Възможността за трайна криза с Анкара се разглежда в Атина

...
Възможността за трайна криза с Анкара се разглежда в Атина
Коментари Харесай

Атина и Анкара - на ръба на дълга криза в отношенията

Възможността за трайна рецесия с Анкара се преглежда в Атина като доста евентуална, в случай че дипломатическите начинания за деескалиране на напрежението не дадат никакви резултати. Това написа електронното издание на вестник Kathimerini, представено от организация " Фокус ".
Съобщава се, че Атина се приготвя за всевъзможни събития, защото макар скорошната си изразителност в интерес на разговора, турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е изпращал сигнали, които допускат, че турският сондажен транспортен съд „ Оруч Рейс “ ще се изтегли от морската зона, за която Гърция претендира, че е неин. 
Според близки сътрудници на премиера Кириакос Мицотакис, „ Оруч Рейс “ не организира проучвателни действия в гръцкия континентален шелф, без значение че е съпроводен от 10 турски военни кораба. Всъщност, прибавят те, наличието на кораба в региона е по-скоро „ декларация “ на претенциите на Ердоган.
 Ердоган упрекна Макрон в блян към възобновяване на колониалния ред Ердоган упрекна Макрон в блян към възобновяване на колониалния ред
Турският президент Реджеп Ердоган упрекна френския президент Еманюел Макрон в „ колониални упоритости “ на фона на борбата...
Този сюжет на трайно напрежение обаче може да се промени, защото Европейският съюз поставя старания за деескалация на обстановката и се пробва в последна сметка да събере.
Съединени американски щати са на същия курс, както пролича от срещата, извършена във Виена в петък сред държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и гръцкия външен министър Никос Дендиас. Смята се, че присъединяване на интернационалните играчи е провокирано и ускорено от риск от боен случай след конфликт сред гръцка и турска фрегата в сряда.
Преди телеконференцията на Съвета по външни работи в петък, Дендиас се срещна с австрийския си сътрудник Александър Шаленберг във Виена за диалози, фокусирани върху развиването в. По-рано денем Шаленберг съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да преоцени връзките си с Турция в светлината на последните събития. 
„ Трябва да кажа, че Австрия е доста загрижена за рисковата и тревожна обстановка, която съгласно нас може да ескалира “, съобщи Шаленберг на взаимна конференция с Помпео. „ Действията, подхванати от някои страни в Източното Средиземноморие, би трябвало да доведат до това Европейския съюз да преоцени връзките си с Турция “, сподели още той. 
 Европейски Съюз прикани за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие Европейски Съюз прикани за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие
Външните министри на Европейски Съюз приканиха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие в границите на изключителното съвещание на Съв...
Междувременно американският дипломат в Гърция Джефри Пайет се срещна с гръцкия министър на защитата Никос Панайотопулос и, както той написа в профила си в Twitter, „ удостовери поддръжката на Съединени американски щати за Гърция като дирек на стабилността в Източното Средиземноморие и разиска начинания за задълбочаване на съдействието в региона на защитата и за надграждане (на Споразумението за взаимно съдействие в региона на защитата - бел. ред.), като в същото време понижаваме районното напрежение “.
Гръцкото държавно управление очакваше мощна турска реакция на подписването на съглашението с Египет за разграничение на изключителните стопански зони сред двете страни. 
То обаче счете договорката с Египет за нужен риск, защото Атина се стреми да обезсили меморандума сред Турция и Либия, който включва морски зони, върху които има искания и Гърция. Нещо повече, съглашението с Кайро ще послужи като доста мощно дипломатическо оръжие при положение, че въпросът за морските зони бъде отправен до Международния съд в Хага.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР