Във вторник столицата на Ливан Бейрут беше разтърсена от най-тежката

...
Във вторник столицата на Ливан Бейрут беше разтърсена от най-тежката
Коментари Харесай

Взривът в Бейрут - ще удари ли сериозно по Хизбула?

Във вторник столицата на Ливан Бейрут беше разтърсена от най-тежката детонация след тази, осъществена при нападението, при което на 14 февруари 2005 година беше погубен някогашният министър председател Рафик Харири.
Политически анализатори считат, че злополуката, която се случи в пристанището на Бейрут и към този момент се смята, че е лишила живота на 135 души, ще означи повратна точка в историята на Ливан и ще аргументи рискови разриви в Близкия изток, написа в разбор на Анадолската организация, представен от БГНЕС.
Въпреки че на пръв взор гърмежът може да наподобява като инцидентно събитие, специалисти плануват, че резултатите от него ще имат резултат на " стратегически дейности ".
Макар да има съществени митинги в страната, които са дейни от няколко месеца заради една от най-тежките стопански рецесии в Ливан след гражданската война през осемдесетте години на предишния век и други събития в Сирия и Израел, свързани с Ливан, към този момент няма и най-малката индикация, която да сочи външна офанзива.
Фактът, че Бейрут се управлява от шиитската организация " Хизбула ", повдига голям брой въпросителни. Ливанският президент Мишел Аун сложи под въпрос съхраняването на такова количество мощно избухливи химикали в склад в продължение на 6 години.
Ливанските управляващи оповестиха, че първият пожар, след който стана огромната детонация, е избухнал в склад номер 12, който принадлежи на " Хизбула ". Тези събития сложиха Хасан Насрала, началник на " Хизбула ", в центъра на обвиняванията.
Столичният архиепископ на сирийската маронитска черква в Антиохия Бечара Бутрос Рай акцентира още веднъж нуждата Ливан да остане неутрален във връзка с " Хизбула ".
Външният министър Насиф Хити подаде оставка пред премиера Хасан Диаб в понеделник, чието държавно управление се преглежда като придатък на " Хизбула ".
Специалният арбитражен съд за Ливан трябваше да разгласи присъдата си за отговорността за убийството на Рафик Харири в петък, 7 август. Някои считат, че обвиняването ще се насочи към " Хизбула ".
Политическият наблюдаващ Мохамед Моджахид ал Заяд споделя, че събитията преди злополуката наклоняват везните към " Хизбула ", само че че Израел е страната, която има оптимално изгода от нея. Според Заяд, натискът против " Хизбула " в Ливан ще се усили след детонацията, до момента в който Насрала ще бъде в затруднено състояние на интернационалната сцена. Според него, задачата на гърмежа е бил някогашният министър председател и наследник на Рафик Харири - Саад.
От своя страна има такива, които имат вяра, че последните събития в Ливан ще отдалечат тази страна от Иран и ще я приближат до Европа и Съединените щати. Тези наблюдаващи напомнят, че Франция оказва напън върху Съединени американски щати да се намесят в Ливан, само че администрацията на Доналд Тръмп не гледа с положително око на тази концепция. Въпреки това, детонацията дава на Съединени американски щати опция да се включат повече в Ливан.
Предполага се, че " Хизбула " ще губи позиции в Ливан занапред нататък, до момента в който въздействието на Саад Харири ще нараства.
Още: " Амониевият нитрат: От манна до проклинание за света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР