Вчера, ден след напускането на ИТН от властта, най-сетне чаканият

...
Вчера, ден след напускането на ИТН от властта, най-сетне чаканият
Коментари Харесай

Законопроектът за КПКОНПИ обтегна и отношенията между ПП, БСП и ДБ -

Вчера, ден след напускането на Има Такъв Народ от властта, най-накрая чаканият законопроект за КПКОНПИ беше импортиран в Народното събрание от депутати от " Продължаваме промяната ". 

Неочаквано обаче законопроектът провокира напрежение сред Политическа партия, от една страна, и Демократична България и Българска социалистическа партия. Причината е това, че " Продължаваме промяната " внесли текста сами, без да има вносители от останалите две обединения, чиито представители също работили по измененията.

Филип Попов от Българска социалистическа партия уточни, че въпросът ще бъде разискван задълбочено в парламентарна група и ще бъде решено дали да бъде подсилен. Той сподели, че ще създадат разбор на текстовете. Освен това левицата ще има и публицистични оферти.

Той препотвърди, че поддържат кандидатурата на Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ.

Доц. Атанас Славов от Демократична България сподели, че очаквали Политическа партия да внесе антикорупционния закон в съавторство с тях:

" Ние, с сътрудниците, сме работили дружно по този законопроект, проведени са няколко полемики, имахме подготвеност по-скоро законопроектът да бъде импортиран взаимно. В този смисъл, се учудихме, че е импортиран единствено от ПГ на Политическа партия. "

Той също сподели, че сред двете четения ДБ ще предложат редакции на някои текстове, като, да вземем за пример, по-ясно разписване на пълномощията на груповия орган по отношение на проверяващите инспектори, с цел да има задоволително гаранции за самостоятелност на следствието в углавен развой, който пази правата на жителите, и няма опасности за корист с власт.

" За нас е значимо целите на ръководството да вървят, макар че сме в малцинство. Затова би трябвало да бъде контрактувана ясна, обществена поддръжка за тези цели в пленарната зала, а не да разчитаме на някакви митични болшинства да се формират ad hoc по съответни гласувания . "

Славов съобщи, че към момента не е ясно дали Демократична България ще поддържа кандидатурата на Бойко Рашков. Той сподели, че е допустимо Демократична България да издигне собствен претендент.

Милен Матеев отговори на това неодобрение с опрощение и благодари на сътрудниците си от " Демократична България " и Българска социалистическа партия за взаимната им работата по законопроекта. Той добави, че вносители са единствено Политическа партия, тъй като е трябвало да реагират и оптимално бързо да внесат измененията.

Внасянето на законопроекта се случи след обвиняванията на " ИТН ", че държавното управление не е направило нищо по измененията в КПКОНПИ. От Политическа партия разясниха, че промяната се забавила, тъй като била бойкотирана от Има Такъв Народ. Според премиера Кирил Петков от партията на Слави Трифонов желали да могат да постановат несъгласие на решенията за започване на следствия. По думите му по този начин би се блокирала и работата на антикорупционната комисия. Заради това само ден по-късно Политическа партия внесе законопроекта, а през днешния ден ръководителят на парламентарната правна комисия Милен Матеев (ПП) в декларация от трибуната на Народно събрание разгласи, че " времето за увещание и взаимни отстъпки завърши ". Тези му думи провокираха следващия спор сред Политическа партия и Има Такъв Народ.

Малко по-късно на конференция депутати от " Продължаваме промяната " разясниха законопроекта. Според тях Има Такъв Народ са създали редица опити да блокират промяната.

По думите на Милен Матеев Има Такъв Народ са саботирали процеса по правене на Законопроекта за противопоставяне на корупцията, като или не участвали на работните групи, или са заявявали, че твърдо държат на своето изискване - да имат човек в комисията с право на несъгласие, който да взема решение кой да бъде разследван и кой не. 

Матеев добави още, че ИТН в трети следващ парламент саботират всички вероятни дейности за промяна в КПКОНПИ .

По думите му проверяващите инспектори няма да вземат участие в правосъдния углавен развой и няма категории лица, които да са пропуснати от обсега на инспекция от КПКОНПИ. Запазени са всички фигури и длъжности, които ги има в в този момент настоящия закон, посочи депутатът.

Мирослав Иванов (ПП) съобщи, че с този законопроект от Политическа партия демонстрират, че не могат да чакат повече.

" Действия против корупцията би трябвало да бъдат подхванати и те могат да бъдат реализирани макар напъните на прокуратурата да слагат чадър ", сподели той.

Депутатите адвокати от Политическа партия показаха вяра, че законопроектът ще бъде подсилен от всички честни народни представители.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР