Вчера Министерството на правосъдието на САЩ разкри, че миналата година

...
Вчера Министерството на правосъдието на САЩ разкри, че миналата година
Коментари Харесай

Полицията вдигна завесата над мистериозна кражба на биткойни за $3 млрд.

Вчера Министерството на правораздаването на Съединени американски щати разкри, че предходната година полицията е иззела биткойни на стойност 3,36 милиарда $. Те са били откраднати от уеб страница в тъмната мрежа. С това мистерията към местонахождението на съкровището бе разбулена. Дълго време любопитни жители се вълнуваха къде може да бъдат скрити заграбените биткойни. Случаят е от 2012 година и публично върви към край. Очаква се единствено да бъде оповестена присъдата на провинилия се, написа BBC.

Заграбеното (50 676 биткойни) е било прикрито в дома на хакера Джеймс Жонг -  в разнообразни устройства, пъхнати под пода, и даже в железна кофа за пуканки. В края на предходната седмица Жонг се е признал за отговорен за хакването на средствата през 2012 година от противозаконния маркетплейс Silk Road.

Според американските управляващи кражбата е втората най-голяма по размери в историята на страната. Макар обискът на жилището на Жонг да е бил предходната година, полицията едвам в този момент разкрива резултатите от него. Кражбата се случва, тъкмо когато цената на биткойна е в своя пик. Откраднатите средства през днешния ден костват към 1,1 милиарда $.

По време на обиска служителите на реда откриват биткойни на разнообразни места в жилището - на хард драйвове и други устройства за предпазване под пода и в железна кофа за пуканки в долап в банята.

Жонг е съумял да открадне биткойните от Silk Road, възползвайки се от накърнимост в системата за разплащане на уеб страницата. През септември 2012 година той основава няколко акаунта в маркетплейса в тъмната мрежа и подава малко количество биткойни в своите цифрови портфейли. След това открива метод да тегли много по-големи суми толкоз бързо, че да не предизвика съмнение.

Silk Road беше първият маркетплейс в тъмната мрежа. Той оперираше в интервала от 2011 до 2013 година Използваше се от дилъри на дрога и други престъпни лица, с цел да доставят големи количества опиати и други противозаконни артикули и услуги.

Тъмната мрежа е част от интернет, до която може да получите достъп, единствено в случай че употребявате профилиран програмен продукт.

През 2015 година създателят на Silk Road Рос Улбрихт получи доживотна присъда. На 4 ноември Жонг се призна за отговорен за хакването на уеб страницата и отнемането на биткойни. Грозят го 20 години затвор.

Адвокатът Деймиън Уилямс означи, че с цел да откри биткойните, полицията е употребила техники за следене на криптовалути.

От кражбата до момента - съвсем 10 години, местонахождението на изчезналите биткойни бе обгърнато в тайнственост, изключително поради несметната им стойност по едно време - 3,3 милиарда $.

Този случай демонстрира, че ние не би трябвало да стопираме да следим парите, без значение какъв брой добре са скрити, даже на дъното на железна кофа за пуканки, добавя Уилямс.

За времето си това бе най-голямата кражба на криптовалута в американската история. През август 2016 г.  тя бе задмината от хакването на Bitfinek - тогава бяха заграбени биткойни за 4 милиарда $.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР