Вижте какво казват експертите по тази важна темаПриложението на стволови

...
Вижте какво казват експертите по тази важна темаПриложението на стволови
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за съхранението на стволови клетки

Вижте какво споделят специалистите по тази значима тематика
Приложението на стволови кафези, става  все по-разпространено в 21 век. Хиляди трансплантации са факт на всички континенти и доста клинични изследвания дават обещание нови лекувания в идващите години. Днес заболявания като левкимия, лимфоми и още над 85 типа болести са част от нашето ежедневие. Вече се  говори и за  победа на стареенето посредством стволови кафези. В Китай се вършат опити със стволови кафези против „ Корона вирус „.

 Най- лесният и неусетен метод за добиване на стволови  клетки е от кръв от пъпна шнур по време на раждането. Семействата може да запазят този скъп материал и да могат при потребност да го употребяват. 

Но какво би трябвало да се знае за вярното предпазване на стволови кафези, ще дадем думата на специалистите от Изпълнителна Агенция по Трансплантация, Национална тъканна банка, най-голямата  Европейска тъканна банка Future Health и най-голямата българска банка Биорегенерация. 

„ Стволовите кафези са в основата на развиването на всяко живо създание. В човешкото тяло има разнообразни типове стволови кафези. Те могат да бъдат открити и извлечени от тъкан, кръв, костен мозък. С увеличение на възрастта, обаче тяхното количество и качество стартира да понижава и те губят част от лечебния си капацитет. „ това разясняват  експертите от националната тъканна банка в Александровска Болница.  Те също прибавиха, „ стволовите кафези се употребяват за лекуване на десетки болести. Приложението им в медицината е доста необятно застъпено. Например, в случай че човек има раково заболяване на кръвта, трансплантацията на стволови кафези може да подкрепи доста провеждащото се лекуване или даже да бъде животоспасяващо.

Стволовите кафези могат да възстановят и повредените нервни и сърдечно- съдови тъкани. Днес трансплантацията на замразени стволови кафези набира все по-голяма известност и оказва помощ на доста хора да се оправят със съществени здравословни проблеми “ 

Изпълнителна организация по трансплантация е контролния орган към Министерството на Здравеопазването у нас. На нашия въпрос „ За какво би трябвало да внимават българските фамилии при избор на тъканна банка “ (след като ни помоли да не се загатва името) специалист от организацията ни отговори, че две са нещата, които би трябвало да се вземат поради при избор на банка:

1. Тъканната банка да е лицензирана и акредитирана.

2.  Обществената тъканна банка постоянно е една добра опция.

Също по този начин подчертаха, че уеб страницата на Изпълнителна организация по трансплантация е доста потребен източник на информация за българските фамилии

Потърсихме мнението на шефа на Future Health biobank за България Вили Пеева. С какво би трябвало да се внимава,при избор на тъканна банка за предпазване на стволови кафези? Ето какво ни отговори: 

„ Трябва да е ясно на всички заинтригувани бъдещи родители, че съхранението  на стволови кафези е една застраховка за здравето на цялото семейство. Десетки са случаите на тежки болести, които се лекуват със стволови кафези към този момент от над 25 години. Това от единствено себе си демонстрира,че най-важното при  избор на една тъканна банка е опита и сполучливо освободени проби за трансплантация. Тъканните банки, които  имат сполучливи трансплантации са упълномощени от международни акредитационни органи. Акредитацията е  паспорт,който ще разреши на една съхранена проба от стволови кафези да бъде призната от трансплантационен център по целия свят  и да избави живот. Разбира се има и други фактори, като финансова непоклатимост, размер работа, разполагаемост с човешки и материални запаси, както и интернационално наличие, всичко това е належащо за крайната цел – сполучлива трансплантация “.

Същия въпрос зададохме на Административен шеф на българската  Биорегенерация Мая Стоева, която показа следното „ Много значимо е да се знае с кого сключваш контракт, тъй като вижте какво стана с Крио сейф, това в действителност е значим съставен елемент. Тя същото по този начин означи, че е значимо да се знае къде се съхраняват, по какъв начин се транспортират клетките до мястото им на предпазване, както и кой обработва тестът. От значение е да се четат деликатно договорите, тъй като се оферират застраховки, които не са толкоз положителни.  Също по този начин  добави, че “ е от голяма важност по кое време излизат резултатите на другите типове кафези. Получаване на документ и типа му са от голяма важност “.

Питахме шефовете на двете частни компании да разясняват  нашето следствие за потребление на заблуждаваща реклама от страна на други трите тъканни банки. 

Вили Пеева от  Future Health в отговор разяснява: 

„ Пазарът на стволови кафези е дълготрайна бизнес активност, която изисква поредно мислене и нрав. Банките за предпазване на стволови кафези са генетични лаборатории с  дългосрочни цели  , които би трябвало да бъдат подкрепени с подобаваща дълготрайна бизнес логичност, която да трае години. Всяко друго локално отнасяне на услугата  „ предпазване на стволови кафези “, било заради липса на дълготрайна организация или от нападателно краткосрочно държание, заплашва фамилиите, чийто аршин за избор е сигурността. Следователно стабилността на пазара, на който присъстваме сполучливо от години, не разрешава нападателно държание. Пазарът се саморегулира. А конкуренцията просто основава условия за изключване на не правилните компании. Така че, що се отнася до нас, ние просто следваме логиката, която описваме. Future Health в международен мащаб се основава на тази политика, на която дължи своя триумф. “

За нашето следствие и свадите с банките  Мая Стоева от Биорегенерация разяснява единствено, че „ има тъканна банка в България, която предлага застраховка за лекуване. След нейната инспекция не е открита застрахователна компания,която да покрива лекуване със стволови кафези, по тази причина тя поучава клиентите да четат извънредно добре договорите и да внимават с предложение на застраховка.  

За край ние от вестник Стандарт имаме за цел- положителното на нашите читатели. Искаме да ги посъветваме, че постоянно имат избор да не оставят кръвта от пъпната шнур да бъде изхвърлена след раждането. Изборът да  се запази кръвта за фамилията нормално е отговорно решение за всяко семейство, което може да си го разреши. Изборът да дарите на обществена банка също е опция. Какъвто и избор да извършите, каквото и решение да вземете, не забравяйте, че няма еднопосочен и  верен отговор за всички фамилии. Само вие знаете кое е най-подходящо за вашето семейство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР