Великобритания и Европейският съюз (ЕС) постигнаха съгласие за историческо“ търговско

...
Великобритания и Европейският съюз (ЕС) постигнаха съгласие за историческо“ търговско
Коментари Харесай

Какво предвижда търговската сделка за Брекзит

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) реализираха единодушие за „ историческо “ комерсиално съглашение в  четвъртък, седмица преди да изтече контрактуваният временен интервал за Брекзит.

В оставащите дни в тази година е под въпрос дали парламентите и във Англия, и на Европа ще одобрят съглашението. Ако това не стане, то ще се ползва краткотрайно от 1 януари.

Британското държавно управление съобщи, че ще свика депутатите на 30 декември, с цел да гласоподават договорката. Но преди този момент те желаят да видят цялостния текст на съглашението, както даде обещание основният английски договарящ Дейвид Фрост.

Това е и повода Англия към този момент да разгласява текста на комерсиалното съглашение с Европейския съюз, предава Reuters.

Колко огромно е сопазумението?

Текстът включва търговски документ от 1246 страници, както и съглашения за нуклеарната енергетика, продан на класифицирана информация, гражданска нуклеарна сила и поредност от взаимни заявления.

„ Проектът на Споразумение за търговия и съдействие сред Европейски Съюз и Обединеното кралство “ значи, че от 23:00 на 31 декември, когато Англия дефинитивно напусне единния пазар и митническия съюз на Европейски Съюз, няма да има цени или квоти за придвижването на артикули с генезис Англия и Европейски Съюз.

Договорът категорично признава, че търговията и вложенията изискват „ равни условия за открита и лоялна конкуренция “.

По отношение на финансовите услуги, които движат английската стопанска система, двете страни просто се ангажират „ да основат удобен климат за развиване на търговията и вложенията сред тях “.

Текстът включва доста подробни приложения, в това число по отношение на разпоредбите за генезис, риболова, търговията с вино, медикаментите, химикалите и съдействието в региона на сигурността.

Какво следва за Англия?

След Брекзит те могат да се надяват на взаимоотношения с Европейски Съюз по модела ЕС-Канада – освен това в най-хубавия случай. Експертите вещаят тежки последствия за английската стопанска система. Цели браншове на английската промишленост ще бъдат напряко заличени, в случай че Лондон не остане в митническия съюз с Европейски Съюз. Настъпи моментът, в който британците най-накрая осъзнаха какво ще се случи с стопанската система им след Брекзита, написа в коментар „ Дойче веле “.

Британският министър председател Борис Джонсън може да се сблъска с последователите на Брекзит в ръководещата Консервативна партия, които не считат, че договорката обезпечава задоволително изрично разкъсване с Брюксел. Но той разполага с болшинство от 80 места в Долната камара на Народното събрание, а опозиционните лейбъристи към този момент оповестиха, че ще поддържат съглашението. Според техния водач Кийр Стармър, съглашението е фино, само че е по-добър вид от никаква договорка.

Какво следва за Европейски Съюз?

Европейската комисия (ЕК) ще разпрати черновата на текста до всичките 27 страни членки. Главният договарящ за Общността Мишел Барние към този момент е уведомил посланиците на страните членки за постигнатите сделки, удостовери представителят на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз в Туитър.

Очаква се, че дипломатите ще се нуждаят от 2-3 дни, с цел да проучват съглашението, след което страните членки ще би трябвало да се произнесат по него. Заради късите периоди, Европейският парламент най-вероятно няма да е в положение да ратифицира изцяло договорката до началото на 2021 година.

Може ли Екологичен потенциал да не одобри договорката?

Теоретично може, само че пректически надали ще се случи, тъй като съгласно европейските специалисти е реализирано „ заслужено и уравновесено съглашение, което пази ползите на Европейския съюз, на нашите жители и бизнеси “.

Какво ще се промени от 1 януари?

11-месечният временен интервал преди окончателната разлъка на Англия с Общността официално ще завърши, а Обединеното кралство ще спре да бъде част от Единия пазар и Митническия съюз, т.е. няма да предстои на разпоредбите и регулациите в тях. Ако съглашението за свободна търговия бъде краткотрайно утвърдено от страните-членки, ще отпаднат квотите и цените за английски и европейски артикули.

Но все пак бизнесът ще се сблъска с администрация, що се касае до вноса и износа. И защото договорката сред Обединеното кралство и Европейски Съюз беше реализирана едвам седмица преди края на годината, жителите и компаниите нямат доста време да се приготвят за измененията, които ще настъпят на 1 януари.

Една от тези промени е отпадането на свободното напредване, което до момента осигуряваше на гражданитге опцията да живеят, работят и учат на Острова и в страните членки на Общността. Британците, пътуващи до Шенгенското пространтво без паспорт на Европейски Съюз, могат да останат най-много 90 дни на всеки 6 месеца. А жителите на Европейски Съюз ще могат да посещават Англия до 180 дни.

Европейски Съюз навлиза в непознати води, защото Англия става първата страна, която напуща блока. С комерсиалното съглашение Англия ще се употребява с част от същите преимущества, които е имала и като членка на Европейски Съюз. Но напускането на Единния пазар и Митническия съюз на Европейски Съюз безспорно ще има негативно влияние върху стопанската система на Англия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР