Вече е факт - Великобритания напуска Европейския съюз до часове.

...
Вече е факт - Великобритания напуска Европейския съюз до часове.
Коментари Харесай

Какво ще се случи след Brexit и какво означава той за Великобритания?

Вече е реалност - Англия напуща Европейския съюз до часове. В среднощ на 31 януари брюкселско време (1:00 часа българско време, 1 февруари) Обединеното кралство най-накрая ще напусне структурите на Европейски Съюз, след три години разделяне и безпорядък. Гражданите на Обединеното кралство чакат смяната на цвета на паспортите, края на новините за европейските срещи на върха и въвеждането на монетата от 50 пенса за Брекзит. Но какво в действителност ще се случи в идващите 24 часа и по-късно? Дали политическият безпорядък от предходните три години в действителност завърши? На този въпрос дават отговор от английската редакция на вестник Huffington Post.
Нека забележим какво се обрисува да се случи в близкото бъдеще.
Какво се трансформира, откакто Brexit към този момент е реалност?
На процедура съвсем нищо няма да се промени, най-малко за елементарния британец, в границите на 2020 година Това е по този начин, тъй като съглашението за отдръпване от Европейски Съюз единствено дефинира изискванията, при които Англия ще напусне. След 31 януари стартира така наречен директен интервал, който ще продължи до 31 декември.
Това значи, че Англия ще остане в Европейския обединен пазар и митнически съюз, а европейските закони към момента ще се ползват до края на директния интервал. Свободата на придвижване също ще остане в действие до 31 декември, което значи, че плануваните ваканции за 2020 година във и от Англия няма да бъдат наранени.
Може би най-голямата смяна ще бъде обстоятелството, че Лондон ще има опция да стартира да договаря свои лични покупко-продажби за свободна търговия с други страни още от на следващия ден, 1 февруари.
Англия към този момент няма да има места в Европейския парламент, комисия и съвет, където към момента ще се вземат решения за закони и регулации, които ще продължат да оказват въздействие и на Обединеното кралство, най-малко до края на годината. Англия също така няма да взе участие в интернационалните срещи на Европейски Съюз, и взаимоотношенията й с Брюксел ще са такива, каквито са те с другите страни по света.
В европейската столица, непрекъснатото посланичество на Англия ще бъде сменено с английска „ задача в Европейския съюз “, наред с сходните институции от други страни. Новият дипломат на Лондон в Европейски Съюз ще бъде Тим Бароу.
Та какво в действителност се случва оттук нататък?
Още договаряния по Брекзит. И освен още договаряния, а доста по-значителни, дълбоки и евентуално рискови договаряния от тези, които се организираха до момента. Те ще решат същинската орис на Англия за доста години напред. Бъдещите договаряния ще покриват търговията, пътуването, опазването на природата, правата на служащите, правата за рибарството, финансовите услуги, сигурността, информацията и доста други.
И двете страни надали ще губят време за решаването на различията си по обясними аргументи - те имат време да спогодят до края на 2020 година Правителствените източници дават обещание, че Лондон ще предприеме друг метод от този, които поддържаше в първата фаза от договарянията, в която по-рано някогашният министър председател Тереза Мей разреши на Брюксел да дефинира разпоредбите.
Така че Борис Джонсън се чака да бъде много бърз в това да показа своите претенции и цели в договарянията и да се подсигури, че този път не Брюксел дефинира разпоредбите. Поне не и пред обществото.
Разбира се той възнамерява и огромна тирада по случай Brexit.
Правителството също по този начин има вяра, че може да се възползва от практиката на Европейски Съюз да бави завършването на своята публична позиция по въпроса, която няма да е подготвена най-малко до 25 февруари, откакто премине и бъде утвърдена от всички 27 страни-членки, като през това време Лондон ще стартира търговски договаряния със САЩ в опит да приложи напън над Брюксел.
Кои са основните играчи в Brexit?
Главният договарящ за Брекзит за Европейски Съюз – Мишел Барние – ще продължи да извършва своите отговорности на този стадий, до момента в който Клара Мартинес Алберола ще бъде негов заместител.
От страна на Англия ще има по-големи промени, защото министерството за Brexit ще бъде отстранено, а неговия началник Стивън Баркли ще бъде освободен. Вместо да размени Баркли с различен министър, Джонсън реши, че договарянията с Европейски Съюз оттук нататък ще води Дейвид Фрост, до момента в който министерството ще бъде сменено от „ Екип за Европа “, основан в държавното управление и воден от самия министър председател.
Ръководителя на кабинета в Лондон Майкъл Гоув ще продължи да извършва основната си роля в това да приготвя Англия за края на директния интервал, в края на който още съществува заплахата от „ Брекзит без договорка “, в случай че не бъде подписано комерсиално съглашение с Европейски Съюз.
Англия има потребност да одобри и ново законодателство, с което да уреди въпросите по емиграцията, земеделската култура и рибарството, както и други проблеми, като това би трябвало да стане до 2021 година
Кои ще са основните моменти?
Борис Джонсън направи незаконно удължаването на директния интервал след 2020 година, което означва, че има доста малко време за договаряне на комерсиална договорка сред Лондон и Брюксел.
Европейските източници посочват, че ще имат потребност даже от повече време – договорката би трябвало да бъде подписана до октомври, с цел да може Европейският парламент и другите институции да имат време да я подпишат. Това значи, че за договорка има към осем месеца, което съгласно множеството специалисти е извънредно незадоволително, с цел да бъде подписана цялостно комерсиално съглашение.
Затова първият огромен спор евентуално ще бъде фокусиран към това защо в действителност да спорят дипломатическите екипи на Англия и Европейски Съюз за дребното време, с което разполагат. Централният спор на цялото упражнение ще бъде за това доколкото Англия е подготвена да се съобрази с европейските правила, в подмяна до достъп до пазарите на континента. Брюксел пък упорства Англия да подсигурява правата на служащите, да се преценява с неговите регулации за опазването на природата, и за държавното подкрепяне.
Но Борис Джонсън упорства, че това няма да се случи и желае Англия да е изцяло самостоятелна от Европейски Съюз.
Англия и Европейски Съюз също така механически се съгласиха да подпишат политическа декларация, която да съпровожда договорката на Джонсън и да включва съглашения на рибарството и финансовите услуги до юли. А висши политически фигури, в това число ирландският министър председател Лео Варадкар допуснаха, че Англия ще би трябвало да търгува правата за риболовство, за достъп до европейските пазари и финансови услуги.
Правителството в Лондон не отхвърля още тази опция, като упорства единствено за това, че Обединеното кралство ще има правото да управлява това кой лови риба в териториалните води на страната.
Междувременно вестник The Times излезе с информация, че Европейски Съюз ще играе жестоко в договарянията и ще се опита да контракти Европейския съд да надзирава за спазването на договореностите по нея – нещо, с което Джонсън надали ще се съгласи.
Какво се случва със Северна Ирландия?
Докато не престават договарянията, съглашението на Джонсън ще би трябвало да се приложи. Това включва гаранции за правата на жителите на Европейски Съюз, заплащането на 39 милиарда паунда (46 милиарда евро) „ наказателна клауза “ на Европейски Съюз, и несъмнено – новите съглашения за Северна Ирландия.
Премиерът даде обещание, че няма да има инспекции на стоките, които се движат сред Северна Ирландия и Англия – само че тъкмо това ще се случи, съгласно договорката за Brexit. При това Европейски Съюз предизвестиха неведнъж Лондон, че „ няма да толерират “ половинчати ограничения или неспазване на договореностите.
Ще се стигне ли до комерсиална договорка със Съединени американски щати?
Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е подготвен да контракти „ солидна “ договорка за свободна търговия с Обединеното кралство след Brexit, като договарянията евентуално ще текат редом с тези за Brexit. Но действително всяка договорка сред Лондон и Вашингтон ще зависи и от договорката сред Европейски Съюз и Англия, а тези неща лишават доста време, тъй че надали ще има огромно и цялостно съглашение в близкото бъдеще.
Ще има ли още политически безпорядък във Англия?
Категоричната победа на Джонсън в изборите от 12 декември 2019 година, която му обезпечи 80 места болшинство в Народното събрание значи, че евентуално няма повече да ставаме очевидци на този вид парламентарен безпорядък, който наблюдавахме в последните години. Вероятно в близкото бъдеще няма да забележим изключително оспорвани гласувания в Народното събрание, в случай че Джонсън не направи толкоз огромни отстъпки на Брюксел, че твърдите поддръжници на Brexit в партията му не се извърнат против него.
Превод: Агенция " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР