Управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на

...
Управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на
Коментари Харесай

Пореден бой в грузинския парламент заради закона за чуждестранно влияние

Управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на дебата по третото и дефинитивно четене на законопроекта, който съгласно критици дублира сходно съветско законодателство, употребявано за заглушаване на инакомислието.

До сблъска се стигна откакто депутатът от ръководещата партия " Грузинска фантазия " Димитри Самхарадзе влезе във вербална борба с ръководителя на " Националното придвижване " Леван Хабеишвили. След това той се опита да нападне физически опозиционния депутат. Намесиха се депутати, които да го спрат, което провокира меле. В последна сметка Самхарадзе е бил озаптен, написа.

През април още веднъж се стигна до пердах в Народното събрание поради противоречивия законопроект по време на гласуването му в правната комисия. Тогава той бе признат за едвам 67 секунди.

Ако законопроектът бъде признат през днешния ден, грузинският президент Саломе Зурабишвили сподели, че ще наложи несъгласие. Но Народното събрание, който се управлява от ръководещата партия, може да преодолее нейното несъгласие, създавайки сцена за по-нататъшни митинги в рецесия, която може да дефинира дали Грузия ще остане на пътя към интеграция с Европа или ще се върне назад към Русия, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на задгранично въздействие, налагайки тежки условия за откриване на информация и наказателни санкции за нарушавания.

Противниците нарекоха законопроекта " съветския закон ", сравнявайки го с съветското законодателство, употребявано за ориентиране към критиците на Кремъл на Владимир Путин.

Правителството на Грузия твърди, че законопроектът е нужен за поощряване на прозрачността, битка с " псевдолибералните полезности ", пропагандирани от чужденци, и опазване на суверенитета на страната.

Хиляди грузинци се събраха и през днешния ден на митинг пред Народното събрание и се оповестиха срещу закона. Те бяха посрещнати от голям брой служители на реда, наоколо са ситуирани и водни оръдия.

The Georgian Parliament will consider the law " on foreign agents " in its final reading today

Protesters are already gathering in front of the Parliament to protest against the adoption of the law " on foreign agents ".

Yesterday, May 13, the Legal Committee of the…
— NEXTA (@nexta_tv)

The situation is now tense at the upper entrance to the Georgian parliament

Video: Formula
— NEXTA (@nexta_tv)

Демонстрациите се организират от седмици и нормално доближават своя връх вечерта, когато тълпи, наброяващи десетки хиляди, провеждат едни от най-големите митинги, следени в Грузия, откогато тя си възвърна независимостта от Москва през 1991 година Европейският съюз, който даде на Грузия статут на претендент през декември, неведнъж е заявявал, че законопроектът ще бъде спънка за по-нататъшната интеграция на Тбилиси с блока.

Според Кремъл външни сили се намесват в политиката на Грузия макар напъните на ръководещите в Тбилиси да попречат на това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР