Вчера се навършиха 144 години от избухването на Априлското въстание.

...
Вчера се навършиха 144 години от избухването на Априлското въстание.
Коментари Харесай

Как Свобода или смърт се превърна в Свободата е смърт

Вчера се навършиха 144 години от експлоадирането на Априлското въстание. Нямаше празнувания, което е разбираемо. Нямаше обаче и споменавания в централните излъчвания на новините. Мисля, че не е просто недовиждане. Не е икономисване на време за кахърни вести, траурни сводки и унили репортажи от безсмислени брифинги. Друго е и в резюме може да бъде обяснено с едно – нецелесъобразно е да припомняш на едни хора, които искаш да превърнеш в стадо, че биха могли да бъдат и друго .

Свобода или гибел!

Заветът на нашите предшественици, в най-голяма степен формирал българския народен блян, залегнал в ДНК-то на българската нация, на самосъзнанието ни на българи, думите, красили знамето на Първата българска легия, калпаците на легионерите, байраците на Априлското въстание. Девизът на освободителните битки в македонския край, който е на печатите, знамената на Вътрешна македонска революционна организация и в заглавията на вестниците, издавани от Пейо Яворов, отдадени на освобождението на Македония.

Днес обаче тези думи не са особени настоящи.

Днес повелята е друга, свободата е сведена до риск за личното и непознатото здраве.

Единствената ни полезност стана оцеляването, единственият глас е този на страха. Днес не е комфортно да се чества Априлското въстание. Не е прелестно да се напомнят национални идеали, в които над живота стоят други полезности.

Днес свободата е гибел.

И ние я принасяме в жертва, непринудено, унесени от неразбираемия боязън, че не можем сами да се спасим. Друг е спасителят, а той желае да му принесем в жертва своите права, своя интегритет, своята независимост. Но който не е научил уроците на историята, е наказан да я повтаря и повтаря.

Дано не пристигна ден, в който ще осъзнаем, още веднъж, че живот без независимост не коства нищо. 

 
5 книги за свободата, които всеки би трябвало да прочете
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР