Вече знаем кои четири отбора оцеляха до полуфиналите в турнира

...
Вече знаем кои четири отбора оцеляха до полуфиналите в турнира
Коментари Харесай

Пет звезди от Африка

Вече знаем кои четири тима оцеляха до полуфиналите в шампионата за Купата на Афринканските Нации.

Домакините от Кот д‘Ивоар в действителност като по знамение се промъкнаха до тази фаза, откакто едвам прескочиха груповата фаза, претърпяха изключителното оскърбление да изгубят с 0:4 от Екваториална Гвинея, губеха до 85 минута от Сенегал на 1/8-финалите, губeха до 90-ата минута от Мали на 1/4-финалите, само че – о, знамение! – ето, че стигнаха до полуфиналите и в този момент ги чака конфликт с безспорната изненада – Демократична Република Конго.

В друата част на схемата в люта борба за място на финала влизат любимецът Нигерия и Република Южна Африка. Кои обаче са огромните герои на шампионата? Хора, като че ли останали в сянка, само че създали по този начин, че към тях да се вдигне звук. А с изключение на звук, да им се вдигне и цената. И нищо чудно не след дълго да ги забележим в много по-сериозни тимове на Стария континент.

Запознаваме ви със следните петима футболисти, създали възторг на шампионата в Африка. Трима от тях даже към момента не са играли в състезание от топ 5 на Европа.

Ламине Камара – Метц и Сенегал, халф. Последният първенец на Черния континент може и да си потегли малко ненадейно от надпреварата след злополучното отпадане след дузпи, само че още веднъж сподели, че като че ли сега е най-силният тим в Африка, разполагащ с прелестни играчи. Камара беше определен за най-проспериращ млад състезател на континента за 2023 година, което е задоволително мощна сигнална лампичка за уменията му.



Наградата за „ състезател на мача “ напълно справедливо отиде при Ламине, който вкара 2 гола при успеха с 3:0 над Гамбия на старта на шампионата за Сенегал. И това не беше първият случай, в който той вкарва 2 гола в интернационална конкуренция. През 2023 означи два пъти против Тунис по време на Купата на Африканските Нации за младежи до 20 години. В процентно отношение Камара завърши шампионата с 84% акуратност на подаванията, артикул на същата футболна академия, която даде на футболния свят Садио Мане. Преди една година отиде във френския Метц, а през октомври впечатли всички, реализирайки гол след рейд от личната си половина против Монако.

Хесус Овоно – Алавес и Екваториална Гвинея, вратар. Споменахме към този момент за подвизите на тази страна на шампионата. Изигра основна роля при ремито против Нигерия в първия мач, завърши с индикатори, на които всички вратари могат да завидят – с помощта на него Екваториална Гвинея получи 2.7 гола по-малко от предстоящото съгласно модерните калкулации за xG.



На предходния шампионат за Купата на Африканските народи резервира 3 сухи мрежи в 4-те мача, в които игра, отрази 2 дузпи против Мали по пътя към ¼-финалите. В Алавес обаче нещата по никакъв начин не вървят и стражът не е играл в Ла Лига от февруари 2022г. За този интервал е пазил седем пъти за Купата на Краля за два сезона – извънредно незадоволително.

Емам Ашур – Ал Ахли и Египет, халф. Доста скъп по време на мачовете в завързаната група Б. Изпълняващ функционалностите на box-to-box полузащитник, Ашур беше потребен както в отбранителен, по този начин и в нападателен проект и стана един от водачите на „ фараоните “ в отсъствието на Мохамед Салах.



Сътресения му попречи да играе в 1/8-финалния мач с ДР Конго и това незабавно се отрази на отбора. И макар този факт, той отново съумя да приключи шампионата измежду водачите във връзка с основани шансове за гол, пасове, шпагати и точни удари. Прекара малко време в Мидтиланд, само че нещата в Дания не се получиха и се върна назад в родината си през юли предходната година.

Абубакари Коита – Сент Трюден и Мавритания, нападател. Няма по какъв начин да не обърнем внимание и няколко обещаващи стрелци. 25-годишният нападателен състезател беше с съществена заслуга за първата победа на Мавритания в историята на шампионата, когато шокираха Алжир с 1:0 в групите.



Горд собственик и на един от претендентите за гол на шампионата, откакто порази вратата на Ангола още веднъж в групите, въпреки това да остане единствената му разтуха поради загубата с атрактивното 2:3. Роден в Сенегал, прекарал забележителна част от кариерата си в Белгия – било то в Сент Трюден или Гент.

Желсон Дала – Ал Уакра и Ангола, нападател. Преди ¼-финала против Нигерия, който Ангола загуби, Дала беше вкарвал гол приблизително на всеки 79 минути, което е повече от похвално. Благодарение на четирите си попадения той оказа помощ на страната си да стигне до последните 8 в шампионата за първи път от 2010 насам. Вкара два пъти против Мавритания при описаната нагоре победа, а по-късно порази противниковата врата два пъти и против Намибия в осминафиналната фаза.



Изявите му като младеж привклякоха вниманието на португалския Спортинг Лисабон още през 2017, само че той по този начин и не съумя да се наложи там в началото и трябваше да прекара един сезон в Рио Аве през 2020-2021. След като отиде в катарския Ал Уакра бележи повече от един гол приблизително на мач.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР