Великден е най-важният празник в християнския календар. Католическият свят вече

...
Великден е най-важният празник в християнския календар. Католическият свят вече
Коментари Харесай

Откъде идва традицията на великденския заек

Великден е най-важният празник в християнския календар. Католическият свят към този момент посрещна Възкресение Христово. Големият църковен празник следва в православната част от света тази седмица.

Празникът в Съединени американски щати и в огромна част от западния свят се асоциира със зайчета, шоколадови бонбони и цветя. Това не е инцидентно. Както боядисаните яйца в православието, по този начин и великденският заек, се свързват с обичаи от древността.

Тези знаци постоянно се считат за завещание от езическите времена, само че това е едната част от истината. Заекът се открива и като християнски знак.

Eostre (Easter значи Великден) е името на немска езическа богиня на пролетта, която е изобразявана със заек в ръце. Смята се, че ранните християни са взели този знак и ритуалите за посрещане на пролетта, като даже името на празника идва от нейното име. Образът на богинята е документиран в разказите на средновековния духовник Bede the Venerable, написа Business Insider.

Доказателствата за поклонението пред Eostre са в основата на западните великденски обичаи. Съвременните историци постоянно настояват, че множеството християнски обичаи са в действителност леко изменени традиции, които са останали от езическо време.

Според History.com по всяка възможност първите немски имигранти са донесли традицията за Великденския заек в Америка към 1700 година

Все отново обликът на заека във Великденската традиция се появява и по други мотиви. В християнството заекът е знак на плодородието, а рисунка на три зайчета, символизираща Света Троица, съществува в средновековното християнско изкуство.

Символиката на яйцата също датира от доста епохи . В езическите времена яйцата са считани за носители на свещенодействие, символизиращо подземния свят. Те са били употребявани, с цел да вършат вълшебства. В християнството яйцето се употребява като знак на началото на нов живот и на прераждането.

Защо заекът е от шоколад

 Снимка 348623

Това, несъмнено, е най-модерната традиция. Обяснението е простичко - Великден идва след края на най-дългия пост - 40 дни на самоограничение и съзерцаване. През това време месото и всички скотски артикули за неразрешени. На Великден хората честват с месо, козунак, мляко и яйца, а в католическия свят и със наложителен шоколадов заек на масата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР