Великобритания е в очакване правителството да обяви едни от най-големите

...
Великобритания е в очакване правителството да обяви едни от най-големите
Коментари Харесай

Великобритания обявява сериозни промени в регулацията на банките

Англия е в очакване държавното управление да разгласи едни от най-големите промени във финансовата регулация за последните три десетилетия. Отсега плануваните облекчения се разказват като втори " Голям гърмеж " - отпратка към дерегулацията на финансовите услуги от държавното управление на Маргарет Тачър през 1986 година, заяви BBC.

Очакванията са да се разхлабят разпоредбите за банките, въведени след финансовата рецесия през 2008 година, когато някои от тях бяха изправени пред колапс. Промените ще бъдат показани като образец за свободата след Брекзит да се приспособява регулацията особено към потребностите и мощните страни на стопанската система на Обединеното кралство. Те имат както своите поддръжници, по този начин и своите критици. Последните да вземем за пример сигнализират, че страната не помни уроците от финансовата рецесия.

Едно от настоящите правила до момента бе задължението банките да отделят своите подразделения за кредитиране на дребно от своите по-рискови капиталови интервенции, както и разпоредбите, регулиращи наемането, наблюдението и санкционирането на висши финансови ръководители. Правителството към този момент разгласи, че ще отстрани тавана за бонусите на банкерите и ще разреши на застрахователните компании да влагат в дълготрайни активи като жилища и вятърни паркове, с цел да подтикват вложенията и да подкрепят дневния си ред за равнене.

Промените ще отключат вложенията в нашата стопанска система, с цел да обезпечат работни места и благоприятни условия за английския народ, съобщи канцлерът Джеръми Хънт. До часове той ще разгласи пакет от повече от 30 регулаторни промени.

„ Напускането на Европейски Съюз ни дава златна опция да променим нашия регулаторен режим и да разгърнем цялостния капацитет на нашия страховит бранш на финансовите услуги “, добави Хънт.

Една от задачите на новите регулации е и да усъвършенства привлекателността на Лондон за задграничните компании. В момента се чака доста дълго време за приемане на утвърждение от регулатора.

Ще бъдат преразгледани и комплицираните правила за това по какъв начин се заплащат комисионни и услуги, като да вземем за пример проучвания. След финансовата рецесия огромните банки бяха принудени да отделят или „ изолират “ вътрешните си банкови интервенции (ипотеки, заеми и т.н.) от капиталовите си банкови интервенции (излагане на личните си пари на неустойчивост на пазара), които се смятаха за по-рискови.

Част от промените са ориентирани към междинни банки като Virgin Money и TSB.

Възможно е също по този начин да има нови правила по отношение на обединяването на вложения дружно в търгуеми единици - развой, наименуван секюритизация. Този развой беше инструмент за изострянето на финансовата рецесия от 2008 година, защото никой не знаеше къде се намират неприятните задължения, тъй че всички стопираха да дават заеми на всички.

Правителството също по този начин ще разгласи още веднъж повече независимост за пенсионната и застрахователната промишленост да влага в дълготрайни, неликвидни активи - например обществени жилища, вятърни паркове, нуклеарна сила - което държавното управление ще каже, че оказва помощ за изравняването на упоритостите им.

Не е изключено да има и правила за криптопазара. Обединеното кралство обаче, като център за крипто активи, не желае да е измежду първите към този момент, поради “кървавата баня ” след колапса на FTX.

Джурасик парк на фирмите

Водещият управител на хедж фондове сър Пол Маршал от Marshall Wace неотдавна разказа лондонските финансови пазари като „ Джурасик парк “ на старомодни компании и вложители. Сега те се борят да привлекат най-бързо разрастващите се компании в света. Правителството ще упорства промените да реализират верния баланс сред непоклатимост и нововъведения.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР