Парламентът на Грузия прие във вторник на трето и последно

...
Парламентът на Грузия прие във вторник на трето и последно
Коментари Харесай

Грузинският парламент прие законопроекта за чуждестранни агенти

Парламентът на Грузия одобри във вторник на трето и последно четене законопроекта за " задграничните сътрудници ", премахвайки огромна спънка по пътя му да стане закон, предава " Ройтерс ".

Сега планът отива при президента Саломе Зурабишвили, която сподели, че ще наложи вето, само че решението й може да бъде отменено от ново гласоподаване в Народното събрание, следен от ръководещата партия и нейните съдружници.

Грузинската телевизия излъчи фрагменти на побой между депутати от ръководещата партия и опозицията, които се блъскаха и жестикулираха яростно по време на дебата по законопроекта, който критиците на държавното управление и западните страни определят като авторитарен и въодушевен от Русия.

Законът ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на задгранично въздействие, налагайки тежки условия за откриване на информация и наказателни санкции при нарушавания.

Критицит наричат законопроекта " съветския закон ", сравнявайки го с съветското законодателство, употребявано за заглушаване на критиците на Кремъл.

Правителството на Грузия твърди, че законопроектът цели да запази суверенитета на страната и е нужен за поощряване на прозрачността и битката с  " псевдо-либералните полезности ", пропагандирани от чужбина.

Около 1000 протестиращи се събраха пред постройката на парламента на фона на огромно полицейско наличие по време на дебата. Когато чуха, че законопроектът е признат, протестиращите извикаха  " Роби! " и " Руснаци! ".

Кремъл отхвърля всякаква роля във вдъхновяването на грузинския законопроект.

" Виждаме неприкрита интервенция във вътрешните работи на Грузия извън ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник. Това е вътрешен въпрос на Грузия, ние не желаеме да се месим там по никакъв метод.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР