Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често

...
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често
Коментари Харесай

Стресът при децата - тихата заплаха

Вече толкоз сме привикнали да живеем напрегнат, че постоянно не обръщаме внимание на признаците, одобряваме ги като част от всекидневие. Малки и огромни, ние канализираме напрежението по един и същи метод - не на място и не на време. Неочаквани експлоадирания, рев от-няма-нищо, меланхолия и нервност. Но в нашия свят отново сме относително постоянни, тъй като най-малко частично познаваме механизмите, по които да сигнализираме за свръхстрес.

Как е при децата и тяхното не по-малко натоварено всекидневие? Макар и по собствен детски метод, те също имат своите паники и проблеми – усещат се длъжни да получават положителни оценки в учебно заведение, да имат триумфи в спорта и другите извънкласни занятия, да се държат и показват, тъй че да се харесат на нас възрастните, които имаме престиж над тях.

Независимо от аргументите, стресът може да има съществени последствия за физическото и психическо здраве на децата. Те нямат нито опита ни, нито умеенето, с цел да се оправят с възприятията, които изпитват и постоянно ги задържат в себе си. Ето за какво ние като родители е добре да бъдем деликатни, да следим децата си, с цел да разпознаем в точния момент признаците на стрес.

Явни признаци, че децата ни са подложени на стрес

Твърде доста отговорности. Хроничният стрес при децата може да бъде породен от разнообразни неща, само че най-често е обвързван с претрупания график – учебно заведение, домашни, курсове, школи или проблеми вкъщи. Стресът може да понижи имунитета на децата като ги прави по-податливи към настинки и други болести. Твърде доста отговорности значи прекомерно малко свободно време, а тъкмо то е витално значимо за развиването им като уравновесени персони - времето в независимост.

Главоболие. Както при възрастните, по този начин и при децата, стресът предизвиква главоболие. Обикновено това е първият симптом за стрес. Ако детето ни постоянно се оплаква, че го боли глава, уместно би било е да го настаним в тиха и тъмна стая, да му напълним топла вана или създадем масаж. Важно е децата да са добре отпочинали и хидратирани.

Заболявания. Стресът може да утежни всяка болест, която има детето, в това число астма и синдромът на раздразненото черво. Ако детето ни има хронични болести, добре е да не го товарим с спомагателни действия, с изключение на отговорностите му в учебно заведение. Имунитетът пада изключително след някое стресиращо събитие - конкурс, концерт, изпит, друга театрална изява. След като събитието отмине е добре да отделим време за дейна отмора на детето и да предвидим, че то може да се разболее.

Променен вкус. Друг очевиден симптом за стрес е, в случай че детето има понижен или повишен вкус, изключително в случай че е в композиция с изменчиво въодушевление. Причините нормално са свързани с всекидневието му. Възможно е да има проблеми със собствен съученик или учител и възприятията, които изпитва да се отразяват върху апетита му. В този случай е добре да се храним всички дружно. Така ще имаме опция да следим какво яде детето, а по-близкият контакт с нас ще му помогне да преодолее обществените усложнения. В случай, че проблемите с апетита не престават седмици наред и липсва интерес към действия, които нормално обича, добре е да го заведем на педиатър. Ако лекарят изключи всевъзможни здравословни проблеми, можем да се обърнем към терапевт.

Проблеми със съня. Проблемите със съня са различен признак за стрес. То или рано се уморява, или стои до късно вечерта, а заспиването постоянно е съпроводено с нервност, плачливост или гушливост. За такив авъзбудими деца е добре да огрнаичаваме малкия екран, игрите и захарта, а да предлагаме чай от липа, мед с мляко или чаша топла вода. Удължаването или съкращаването на вечерните ритуали ще оказват помощ на детето да влезе във вътрешния си темп.

Скърцане със зъби. Някои деца, които страдат от стрес, развиват навика да скърцат със зъби. Скърцането със зъби или бруксизмът, както се назовава положението, нормално се случва през нощта и по-рядко денем. В случая е добре да се консултираме със стоматолог. Той може да предложи шини, които да му слагаме по време на сън, с цел да се защищити емайлът на зъбите, до момента в който стресът отшуми.

Болки в стомаха. Оплаква ли се е детето от болки в корема, когато би трябвало да върви на учебно заведение? В случай, че детето, играе, яде и спи обикновено и няма други признаци като повръщане, диария или запек, това може да е симптом на стрес. Хубаво е да обърнем внимание на това, което детето яде и пие, с цел да разберем какво предизвиква тази болежка. Но в случай че то има болки в стомаха, единствено когато има избран час в учебно заведение (пример рисуване) или, когато му следва някоя извънкласна активност, към този момент знаем какъв е казусът. Най-добре ще е да поговорим с него, с цел да разберем какво го тормози в съответния час. Болките в стомаха за присъщи за по-чувствителни деца, които мъчно признават страстите си. Чай от мента, повече диалози след лягане и повече топли обятия, би трябвало да облекчат непредвидените психо-соматични болки.

Тревожност. Много деца изпитват тревога, когато минават през сложна обстановка. Те стартират да заекват, да гризат нокти или въобще - да получават тикове. Най-добрият метод в тази ситуация е да убедим детето, че го поддържаме изцяло. Да го успокоим като му кажем, че сме разбрали това, което усеща. Ако макар поддръжката ни то продължава да е обезпокоително, би трябвало да се посъветваме с детски психолог.

В началото на образователната година, преди матури и изпити, след почивка и някаква инцидетна смяна, не спирайте да наблюдавайте детето си. Как реагира, какво се трансформира, по какъв начин можем да помогнем - дали да оставим да се оправи единствено, или да се намесим, до каква степен? Това са въпроси, които всеки родител си задава. Но постоянно от своята позиция - на опита. Децата я нямат - те имат единствено настоящия момент. Затова ние би трябвало да сме там. Да минем дружно през него.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР