Във вселената действат 4 фундаментални сили, знаем ние. Най-слабата от

...
Във вселената действат 4 фундаментални сили, знаем ние. Най-слабата от
Коментари Харесай

Потвърдено: Във Вселената действа пета фундаментална сила

Във вселената работят 4 фундаментални сили, знаем ние. Най-слабата от тях е гравитацията, следвана от слабата нуклеарна мощ, електромагнитната и мощната нуклеарна. Тези четири сили са главната част на общоприетия модел на физиката, който изяснява всички взаимоотношения и частиците, които виждаме в космоса.
През 2015 обаче бе намерено доказателство за пето взаимоотношение. Тогава учени от Унгарската академия на науките оповестиха, че са бомбардирали берилий с протони. При опита те са разкрили, че се излъчва нов свръх лек бозон, който е единствено 34 пъти по-тежък от един електрон. Какво е значимо в тази ситуация? 
За да отговорим на този въпрос би трябвало да напомним, че по времето на Айнщайн се счита, че Космоса е неподвижен, имобилен. Едуин Хъбъл пръв схваща, че Космоса се уголемява. Тогава - 1929 година, обаче се счита, че това разширение се забавя. Даже има теории, че това разширение ще спре и Вселената може да колабира.
След това астрономът Сол Пърлмутър с двама помощници открива нещо ненадейно, за което получава Нобелова премия за физика през 2011 година - Космоса се уголемява. Това не може да се изясни с 4-те известни ни съществени естествени сили. Тогава учените стартират да приказват за нея, наричайки я “тъмна сила ” и стартират да я търсят с в света на микрочастиците. Унгарците опитват към разпада на хелий и берилий и там откриват непознати частици, които нямат място в “Стандартния модел на частиците и взаимоотношенията ”. Новите частици имат маса 17 MeV (мега електрон волта) и по тази причина ги назовават частици “Х17 ”. След разпада на ядрото тези частици се отдалечават една от друга по ъгъл 140 градуса. Всичко това е обяснено като доказателство за 5-ата фундаментална мощ в списание Physical Review Letters преди няколко години.
Новината е, че в края на 2019 година този опит бе още един и даде същите резултати. Този път от проф. Джонатан Фенг от университета Ървин в Калифорния. Той разгласява своите резултати и разгласи изводите на унгарците за точни.
В последна сметка всички са наясно, че резултатите ще бъдат оповестени като безусловно достоверни едвам когато още няколко екипа опитват с други атоми, с изключение на с берилий и хелий.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР