " и " Това не е Германия " - тези думи огласяха площади в страната съвсем всяка вечер през миналата седмица. Над 350 хиляди души са се присъединили в демонстрациите против набиращата все по-голяма известност последна десница. На изборите през 2021-ва " Алтернатива за Германия " остана пета с малко над 10% от гласовете. Проучванията обаче сочат, че сега тя е втора политическа мощ.

" Тук сме, с цел да попречим на тези мизантропи да се снабдят още веднъж с власт и да донесат единствено страдалчество на страната. Това е посланието ни - няма да мълчим! Радикализмът и расизмът в никакъв случай не са водели до нищо положително за страната ни, а единствено до крах ", сподели Майк Йозеф, кмет на Франкфурт.

Анне Баер, жителка на Франкфурт: " Надявам се, че всички ние, които безмълвно гледаме какво се случва, ще се събудим и ще осъзнаем, че крайната десница е рискова и добива рисково доста въздействие. "

Повод за митингите стана обява на уеб страницата за проверяваща публицистика " Коректив " за загадка среща на крайнодесни екстремисти. Съобщава се, че през ноември членове на " Алтернатива за Германия " обсъждали в Потсдам проект за " ремиграция " - термин, употребен от крайната десница, целящ експулсиране на имигранти и малцинства, в това число и на натурализирани немски жители. На срещата участвали и членове на консервативният опозиционен Християндемократически съюз.



От " Алтернатива за Германия " изрично отхвърлиха съществуването на сходни проекти и дефинираха изказванията като опит на политическите им съперници да ги дискредитират. Близо 80 години след края на Втората международна война, немското общество продължава да пробва да се отърси от нацисткото си минало. Подкрепа за митингите изрази и канцлерът Олаф Шолц.

" Благодаря на десетките хиляди хора из цяла Германия, които излизат по улиците с цел да кажат " не " на расизма и словото на омразата. На тези, които поддържат демократичната народна власт. Това ни дава сили и убеденост, че тези, които имат вяра в демокрацията, са доста повече от тези, които желаят да сеят разделяне ", съобщи Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Потенциално взривоопасният спор дали да бъде неразрешена " Алтернатива за Германия " влезе и в Бундестага.

" Начинът, по който избрани групи хора работи, при който политическият спор се е пренесъл в тъмни стаички, а тонът е все по-расистки, е мощно стеснителен за всеки от нас ", сподели Свеня Шулце, министър по въпросите за развиването.

От ръководещите социалдемократи дефинираха сходен спор като " опит да събудим гласоподавателите ". Германските закони разрешават процедурни хватки, с които възбраната фактически би била допустима. Противниците обаче предизвестяват, че сходен ход би засилил известността на " Алтернатива за Германия ".



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР