Високите доходи в София водят до по-голяма раждаемостНеобразованите жени от

...
Високите доходи в София водят до по-голяма раждаемостНеобразованите жени от
Коментари Харесай

Нацията гине, повечето родители са с едно дете

Високите приходи в София водят до по-голяма раждаемост
Необразованите дами от ромски генезис вършат деца най-млади

60 на 100 от бебета са извънбрачни

Моделът на българските фамилии се трансформира. Вече преобладават еднодетните фамилии, сподели доцент Елица Димитрова от Българска академия на науките. Всяка жена в страната ражда приблизително по 1,5-1,6 деца. Това е измежду главните аргументи за понижението на популацията в България.

От началото на демократичните промени в страната популацията е намаляло с над 2,4 млн. души. Преброяване на популацията се прави през към 10 години. При преброяването през 1880 година се оказва, че сме малко над 2 млн. души. След това в продължение на повече от 100 години популацията на България нараства като през 1985 година надминаваме 8,948 млн. души. След това обаче тази наклонност се обръща. Само през последните 10 години спадът е с 844,8 хиляди души, или с 11,5%, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Раждаемостта се дефинира от редица фактори като броя на дамите в детеродна възраст, броя на децата в фамилиите, на какъв брой годни дамите раждат първото си дете, стана ясно от думите на доцент Елица Димитрова. Тя изясни, че към този момент е изменен фамилният модел. До 90-те години на предишния век България е била с идеално 2-детно общество. Този модел е доминирал измежду фамилиите. От 1989 година, когато беше обещано началото на демократичните промени в страната, има спад на раждаемостта до момента в който се стигне до спешната 1997 година Тогава в страната имаше хиперинфлация и рекордно ниска раждаемост. След това нещата леко се усъвършенстват до момента в който се стигне приблизително до 1,5-1,6 деца на една жена, което е близо до междинното за Европейски Съюз равнище, разяснява доцент Елица Димитрова.

Любопитно е, че спадът в раждаемостта през спешната 1997 година е бил доста по-голям, по отношение на резултата на коронавирус пандемията върху раждаемостта.

По отношение на районите в страната прави усещане, че най-голяма раждаемост има в София и в Сливен. В столицата има по-голяма раждаемост с помощта на по-високите приходи по отношение на останалата част от страната. В Сливен пък има огромна раждаемост поради компактното ромско население. Сред дамите от ромски генезис и с ниско обучение господства ранната и многодетна раждаемост. Докато дамите с висше обучение раждат по-късно.

Като цяло за страната се покачва възрастта на раждане на първото дете от дамите. Майките отсрочват раждането и междинната възраст, на която се появява първото им дете, към този момент е 27 години. А като се прибавят и идващите деца, междинната възраст на раждане става 29 години. До 2005 година дамите най-често са раждали първото си дете сред 20 и 24 години. А в този момент все по-често раждат откакто навършат 30 години и даже 35 години.

До 90-те годни на предишния век е имало превес на ражданията на по-ранна възраст. Докато след 2010 година броят на дамите, които раждат откакто навършат 35 години, е по-голям от тези, които раждат преди да навършат 20 годни.

През годините нарастват извънбрачните раждания. Вече 60% от децата се раждат без родителите им да имат брак. Много младежи избират да живеят без брак и се женят откакто се появят децата. А други даже и след раждане на дете не престават да го отглеждат без брак.

Ниската раждаемост дружно с високата смъртност и миграцията водят до понижаване на каузи на младите и увеличение на каузи на възрастното население, сподели доцент Елица Димитрова. Това натоварва стопански дейното население при разпределението на приходите им към неактивните жители. Има и висок дял на детската беднотия. Демографските промени водят и до това в София да няма място в детските градини, а в редица обитаеми места детските градини не може да бъдат запълнени.

Ниското обучение води до безработица, сподели Петър Ганев от ИПИ
Хора пътуват 100 км, с цел да работят в София


Повечето роми нямат работа

В София работят доста хора от прилежащите обитаеми места.

София притегля хора, които пътуват 100 км., с цел да работят в столицата. Велико Търново също притегля хора, само че те пътуват единствено 15-20 километра. Това сподели Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система, във връзка данните на Национален статистически институт от преброяването на популацията.

Ниското обучение води до безработица и до риск от беднотия, сподели Петър Ганев. Заетостта при българите е 66,8%, а при ромите е три пъти по-малка - единствено 21,6%. Същевременно безработните българи са 8,6%, а безработните роми са повече от половината - 51,2%.

Има огромен дял на дълготрайно и трайно безработните хора, които 3-4 години са без работа, сподели Диана Янчева, зам.-председател на Национален статистически институт.

При хората с висше обучение в риск от беднотия са единствено 3,6%, при тези със приблизително в риск от беднотия са 29,5%, а при тези с главно и по-ниско - 61,1%, сподели Петър Ганев.

Населението на страната е намаляло с над 840 хиляди души през последните 10 години, съобщи той. Има области, които са изгубили близо една трета от работоспособното си население, като да вземем за пример Видин и Смолян. Има спад на популацията в съвсем всички градове. В резултат има спад на наетите хора в браншове, където се употребява ръчен труд, като шивашката индустрия, а се усилва заетостта в по-ефективни производства.

Само в пет общини има растеж на популацията през последните 10 години. Това са Божурище, Елин Пелин, Родопи (край Пловдив), Несебър и Джебел.

С най-високо обучение са хората в София, Пловдив и Варна. Това са и трите най-големи стопански центъра в страната, сподели Петър Ганев. Голям е делът на хората с висше обучение и в Русе, Велико Търново и Габрово.

Облекчението може да се употребява посредством работодателя
Хазната подарява 1200 лева за две деца
Не би трябвало да има просрочени отговорности



Държавната хазна ще върне на един от родителите до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две деца и до 1800 лева за три и повече деца, в случай че облекчението не е употребено настоящо през 2022 година

По-големи данъчни облекчения за приходите от 2022 година ще могат да употребяват родителите на деца и деца с увреждания, спрямо предходната година година, подсетиха от Национална агенция за приходите. Годишният налог върху приходите на един от родителите се понижава с 600 лева за едно ненавършило пълноправие дете, с 1200 лева за две деца и с 1800 лева за три и повече деца. Облекчението беше въведено при ръководството на ГЕРБ като помощ за работещите родители.

За развъждане на едно дете с увреждания годишният облагаем приход на един от родителите се понижава с 1200 лева

Средствата може да бъдат получени вкупом, в случай че родителите не са употребили облекченията настоящо през 2022 година при предплатеното облагане на приходите им. През тази година имаше опция за прилагане на облекченията на тримесечия. Родителите сами избират кой от двамата да употребява облекчението.

За да употребява данъчните облекчения, родителят (включително едноличен търговец) би трябвало през 2022 година да е получавал приходи, облагаеми с годишни налози (данък върху годишния приход или върху приходите от стопанска активност като едноличен търговец). Хората без приходи, или единствено с необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство да вземем за пример, както и единствено с приходи, облагаеми с финален или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител, в случай че дава отговор на изискванията, допълват от Национална агенция за приходите.

Условията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са в детайли разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите. Едно от най-важните условия за използване на облекченията е родителите да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират онлайн с личен идентификационен код данъчната си сметка за отговорности преди да подадат документи за прилагане на данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства.

Годишният размер на данъчните облекчения може да се употребява по два метода. Първият е с подаване на декларация пред работодателя по главния трудов контракт в интервала от 30 ноември до 31 декември 2022 година В този случай работодателят може да възвърне налога в период до края на януари 2023 година Втората опция за прилагане на данъчното облекчение е с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 2 май 2023 година, като парите ще бъдат възобновени след инспекция от приходната организация в период от 1 месец след подаването на декларацията.

Над 12% от дамите са имали проблем на работното място
Всеки пети тормози жена си
Младите са по-застрашени от принуждение



Физическо принуждение от интимни сътрудници са претърпели 7,1% от дамите, демонстрира проучване на Национален статистически институт.

Един от най-честите причинители на принуждение над дами е техният съкровен сътрудник. 20,5% от дамите на възраст 18-74 година в страната, които сега имат или в миналото са имали съкровен сътрудник, са претърпели един или повече случаи на принуждение от него. Това демонстрират данни от проучване на Национален статистически институт за насилието над дамите.

За проучването е излъчена представителна за страната извадка от 8240 семейства, в които има най-малко една жена на възраст 18-74 години. Изследването е извършено на правилото на непринудено присъединяване и единодушие. Успешно са интервюирани 5580 дами, като делът на далите отговор е 77,4%.

Насилието от съкровен сътрудник включва нежелани прекарвания с сегашен или някогашни сътрудници, като се обгръщат психическо, полово и физическо принуждение (включително заплаха). Младите дами (на възраст сред 18 и 29 години) са изложени на максимален риск от принуждение от съкровен сътрудник спрямо дамите от други възрастови групи. Всяка трета жена на възраст 18-29 година е била насилвана от сегашен или някогашен сътрудник (36,3%). Сред дамите на възраст 30-44 година делът на претърпелите принуждение от сътрудник е 22,5%. С повишаване на възрастта делът на дамите, които споделят за този вид прекарвания, понижава до 13,9% в групата 65-74 години.

Резултатите от проучването демонстрират, че измежду типовете принуждение, породено от съкровен сътрудник, най-разпространено е психическото принуждение. От всички дами, които имат или в миналото са имали сътрудник, 19,4% са потърпевши от такова принуждение. Физическо принуждение от интимни сътрудници са претърпели 7,1% от дамите, а 9,3% споделят за претърпяно физическо или полово принуждение от страна на сегашни или някогашни сътрудници.

В взаимозависимост от това по кое време се е случил последният епизод на принуждение от съкровен сътрудник, данните демонстрират, че една от 10 дами (10,1%) на възраст 17-84 година е била подложена на принуждение през петте години преди изследването, а 4,6% са претърпели, такова принуждение през 12-те месеца преди изследването.

Изследването е събрало данни и за насилието над дами от хора, които не са им сътрудници, а причинителите са прочут, другар, сътрудник, чужд, комшия, без значение дали е мъж или жена. Данните демонстрират, че 5,9% от дамите на възраст 18-74 година са претърпели физическо принуждение (включително заплахи) или полово принуждение от такива хора. Преобладават потърпевшите от физическо принуждение (включително заплахи) дами - 3,5%, до момента в който потърпевши от полово принуждение са 2,4%, включително от обезчестяване - 1,5%.

Както във връзка с насилието от съкровен сътрудник, по този начин и при насилието от човек, който не е сътрудник, разпространяването на насилието понижава с увеличение на възрастта на дамите.

Данните от проучването демонстрират, че 12,2% от дамите на възраст 18-74 години в страната са претърпели полов тормоз на работното място от мъж. Относителният дял на дамите, претърпели полов тормоз от страна на мъже сътрудници е 5,3%, а от мъж на управителна позиция - 1,4%. Най-голям е делът на дамите, претърпели полов тормоз на работното място от други мъже (10,7%), които не са показали съответните професионални връзки с причинителя.

Обобщените резултати от проучването демонстрират, че 11,9% от дамите на възраст 18-74 година са претърпели физическо или полово принуждение в миналото през живота си, без значение кой е причинителят и каква е връзката им с него. Физическото принуждение, в това число закани за такова, е по-разпространено (8,5%) в съпоставяне със половото (3,.4%). Младите дами по-често споделят за своите нежелани прекарвания. С повишаване на възрастта делът на дамите, претърпели физическо или полово принуждение, понижава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР