Само половината от украинските бежанци в Германия, Полша и Чехия

...
Само половината от украинските бежанци в Германия, Полша и Чехия
Коментари Харесай

Половината от разселените украинци изразяват готовност да се върнат в страната си

Само половината от украинските бежанци в Германия, Полша и Чехия са подготвени да се върнат в Украйна, в случай че изискванията го разрешават. Това сочи социологическо изследване, извършено в края на предишния месец от киевския Международен институт по социология, съобщава Българска телеграфна агенция.

Мнозинството от респондентите са подготвени да се завърнат, в случай че сериозната инфраструктура работи обикновено (34 процента) и в случай че в страната стане безвредно (34 процента).

26 % от интервюираните акцентират казуса с настаняването и края на пълномащабната съветска инвазия като нужни условия за връщането си.

По-малък брой запитани загатват опцията от намиране на работа (16 процента) и изпращане на децата си на учебно заведение или детска градина (13 процента) като належащо изискване.

По-голяма част от интервюираните разселени украинци (66 процента) са по-скоро или изцяло задоволени от изискванията на живот в приемащите ги страни. От тях 28 % са изцяло задоволени, а 38 % - по-скоро задоволени, като останалите не са удовлетворени.

Близо 7 % показват, че към този момент са придобили поданство на друга страна, а 12 %, че са кандидатствали за такова. Други 34 % не са кандидатствали за непознато поданство и не имат намерение да го създадат.

Същевременно съвсем половината от респондентите - 45 %, биха желали по принцип да придобият непознато поданство, въпреки че още да не са го създали, показва Укринформ.

Социолозите основават изводите си на обстоятелството, че хората, които нямат или в никакъв случай не са кандидатствали за поданство на друга страна, които не са изцяло задоволени от изискванията на живот в приемащата ги страна и които слагат избрани условия за завръщане в Украйна (и се въздържат от отговора „ възнамерявам да остана за дълго “), са по-склонни да се върнат.

Според този метод тъкмо половината от интервюираните (50 процента) са тези, за които е по-вероятно да се завърнат в Украйна. 

Укринформ отбелязва, че по данни на Евростат към края на март в страните от Европейския съюз са се намирали 4,2 милиона украински бежанци, получили статут на краткотрайна протекция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР