Веднага след като Русия призна суверенитета на т.нар. Донецка и

...
Веднага след като Русия призна суверенитета на т.нар. Донецка и
Коментари Харесай

Политиката на `русификация` в действие: колко украински деца са депортирани в Русия от началото на войната? - Свят

Веднага откакто Русия призна " суверенитета " на така наречен Донецка и на Луганската национална република стартира всеобща " евакуация " на локално население в Русия. Значителна част от мъжете в призивна възраст бяха подложени на " дестилация " за благонадеждност и бяха мобилизирани в състава на така наречен Втори корпус на армията на Руската федерация. В рамките на тези мероприятия стартира и огромна акция и по депортирането в Русия на украински деца. По-късно тя обхвана и другите територии, окупирани от съветската войска.

По разнообразни оценки досега на територията на Русия са трансферирани повече от 300 000 малолетни. Украинският портал " Деца на войната " е открил самоличността на 13 876 депортирани деца.

В законодателството на Русия по ускорената процедура бяха импортирани ремонти за опростяване на процедурата за предоставяне на съветско поданство на малолетни и за тяхното осиновяване.

Мероприятията по депортирането се възнамеряват и управляват от Междуведомствения координационен щаб по " филантропичните въпроси " към Министерството на защитата на Русия, който има основна роля в реализацията на тази политика.

Първите известия за депортирането на деца от Украйна в Русия се появиха през втората половина на март м.г., когато Министерството на външните работи на Украйна упрекна Москва в противозаконното " изтегляне " в Русия на 2389 малолетни от Донецка и от Луганска области. На съвещанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) при започване на юни м.г. във Виена украинската делегация повдигна въпроса за противозаконното депортиране в Русия на към 230 000 украински деца. Тези дейности бяха квалифицирани от украинска страна като нарушение на интернационалното право (Конвенцията за попречване на закононарушенията, свързани с геноцид и Конвенцията за правата на детето).

През септември м.г. посланикът на Съединени американски щати към ОССЕ в Европа Майкъл Карпентър съобщи, че в Съединени американски щати разполагат с данни, че единствено през юли от Украйна в Русия са били трансферирани хиляди деца. През ноември на срещата на върха на Г-20 в Джакарта президентът Володимир Зеленски особено засегна тази тематика, като уточни, че броят на принудително депортираните деца, чиято идентичност е открита, надвишава 11 000.
В отчета на Amnesty International от ноември м.г. също се разказва насилственото депортиране на деца от Украйна и тяхното следващо осиновяване в Русия. Но най-пълно тези закононарушения бяха отразени в отчета на Източната правозащитна група от декември м.г., където са показани като авансово планувана огромна политическа акция.

Според отчета депортираните деца могат да бъдат отнесени към 4 съществени групи: в първата са включени цялостните сираци, които най-лесно са включвани в мероприятията по депортиране. Към втората група се отнасят деца, чиито родители са лишени от наставнически права. Посочва се, че към началото на съветското навлизане в така наречен Донецка и Луганска национална република са били подадени повече от 38 000 заявки, отнасящи се до отнемане от наставнически права. Тази процедура се отнася и до малолетни, намиращи се официално под попечителството на баби, дядовци и други родственици, които по мнението на правосъдни инстанции " не могат да заменят директните родители ". Към третата група се отнасят безпризорните деца, които са лишени от всевъзможни грижи на близки роднини или на съответните обществени институции. Към последната четвърта група се отнасят деца, които са били депортирани дружно със своите фамилии.

Руското законодателство не разрешава осиновяването на жители на други страни, заради което бяха импортирани съответни промени, доста облекчаващи режима и условията във връзка с тази процедура. Тъй като малолетните независимо не могат да изразят предпочитание за промяна на поданството, новите разпореждания дават тези права на служебни институции от съответни детски домове, които реализират опекунството. Те реализират след това и нужното взаимоотношение с миграционните служби.

С издирването на претенденти за приемни родители на депортираните деца се занимават Центровете за подпомагане на фамилното образование на Руската федерация. Желаещите осиновяване са задължени да преминат курс по " идеологическа подготовка " за бъдещото образование на осиновените. Първите известия за идеологическата обработка на бъдещи приемни родители постъпиха от Московска област. По този въпрос се обръща особено внимание за " русифицирането " на осиновените деца и " изкореняването " на тяхното украинско съзнание и еднаквост.

С увеличението на броя на депортираните сираци нараства и броят на децата, които един път осиновени, по-късно се връщат още веднъж в детските домове, най-често по отношение на тежки болести. За ограничение на такива случаи държавното управление на Руската федерация разпореди провеждането от 1 ноември до 31 декември м.г. на наложителна диспансеризация на депортираните украински деца. В съответните документи се показва сумата за обезпечаване на тази диспансеризация – 350 милиона рубли, разчетена за 82 000 деца.

Установяването на точния брой на депортираните в Русия украински деца остава основен проблем. По данни от бюлетина на съветския Междуведомствен координационен щаб от ноември м.г. от окупираните територии в Украйна са били " евакуирани " 4 860 000 души, от които 715 816 малолетни. Според мнението на Дария Герасимчук – упълномощена към президентството на Украйна по правата на децата и детската рехабилитация, тези числа са повишени и целят на първо място агитационен резултат за " забележителния брой избавени деца ". Според нея сходна статистика цели и приемането на по-съществено финансиране. По тази причина публично Киев смята, че броят на депортираните в Русия деца е примерно 300 000.

За определяне на истината държавното управление на Украйна поддържа портала " Деца на войната ", на страниците на който сведенията за потърпевшите деца подлежат на инспекция и тяхната идентичност предстои на потвърждаване. Съгласно данните на портала, към 27 декември м.г. е открита гибелта на 450 малолетни, броят на ранените е 868, на изчезналите безследно – 332, а депортираните с открита идентичност са 13 876.

Според генералния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова интернационалното филантропично право квалифицира всеобщото принудително депортиране на гражданско население по време на война като военно закононарушение, а насилственото депортиране на деца има признаците на геноцид.

Анализът е оповестен на 27.12.2002 година на страниците на уеб страницата Re:Russia. Това е експертна и дискусионна площадка за разискване на основни въпроси на съветската политика, на стопанската система и на обществения живот в Русия посредством лични изследвания и проучвания и посредством преглед на експертни оценки.

Не е посочен създател на материала.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР