Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че

...
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че
Коментари Харесай

Как животните лекуват

Вероятно сте чували или даже изпитвали върху себе си, че котките са съвършени диагностици. Те намират тъкмо и безпогрешно болното място, лягат върху него и стартират да мъркат. Може да звучи необичайно, само че е реалност. Изпиталите го ще го потвърдят. Или може би сте слушали истории за това по какъв начин кучетата остават до потърпевшите си стопани и ги топлят с телата си, предпазвайки ги от измръзване.

Още и още обстоятелства за това по какъв начин животните облекчават болките на хората събра hera.bg.

Цяло направление в науката се занимава с въздействието им върху нас. Според експертите връзката ни с животните е мощна и тяхното биополе може да влияе на нашето. Контактът ни с тях е специфичен. Те ни зареждат с доста позитивни страсти, дават ни онази безусловна обич, която окрилява, одобряват ни такива, каквито сме, избавят ни от тъгата и самотата и постоянно са до нас. Но с изключение на всичко друго те могат и да лекуват.

Не едно и две болести се повлияват добре, когато пациентите биват в контакт с разнообразни животни. Този раздел от науката се назовава анималотерапия, петтерапия или още зоотерапия. Началото й е сложено в края на 18 век в психиатрична клиника в Англия. Там с изключение на общоприетите процедури решили да опитват като накарат пациентите да се грижат за животни. Опитът им се оказал повече от сполучлив. Болните засилвали от ден на ден вярата в личните си сили и се чувствали “длъжни” да оздравеят, тъй като някой разчитал на тях и им вярвал.

Основният популяризатор на анималотерапията е американският детски психиатър Борис Левинсон. През 1964 година той лекувал дете болно от аутизъм. Веднъж то помолило вместо сеанса да си поиграе с кучето на лекаря. Така игрите с четириногия другар му помогнали доста повече, в сравнение с другите лечения. Детето се чувствало все по-добре и по-добре.

Последователи на Левинсон станали и психиатрите Сам и Елизабет Корсон от Охайо. Те завеждали пациентите си в близкия подслон и ги карали да си изберат животно, с което да прекарват няколко часа всеки ден. Само след десетина дни хората почнали да се усещат по-спокойни и уверени в себе си.

Безспорно зоотерапията реализира най-хубави резултати в региона на заболяванията свързани с нервната система – депресии, нервни разстройства, посттравматичен стрес, аутизъм и други За задачите й могат да се употребяват разнообразни животни:

Коне (хипотерапия) – общуването с коне носи доста успокоение и някаква дълбока мъдрост, която като че ли извира от очите им, гледащи те постоянно с такова схващане. Този тип терапия в България е публично приет способ на лекуване. Той работи в две посоки: от една страна е общуването и връзката с коня, която носи успокоение и убеденост, от друга е конната езда. Тя дава независимост, мощ, също по този начин е неповторим масаж, който раздвижва всички мускули в тялото. Ездата се употребява сполучливо при лекуване на детска церебрална парализа, нарушавания на опорно-двигателния уред, атеросклероза, черепно-мозъчни контузии, аутизъм, нападателни и депресивни положения и доста други.

Делфини (делфинотерапия) – да плуваш дружно с делфини е необикновено преживяване, настояват пробвали го. Наслада в най-чист и същински тип, която човек би трябвало безусловно да опита. Общуването с тях връща прочувственото равновесие, разсънва нови сили, изобретателни хрумвания, носи утешение и нравствен мир. Делфинотерапията реализира блестящи резултати при хора изпаднали в стрес заради претърпяно естествено злополучие – земетресение, вихър, наводняване и други Сякаш самата природа, носи в себе си и повода за заболяването и средствата за нейното излекуване.

Делфините владеят до съвършенство междувидовата връзка. Те усещат тъкмо настроението на индивида против тях и ползват към всеки самостоятелен метод.
Според учените позитивното им въздействие върху хората се дължи на техния ултразвук. Изследванията демонстрират, че той усъвършенства потока на ферментите и хормоните през мембраните на клетките. Още един плюс в играта с делфини е и хидромасажът. При придвижването си животните основават области на турболенция посредством опашните си плавници.

Котки (фелинотерапия) – те са потвърдени лечители. Вече споменахме първоначално за тяхна точна диагностика. Учените изясняват този феномен по следния метод: когато в организма протичат някакви нарушавания или има някакви болки се трансформира енергийният капацитет на това място. Котката имат мощно биополе и посредством него записва тъкмо това изменение.
Те ползват и така наречен рефлексотерапия или другояче казано масаж с лапички. Оказва се, че той води до активиране на рефлексогенните зони, което прилича китайската иглотерапия.
Друго главно средство за лекуване, което имат котките е тяхното мъркане. То съставлява избрани звукови съмнения с периодичност от 20 до 50 Херца, стимулиращи процеса на излекуване. Мъркането спомага за увеличение защитните сили на организма, форсира зарастването на раните и покачва плътността на костите.
Котките понижават артериалното налягане и успокояват. Биополето им стабилизира работата на сърцето, отстранява ставните болки и главоболието, лекува вътрешните възпалителни болести.

Кучета (канистерапия) – не щеш ли стигнахме и до най-хубавия другар на индивида. Общуването с кучета оказва помощ извънредно доста при болести на нервната система. Доказано е, че кучето удовлетворява дефицита на индивида от другарство, обича и приема стопанина си подобен, какъвто е, без да го съди, покачва самооценката му, усъвършенства общителността и даже взема решение фамилни проблеми.
Разходката с кучето ще ви помогне да измененията застоялия си метод на живот. Тя понижава вероятността от сърдечно-съдови болести и инфаркт.
В кучешката и котешката слюнка се съдържа ензимът лизоцим, сразяващ болестотворните микроорганизми. Няма породи, които да са по-добри “лекари”. Всяко куче може да бъде вашият “лечител”, стига да е неагресивно и умерено.

Анималотерапия, при която се употребяват особено подготвени животни и сеансите се организират под наблюдението на лекари, се назовава ориентирана. А тази, която всеки може да си достави посредством домакински любим или просто посредством контакт с животни се назовава ненасочена. Тя е чисто наслаждение и развлечение, при което черпим единствено изгоди. Затова не пропускайте всяка опция да поддържате връзка с животни. Ще се почувствате по-добре и по-щастливи, а кой знае може би и по-здрави.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР