Великобритания има най-високата инфлация сред седемте най-развити индустриални държави. През

...
Великобритания има най-високата инфлация сред седемте най-развити индустриални държави. През
Коментари Харесай

Скъпотия, препълнени болници, стачки: Великобритания в криза

Великобритания има най-високата инфлация измежду седемте най-развити индустриални страни. През юли тя доближи 10,1 % - най-високото равнище от 40 години насам. Според прогнозите повишаването може да надвиши 20 %. Лейбъристката съпротива приказва за изключително състояние. Управителят на Bank of England Андрю Бейли предизвести, че страната може да изпадне в най-дългата криза от времето на световната финансова рецесия насам.

Новото държавно управление ще би трябвало да раздаде огромно количество пари, с цел да не рискува разлюляване на обществения мир. Мъдрите препоръки за домакини, които раздава отиващият си министър-председател Борис Джонсън - да вземем за пример да се влагат 20 лири в нова, по-бързо загряваща кана за чай, с цел да се спестят 10 лири годишно от разноските за сила, бяха възприети в обществените мрежи като удостоверение на това какъв брой малко държавното управление схваща сериозността на обстановката.

Сметките за ток и газ изправят британците до стената

Според едно настоящо изследване растежът в цените на газа и електричеството към този момент са изправили към половината население на Англия до ръба на финансовите им благоприятни условия. 45 % от интервюираните споделят, че не могат да си разрешават да заплащат тавана на разноските за сила, който ще важи от октомври - към 4100 евро годишно. Около 20 % признават, че към този момент се хранят по-оскъдно.

Пред БиБиСи специалистът по отбрана на потребителите Мартин Луис изясни, че този таван на разноските за сила съставлява 37 % от държавната пенсия, а хората на обществени помощи би трябвало да отделят даже по-голяма част от средствата, с които разполагат. Всяване на суматоха? Луис отхвърля обвиняванията. “Казвам: Това е злополука, просто тъй като тя в действителност е такава. Непосилно е. ”

И до момента в който инфлацията и цените порастват, заплатите не съумяват да наваксат повишаването, настояват синдикатите. Англия я чака есен на стачките. От месеци се водят разногласия в разнообразни браншове. За “адекватно възнаграждение - и то в този момент ” упорстват чиновниците на пристанището във Феликстоу. Подобни претенции имат и събирачите на боклук в Единбург, където камарите с боклуци се натрупат от седмици. Пощите неведнъж спираха работа, а страната е парализирана за дни поради стачки в железопътния превоз.

Стачки и недоволства в редица браншове

Тази седмица стачкуват и служебните бранители в съда. Особено новопостъпилите получават толкоз ниско възнаграждение, че едвам могат се устоят, изяснява съсловната организация. В резултат от това хиляди каузи евентуално ще бъдат в допълнение забавени. Още през април насъбраните правосъдни каузи бяха към 60 000. Междувременно здравните служащи, учителските синдикати, държавните чиновници и водачите на рейсове разискват дали и те да стартират протестни дейности.

Особено тежко е ситуацията в опазването на здравето. Здравният министър Стийв Баркли неотдавна беше наруган на улицата, до момента в който даваше изявление. Причината е, че колите за спешна помощ са принудени да чакат с часове пред препълнените клиники, до момента в който бъдат признати пациентите. “Хората умрат, а Вие не направихте нищо ”, му съобщи инцидентна минувачка. Не единствено при незабавни случаи има рискови закъснения. В цялата страна съвсем седем милиона души чакат за така наречен “неспешни ” операции, като да вземем за пример интервенции на тазобедрена става. Бавят се и терапиите за лекуване на рак. Освен това илипсват 100 000 медицински сестри в лечебните заведения и повече от 4000 общопрактикуващи лекари - в това число и в следствие от Брекзита.

Списъкът с проблемите е безконечен

И това са единствено част от вътрешнополитическите провокации, пред които е изправено новото държавно управление. Нужни са незабавни инфраструктурни ограничения в страната, която безусловно се срина по време на горещините през юли. Нужни са също така вложения в сила, щадяща климата, ограничения против дефицита на жилища и нарасналата престъпност. Англия би трябвало да откри и отговор на казуса с възходящия брой бежанци през Ламанша, да усъвършенства опциите за обучение и да се опита да изравни изискванията на живот в другите елементи на страната.

Външнополитически Англия е на първа линия измежду най-големите съдружници на Украйна и дава пари и оръжия на Киев, които също би трябвало да бъдат финансирани. Що се отнася до тлеещия спор с Европейския съюз за нерешените въпроси към Брекзит, държавното управление би трябвало да реши дали в сегашната обстановка може да рискува и комерсиална война с Европейския съюз.

Автор: Габи Бизингер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР