Русия напредва все повече. В Харковския регион руската армия отвори

...
Русия напредва все повече. В Харковския регион руската армия отвори
Коментари Харесай

Офанзивата на Русия в Харков: Каква е целта на Путин

Русия напредва от ден на ден. В Харковския район съветската войска отвори нов фронт и към този момент завладя няколко села. Дали задачата е завладяването на град Харков? Не, считат военни специалисти. Голямата цел е друга, написа .

На 10 май руската армия отвори нова фронтова линия в Украйна, като прекоси границата на североизток от град Харков. След интензивни артилерийски и въздушни офанзиви руснаците окупираха няколко села в граничния регион, а украинските сили не съумяха да ги спрат. Това пише немската социална телевизия ZDF в разбор, в който става дума за тактиката на Путин, която се крие зад тази атака. 
След като завладя селата Стрилеча и Пилна, съветската войска атакува и град Волчанск. Откритият терен там, както и неналичието на задоволително муниции в украинската войска, е от изгода на нападателя. 

Русия може да активизира още бойци

Преди войната във Волчанск живееха към 17 000 души, отбелязва немската социална медия, а неналичието на задоволително укрепления прави града извънредно уязвим за офанзиви. Забележително е, че руснаците настъпват по двата бряга на река Сиверски Донец, без да се тормозят от възможна украинска контраофанзива, която би могла да заплаши фланговете им, изясняват военните специалисти Кристиан Мьолинг и Андраш Рач в текста си за ZDF. 
Досега Русия е изпратила лимитирани сили. В боевете са взели участие към три-четири батальона съветски войски, в това число няколко подразделения " Щурм Z ", формирани от пандизчии. Руснаците обаче имат запаси - към 30 000 души, пишат Мьолинг и Рач. Те могат да бъдат изпратени, с цел да подсилят офанзивите и задълбочат пробива. 

Превземането на Харков не е огромната цел

Руските сили в региона обаче не са задоволително, с цел да се опитат да завладяват Харков, показват специалистите. Те допускат, че същинската цел на офанзивата е друга. Русия очевидно желае да принуди Киев да изпрати спомагателни войски в този район, с цел да отслаби украинската защита в Донбас. Това ще натовари в допълнение така и така оскъдните човешки запаси на Украйна.

Ако руснаците навлязат по-дълбоко в Харковския район, той може да попадне в обсега на системите БМ-21 Град и на артилерията им. Тогава ударите върху града могат да станат стотици, даже хиляди. В момента те са сред 2 и 5 на ден. Това няма да докара до рухването на Харков, само че съществено ще повлияе на качеството на живот на хората там.

Ако Русия успее да превземе Волчанск и да напредне на юг и югоизток, тя може да заплаши левия фланг на украинските сили, защитаващи Купянск, четем още в текста в ZDF. Това обаче ще изисква съветската войска да напредне с съвсем 100 километра и да превземе най-малко десетина обитаеми места, за което към момента не са разположили задоволително войски.

Зеленски: Спирането на офанзивата в Харков е приоритет

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски призна в неделя, 12 май, че обстановката в региона към Харков е " сложна ", само че отхвърли руснаците да са постигнали забележителен пробив. " Водим яростни отбранителни борби. Опитите на съветските нашественици да пробият защитата ни са спрени ", написа той в Телеграм. " Ситуацията е сложна, само че защитните сили на Украйна вършат всичко допустимо, с цел да удържат отбранителните линии и позиции и да нанесат провали на врага ", съобщи още Сирски.

Украйна страда от продължителен дефицит на човешка мощ, оръжия и закъсняла финансова помощ от Запада, написа английският " Гардиън ", а специалисти предизвестяват от седмици за идна съветска атака. Междувременно американският Институт за проучване на войната дефинира съветските изказвания за завладяване на четири села като точни и дефинира последните триумфи на съветската войска като " тактически значими ". В неделя Русия съобщи, че е открила надзор над още пет села.

Президентът Володимир Зеленски разгласи, че главният приоритет е прекъсването на съветската атака в Харковска област. " Дали ще успеем да се оправим с тази задача зависи от всеки боец, всеки сержант, всеки офицер ", съобщи Зеленски.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР