Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) вече са абсолютно конкурентни на старите

...
Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) вече са абсолютно конкурентни на старите
Коментари Харесай

Даниел Лорер: ВЕИ вече са конкуренти на изкопаемите горива

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) към този момент са безусловно конкурентни на старите фосилни горива. Същото следва да се случи и с батериите и разнообразни други форми на депозиране на сила, което се оказва главен проблем при ВЕИ източниците.

Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на интернационалната конференция " Енергийна сигурност и климатични промени: нови измерения след експанзията против Украйна ", съобщи Българска телеграфна агенция. По думите му Европа и България ще субсидират производството на акумулатори за предпазване на сила и с повишението на тяхното произвеждане те ще последват образеца на ВЕИ източниците и цените им ще се намалят.

По отношение на нефта и газа Европа не може да се освободи от зависимостта си от Русия задоволително бързо, счита Лорер. Той акцентира, че България за първи път е заела дейна позиция и Европейски Съюз ще договаря централно доставките за природен газ от Русия.

Планът за енергийна самостоятелност също стартира да става явен на обществото. " Най-сетне излиза наяве, че съветският газ е рисков и той би трябвало да бъде сменен ", посочи министърът. Той означи, че в новия проект за възобновяване и резистентност не е заложено построяването на газови генератори за електрическа енергия. За сметка на това времевата рамка за въглищата ще бъде удължена, до момента в който ВЕИ източниците и батериите към тях бъдат построени на територията на страната.

Иновациите пък са тези, които ще понижат цената на силата, основана от ВЕИ източниците. България не прави изключение, разяснява Лорер. В министерството се заделят съществени суми както в проекта за възобновяване, по този начин и от идващите оперативни стратегии, които да подкрепят дребните и междинни предприятия да преминат към енергоспестяващи материали. От друга страна ще се финансират и енергийно ефикасни планове. За поощряване на вложенията част от значимите планове са в региона за създаване на мощности за произвеждане на електрическа енергия както от слънчеви панели, по този начин и системи за депозиране на сила. Ще се търсят и разнообразни нови технологии, основани на водорода.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР