Вчерашната трагедия на магистрала Тракия, при която загинаха 6 души

...
Вчерашната трагедия на магистрала Тракия, при която загинаха 6 души
Коментари Харесай

Шест трупа и повече от един проблем

Вчерашната покруса на автомагистрала Тракия, при която починаха 6 души в рейс на компания Юнион Ивкони, през днешния ден е печал, а на следващия ден ще бъде единствено статистика. Ще добави графата " жертви на ПТП " в сводката на КАТ.

Вижте обаче фотосите от случая - легнал настрани рейс в канавката, който не се е обръщал безчет пъти и не е огънат на хармоника, наподобява съвсем нов. А и в действителност машината е такава - създадена преди 4 години, записана преди една. Въпреки това нещастието е реалност.

Защо?

Дори и да се абстрахираме от съответните условия, кой кого и по какъв начин е засякъл на пътя, има обстоятелства, които безпощадно демонстрират, че това нямаше да се случи, в случай че страната ни си беше на мястото.

Тези шест ковчега в действителност можеха да бъдат избегнати или най-малко жертвите да са по-малко.

Това нямаше да се случи, в случай че бяха направени няколко обикновени неща:

Първо,  ако хората в рейса си бяха поставили коланите по време на пътуването. Седалките са били снабдени с такива фабрично, а по закон в този случай те са наложителни.

Второ, хората всеобщо не знаят, че коланите в рейса (ако има такива) са също толкоз наложителни, колкото и в леката кола.

Трето , когато се качвате на аероплан преди полет, стюардесите изясняват и демонстрират деликатно по какъв начин се закопчават коланите, а по-късно и ревизират пасажерите дали са изпълнили напътствията. Едва ли водачът на чисто новия рейс го е направил преди да потегли на път. Поне на мен това нито един път до момента не ми се е случвало, макар че постоянно пътувам.

Четвърто, не го е направил, тъй като няма кой да го накаже за пропуща с съдбовни последствия. Дали пасажерите в рейса са поставили колани или не са, би трябвало да наблюдават катаджиите. Те стопират постоянно водачи на леки коли за такова нарушение и ги санкционират със солени санкции, само че не го вършат с рейсовете. Когато стартират да глобяват и пасажери в рейса, хората доста бързо ще се научат да се препасват с каиша.

Пето, законът ни за придвижване по пътищата е неуместен. Текстовете му гласят, че коланите са наложителни единствено в случай че рейсът е фабрично създаден с такива. Ако няма, то притежателят му не е длъжен да ги сложи, което директно въздейства на сигурността. Коланите са всеобщи за транспортните средства със документ над Евро 3, само че не и при по-старите возила. А стотици такива ежедневно правят междуградски транспорти.

Шесто, по отношение на горното, купувайки си билет пасажерът въобще не знае дали ще получи качествена и безвредна услуга или некачествена и несигурна. Цената на билета от София до Бургас е 27 лв., без значение дали рейсът има колани или няма, дали е чисто нов или помни Перестройката.

Седмо , в случай че министерството на превоза в действителност мислеше по какъв начин да усъвършенства кошмарната статистика за жертвите и ранените при ПТП у нас, то сигурно можеше да поработи за това хората да слязат от рейсовете и да се качат на влака. Жп превозът е в пъти по-екологичен и по-безопасен.

Това можеше да се случи не с насилствени и рестриктивни ограничения, а чисто пазарно, в случай че жп услугата бе малко по-добра - в случай че влаковете не закъсняваха всеобщо, в случай че вагоните не се палеха като факли, в случай че не бяха мръсни и миризливи, в случай че не бяха разплодник за дървеници, в случай че обслужването на клиентите бе с една концепция по-добро. За нелепостта на обещанията на БДЖ управлението " 3 часа с трен от София до морето " не си коства да приказваме. Лично аз се обзалагам, че хората ще стъпят на Марс по-рано, от това пътническа комбинация на БДЖ да стигне от столицата до Бургас за 180 минути. 

Но даже и до четири часа да бъде свалено времето за пътешестване по маршрута, то автобусните компании сами ще хлопнат кепенци и през разум няма да им мине да обслужват сходна линия.

Ако забелязвате, дотук горим единствено за неща от компетенцията на ръководещите, за съблюдаване на правила от страна на държавни институции и ръководството на държавни компании (БДЖ) - систематични неточности, а не самостоятелни бъгове. Вчерашната покруса, днешния печал и утрешната статистика за следващ път ни демонстрират единствено по какъв начин чиновническото безхаберие в България убива.

Конкретен провинен за всичко изброено нагоре, естествено, няма да бъде открит.

Показва образно и за какво толкоз доста млади и образовани хора избират за решение на проблемите си Терминал 2 с еднопосочен билет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР