Във втората си онлайн среща с представители на независимите артисти

...
Във втората си онлайн среща с представители на независимите артисти
Коментари Харесай

Как правителствата помагат на културата по света и у нас

Във втората си онлайн среща с представители на самостоятелните актьори и културни дейци от разнообразни сфери, министърът на културата Боил Банов обеща, че ще потърси спомагателни средства от държавното управление, които да добавят ограничавания и извънредно непълен бюджет на Национален фонд „ Култура “, към този момент разпределен по настоящи стратегии.

На срещата беше решено да се сътвори работна група с представители на Министерство и самостоятелния бранш. До петък, 3 април, групата би трябвало да предложи механизъм, по който нужните обществени и структурни ограничения да се прибавят като нови стратегии на фонд „ Култура “, като по този метод надградят неговата активност досега. Допълнителният бюджет за просвета може да бъде обезпечен от неусвоените, преразпределени средства по структурните европейски фондове и от пренасочването на средства при преструктурирането на националния бюджет.

Свободно практикуващите актьори у нас са към 2/3 от общо 95 000 души, заети в бранша. В момента те не се употребяват с никаква отбрана от страната, защото оповестените спешни ограничения 60:40 засягат единствено работещите на трудов контракт, каквито в културата са малко. 

Досега бе изчислено, че загубите на културния бранш от карантината ще доближат 7 млн. лева. само до края на сезона. В дните преди срещата над 10 именити наши артисти, режисьори, писатели, музиканти записаха свои видеообръщения в поддръжка на акцията.

***

И до момента в който у нас министърът и самостоятелните създатели се събират, с цел да се разбират, анализират, трансформират и преструктурират — защото такива са тукашните традиции — други страни със застрашена култура постъпват по други способи.

Бъдещето на френският културен модел е в заплаха. Така заключи актуалната обстановка френският министър на културата Франк Ристер, самият той инфектиран с ковид, и разгласи поредност от ограничения за спасявана на изкуствата и креативните промишлености в страната. Това се случва откакто доста експерти внезапно се оказаха безработни заради масовата анулация на към този момент планувани, спектакли, концерти и други събития.

Френското държавно управление възнамерява да смекчи икономическите последици от пандемията, като налее общо 22 милиона евро в културния бранш.  Сумата ще бъде разпределена по този начин: 10 млн. за музикалната промишленост, 5 млн. за театър и танц, още 5 млн. за издателска активност и 2 млн. за изтънчено изкуство, музеи и галерии.

Във Франция има специфичен режим за работа на свободните специалности в изкуствата. Системата им разрешава да взимат заплати дори и сред обособените планове, когато не работят. Но има изискване - да са работили против възнаграждение не по-малко от 507 ч. в рамките на годината. При сегашните изключителни обстоятелствена това предписание ще бъде смекчено.

Във Великобритания Съветът по изкуствата заяви за основаването на избавителен пакет от 160 милиона паунда за културния бранш, с които ще се помогне на театри, музеи и други да преодолеят „ голямата загуба на доходи “, с която вече се сблъскват.

Сумата ще включва средства както за националните културни организации, по този начин и за незабавна помощ за свободни актьори. Пакетът ще включва 90 милиона лири за поддръжка на непечеливши организаци, 50 милиона лири за организации отвън националното портфолио на Съвета и 20 милиона паунда за създатели и актьори на свободна процедура, които ще могат да аплайват за безплатни помощи до 2 500 английски лири на човек. 

Германското федерално държавно управление на собствен ред се включва с просторен пакет от помощи.  За малкия бизнес и свободните специалности - включително културния, креативния и медийния бранш - страна ще отдели зашеметяващите 50 милиарда евро .  " Ние знаем за компликациите, знаем за отчаянието ", сподели в особено заявление министърът на културата Моника Грютерс. „ Културният бранш се характеризира с висок дял самонаети хора, които в този момент имат проблеми с издръжката си. “  

Финансирането ще бъде под формата на безплатни средства, предопределени да оказват помощ за режийни разноски като наеми на подиуми и ателиета за създателите. В рамките на пакета ще бъдат налични и заеми. В допълнение към обособените персони и организации, свързани с изкуството, финансирането ще поддържа медийни предприятия, в това число вестници.

Освен това държавата ще поеме за шест месеца общественото обезпечаване на създателите на свободна процедура - в това число художници, като за тази цел ще бъдат вложени още 10 милиарда евро . Законодателството ще отбрани наемателите от тази група от изпъждане, в случай че не могат да си заплащат наема. 

Но помощта може и да не пристигна толкоз бързо, колкото се чака: съгласно известия в Artnet News и в обществените мрежи, процесът е „ мощно бюрократизиран “ - с няколко форми за попълване и инструкции от над 60 страници малък шрифт. Все отново Германия остава международен отличник по средства, заделени за културата.

„ В тази историческа и до неотдавна невъобразима обстановка, нашето демократично общество се нуждае от своя неповторим и разнороден културен и медиен пейзаж “, съобщи Грютерс. „ Творческата храброст на изобретателните хора може да помогне за превъзмогване на рецесията. Трябва да използваме всяка опция да сътворяваме положителни неща за бъдещето.  Ето защо творците освен  са незаменими, те са и жизненоважни, изключително в този момент ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР