Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат

...
Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат
Коментари Харесай

Проучване: Т-клетките от обикновена настинка могат да ни предпазят от COVID-19

Високи равнища на Т-клетки от преболедуване на елементарна простуда могат да обезпечат отбрана против Covid-19. Това демонстрира оповестено в понеделник изследване на Имперския лицей в Лондон, което може да послужи за основа за ваксини от второ потомство, осведоми Ройтерс.

Имунитетът против Covid-19 е комплициран и въпреки да има данни за понижаване на равнищата на антителата шест месеца след имунизацията, се счита, че Т-клетките също играят значима роля за обезпечаване на отбрана.

В изследването, почнало през септември 2020 година, са изследвани равнищата на Т-клетки след настинки при 52 контактни лица на позитивни случаи на ковид, с цел да се види дали те са развили зараза. Установено е, че 26-те души, които не са се заразили, са имали доста по-високи равнища на Т-клетки, в сравнение с хората, които са се заразили. Учените не показват какъв брой дълго трае този тип отбрана.

" Открихме, че високите равнища на към този момент съществуващи Т-клетки, основани от организма при заразяване с други човешки коронавируси като елементарната простуда, могат да предпазят от заразяване с Covid-19 ", показва създателят на проучването доктор Риа Кунду.

Според учените вътрешните протеини на вируса SARS-CoV-2, към които са ориентирани Т-клетките, могат да предложат различна цел за основателите на ваксини.

Настоящите ваксини против ковид таргетират спайк протеина, който постоянно мутира, създавайки разновидности като Омикрон. " За разлика от него вътрешните протеини, към които са ориентирани разпознатите от нас защитни Т-клетки, мутират доста по-рядко ", споделя професор Аджит Лалвани, съавтор на изследването.

" Следователно новите ваксини, които включват тези непокътнати, вътрешни протеини, биха провокирали необятно защитни Т-клетъчни отговори, които би трябвало да защищават от актуалните и бъдещите разновидности на SARS-CoV-2 ", добави експертът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР