Вчера ведомството заяви, че американски военни са осигурявали прикритие за

...
Вчера ведомството заяви, че американски военни са осигурявали прикритие за
Коментари Харесай

Русия обвини САЩ за ИДИЛ в Сирия с фалшиви снимки

Вчера ведомството съобщи, че американски военни са осигурявали прикритие за джихадистки колони в сирийския град Абу Кемал и са пречели на съветската авиация да нанася удари по терористите. Като доказателство бяха поместени фотоси, сякаш направени от дрон, написа "Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Потребители на обществените мрежи обаче оповестиха, че един от фотосите прекомерно прилича фрагменти от видеоиграта за смарт телефони "Гъншип симюлейтър " . А още четири приложени фотоси са от видеозаписи, оповестени от иракското министерство на защитата през юни 2016 година, когато самолети на Багдад обстреляха джихадисти край Фалуджа.

След известно време съветското министерство смъкна фотосите от обществените мрежи и редактира обявата си, като редуцира думите, че помества "неоспорими потвърждения ". После заяви, че ревизира цивилния чиновник, "погрешно прикачил фотоматериала ".

Пентагонът отхвърля обвиняванията. Говорителят му майор Ейдриън Ранкин-Галоуей съобщи, че "скорошните фалшифицирани облици, оповестени от (руското) министерство на защитата, с цел да покажат, че съдружните сили отпред със Съединени американски щати поддържат ИД, съставляват следващ епизод от акцията за злепоставяне, изкривяване и похищение на вниманието, чиято цел е дискредитиране на Съединени американски щати и на сполучливата битка, водена от обединението против ИД в Сирия ", прибавя "Комерсант ".

Руското министерство съобщи, че става дума за неточност - дали инцидентна или умишлена, ще се разбере занапред, написа "Московский комсомолец ".

След реакциите министерството уточни, че отводът на вашингтонското командване да нанася удари по джихадистките колони на 9 ноември е "обективен факт, регистриран в стенограмите от договарянията ", и разгласява действителни фотоси от мястото на събитията, прибавя вестникът.

Скандалът бе тежък психически удар по съветското отбранително ведомство и зачерта години ефикасна активност в осведомителното поле, разяснява "Взгляд ".

Дори хора, симпатизиращи на министерството в Москва, разказват станалото с думи, измежду които най-спокойната е "срамота " . Ведомството още не е намерило сили да разяснява обстановката в детайли, установи онлайн изданието. То приканва съветските военни "да си настъпят пагоните " и да изберат "най-разумния излаз - да признаят казуса ".

Само една служебна инспекция с санкции за отговорните няма да помогне, написа още електронният вестник.

"Взгляд " приканва съветското военно министерство да извлече "тежки поучения " от станалото - нещо "далеч по-полезно, в сравнение с да си посипва главата с пепел или прекалено да драматизира нещата. Иначе няма по какъв начин да завоюва войната, в това число осведомителната ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР