Вече сме в началото на четвъртата вълна коронавирус. Заболеваемостта все

...
Вече сме в началото на четвъртата вълна коронавирус. Заболеваемостта все
Коментари Харесай

Четвъртата вълна почна. Подготвени ли сме?

Вече сме при започване на четвъртата вълна ковид. Заболеваемостта към момента е ниска, броят на хората в лечебни заведения не е доста, само че се усилва. Това съобщи проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър Стойчо Кацаров, в  интервю за Нова телевизия.

Трябва да се наблюдават тези индикатори. Тази поредна вълна, с която ще се сблъска всяка една страна, България ще се оправи по-успешно, счита тя.

„ При нахлуване в оранжевата зона ще има ограничавания за хората, които се позволяват в затворени пространства - 30 % фитнеси, заведения, само че не се възнамерява затваряне на бизнеси. Идеята е да не се доближи до цялостно затваряне на страната “, сподели тя и посочи, че в случай че личният състав на обещано заведение е имунизиран на 100%, то ще може да работи на потенциала, който е сега, т.е. 50%.

По думите й пикът на новата вълна от ковид в другите страни е след 4-6 седмици. Това значи, че у нас ще е някъде към септември.

Контрол несъмнено има, безапелационна бе проф. Кожухарова. Но призна, че е фактически мъчно да се управлява голямото голям брой хора, струпало се на морето сега.

„ Спазването на предложените ограничения зависи от хората, тъй че предвид на последователно разрастващата се обстановка с увеличаващите се случаи, хората би трябвало сами да си упражняват надзор за персоналното здраве “, сподели специалистът. И добави: „ Респираторните вируси не може да ги спреш на едно място. Разпространението е най-голямо в област Бургас, само че на второ място е София. “.

Тя разяснява и по какъв начин върви имунизацията при медицинските лица. Към момента не се планува наложителна имунизация за специалности в риск – медицински служащи и педагогичен личен състав. Не може да работиш в дом за остарели хора, да не си преболедувал, да не си имунизиран и да знаеш, че връзката на тези хора с външния свят си ти. Ако някой човек се разболее, това значи, че ти си го заразил “, сподели проф. Кожухарова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР