Във всеки италиански град денят започва с чаша силно кафе.

...
Във всеки италиански град денят започва с чаша силно кафе.
Коментари Харесай

Неочакваната италианска столица на кафето

Във всеки италиански град денят стартира с чаша мощно кафе. Но в Триест – най-североизточната точка на страната, е по-различно. Като се помотаем из града, отвред ще видим хора да вършат кафе, да вършат пяна от мляко и да поръчват " capo in b " – малко капучино, сервирано в дребна стъклена чашка, обичана на триестчани.

Дом на най-голямото пристанище за кафе в света и основател на един най-големите марки за кафе в Италия – Illy, Триест е град, който дължи всичко на кофеина. Градът е сврян в прегръдките на Словения и Адриатическо море в най-горната част на ботуша на Италия.

„ Мислех, че ми би трябвало докторска степен, с цел да поръчам кафе в Триест “, смее се Мария Кочеткова, издател в Триест на британско списание за чужденците в града. „ Вместо кафе (еспресо), тук поръчват 'nero'; за капучино споделят 'caffelatte'. И описът е дълъг.

Тя и брачният партньор й  - италианец от Савона - са щастливи да разплетат възела от непознати думи, които се употребяват единствено тук  и да оказват помощ да новодошлите в града. А Мария счита, че да схванеш традициите на града през любовта му към кафето, е най-хубавият метод да го опознаеш.

Кафенетата са втори живот за доста италианци. След дома това е мястото за най-интензивни обществени контакти за млади и остарели, където научаваш новините, клюките, до момента в който времето минава. Дали поради традициите с кафето, само че триестчани пият двойно повече кафе, съпоставено с останалите италианци. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР