Възходът на Доналд Тръмп бе шокиращ, но той не е

...
Възходът на Доналд Тръмп бе шокиращ, но той не е
Коментари Харесай

Залезът на социалдемокрацията не вещае нищо добро

Възходът на Доналд Тръмп бе фрапантен, само че той не е изолирано събитие. Силите, които го докараха на власт, имат аналози и в други демократични страни, където страховете от имиграцията, интровертният шовинизъм и недоволството от икономическата глобализация тласкат все по-големи сегменти от електората към крайната десница.

За американските прогресисти е изключително притеснително, че социалдемокрацията, едно от най-хуманните политически придвижвания през предишния век, губи терен съвсем навсякъде. Какво ни подсказва този залез?

Социалдемокрацията се оказа присъща на свободните общества, тъй като отстоява своите правила и в това време сочи на практика способи за постигането им. Подобно на придвижвания, намиращи се още по-наляво, социалдемократите упорстват за по-голямо икономическо тъждество и за овластяване на маргинализираните. Те обаче одобряват пазарните правила, в случай че са вярно контролирани в интерес на ползите на обществото. Социалдемократите се борят против неравенството посредством общественото обезпечаване (включително обезпечено здравно обслужване) и вложение в обществени помощи, а също в инфраструктурата и образованието.

В Съединени американски щати в никакъв случай не е имало водеща социалдемократическа партия, само че историкът Ричард Хофстатър вярно преглежда Новият курс (на президента Франклин Рузвелт през 1930-години - б.р.) като социалдемократически колорит в нашата политика.

Тъй като социалдемократите са по този начин значими като един от фундаментите на демокрацията, всички американци би трябвало да се усещат обезпокоени от залиняването на това придвижване на доста места в Европа. Последният удар против него пристигна с изборите в Швеция на 9 септември. Доминиращата от дълго време в страната Социалдемократическа партия (на фотографията нейният водач и министър председател на страната Стефан Льовен след вота) съумя да се задържи отпред, постигайки единствено 28,4 на 100 от гласовете - внезапен спад от нейния пик от 45,3 % през 1994 година

Вярно е, че този резултат на социалдемократите бе малко по-добър от упования, и че дясната партия Шведски демократи се показа по-зле. Резултатът на антиимигрантската партия обаче е съвсем с 5 процентни пункта по-добър от този на предходните избори. Спечелените от нея 17,5 % са неочакван растеж на фона на тези единствено 0,4 на 100 при дебюта й през 1998 година

След успеха на Александрия Оказио-Кортес (на първичните избори в Съединени американски щати - б.р.) коментаторката Елизабет Брюниг изясни (във " Вашингтон пост " - б.р.) за какво демократичният социализъм слиза от сцената.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР