Във връзка с изказвания, цитирани в средствата за масово осведомяване,

...
Във връзка с изказвания, цитирани в средствата за масово осведомяване,
Коментари Харесай

Има риск за тунела под Шипка

Във връзка с изявления, представени в средствата за всеобщо осведомление, на претендента за депутат от Коалиция ГЕРБ-СДС Томислав Дончев, по отношение на строителството на тунела под Шипка и внушенията за забавени процедури, пресцентърът на Министерството на районното развиване и благоустройството прави следното конкретизиране:

В рамките на 46-тото Народно заседание, по време на постоянен Парламентарен надзор, състоял се на 06.08.2021 година, министър арх. Виолета Комитова е отговаряла на въпрос на народните представители тогава - Томислав Дончев и Николай Нанков, по отношение на процедурата за планиране и строителство на обект: „ Обход на град Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, в това число тунел под връх Шипка.

Видно от стенограмата на Народно събрание, тогава Томислав Дончев не е имал същите въжделения, както в този момент в предизборната акция, и се е съгласил с отговора на министър Комитова без забележки.

Обръщаме внимание, че изборът на класираната преди всичко компания бе обжалван от друга компания, участничка в процедурата, в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Решението на Комисията, което е отпреди няколко дни, е обжалвано от жалителя във Върховния административен съд, който би трябвало да се произнесе в законосъобразния период.

За да направи това изказване преди дни в обществените мрежи, наподобява господин Дончев е не запомнил една доста значима детайлност: че в случай че до три месеца след възлагане на строителството този план няма финансиране, има голям риск цялата социална поръчка за тунела под Шипка да отиде в нищото и всичко стартира изначало. Това ли желае господин Дончев?

Ето и цялостният текст от стенограмата с присъединяване на министър Комитова в парламентарния надзор на 6 август 2021 година:

ПРЕДСЕДАТЕЛ МУКАДДЕС НАЛБАНТ: Има постъпил въпрос към служебния министър Виолета Комитова от народните представители Томислав Дончев и Николай Нанков по отношение на процедурата за планиране и строителство на обект: „ Обход на град Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, в това число тунел под връх Шипка.
Заповядайте, господин Нанков.

НИКОЛАЙ НАНКОВ (ГЕРБ-СДС): Благодаря Ви, госпожо Председател.

Уважаеми господа народни представители! Уважаема госпожо министър Комитова, на 22 март 2021 година беше обявено, че са отворени ценовите предложения в тръжната процедура за планиране и строителство на тунела под връх Шипка. Едва на 14 юли обаче – съвсем четири месеца по-късно, в профила на купувача на уеб страницата на АПИ беше оповестено решението за установяване на реализатор. Като предпочитан – поради изключителната значимост за свързаността сред Северна и Южна България, планът „ Проектиране и строителство на обект: „ Обход на град Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, в това число тунел под връх Шипка “ е препоръчан от АПИ да бъде включен за финансиране по Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година Той въпреки всичко е част от интернационалния Коридор № 9.
В подтекста на това Ви запитвам: остава ли този план приоритет за новото управление на Министерство на регионалното развитие? И какво наложи това закъснение и напредването на решението за избор на реализатор съвсем четири месеца?

Отделно от това този въпрос има още няколко нюанса, които витаят в публичното пространство, и бих желал Вие като принципал на АПИ да внесете малко изясненост по тематиката. Според медийни изявления точно търгът под връх Шипка за близо 360 млн. лева е в основата на уволнението на назначения от Вас ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, към този момент някогашен началник, Апостол Минчев. Твърди се, че Минчев е отказал да спре търга.

Няма да встъпвам в елементи, има институции, които, в случай че преценяват, ще се заемат. Дори самият Апостол Минчев, което е по-интересно, не отхвърля това. Нещо повече, той го удостоверява. Само Вашата позиция до момента не е известна и бихме желали да бъде конкретизирана. Според обява в една медия – те са доста медии, само че ще изтъквам една особено – „ Медиапул “, неслучайно изтъквам „ Медиапул “ в тази ситуация, импровизирано се твърди, че „ консултант на президента е разпоредил да се промени класирането на новия ръб на АПИ, не е извършил напътствията и затова е бил заменен “, откъс.

Питам Ви: оказван ли е напън върху към този момент някогашния началник на АПИ и поради това ли го уволниха, тъй като не се поддаде на натиска? Много е значимо по какъв начин ще отговорите.

ПРЕДСЕДАТЕЛ МУКАДДЕС НАЛБАНТ: Господин Нанков, времето Ви.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Десет секунди пресрочих времето. Извинявайте, госпожо Председател.

ПРЕДСЕДАТЕЛ МУКАДДЕС НАЛБАНТ: Да, просто да се ориентирате.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Благодаря Ви, госпожо Председател.

ПРЕДСЕДАТЕЛ МУКАДДЕС НАЛБАНТ: Заповядайте, министър Комитова.

СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР ВИОЛЕТА КОМИТОВА: Уважаеми заместник-председатели, уважаеми господин Нанков, господин Дончев, дами и господа народни представители! Естествено, че този план – тунелът под връх Шипка, е включен в Програмата за транспортна съгласуваност, 2021 – 2027 година Към момента Програмата няма финално утвърждение. Смятам, че никой от нас тук присъстващите няма подозрение, че Северна и Южна България най-сетне би трябвало да бъдат свързани. Убедена съм, че той е предпочитан за републиканската пътна мрежа, няма какво да ме убеждавате.

Сега ще Ви кажа какво се е случило с публичната поръчка. Обществената поръчка е открита на 22 октомври 2019 година В АПИ са постъпили предложения, участници – доста, техническата оценка на предложенията е направена на 15 март 2021 година Цените са отворени на 19 март 2021 година и е призната аргументация на цената на 2 април 2021 година, тъй като става дума за периодите.

От 2 април 2021 година до 11 май 2021 година – това е началото на служебното държавно управление, в това число до 25 май 2021 година, когато ръководи още остарялото управление на АПИ, имаме 55 дни, в които остарялото управление в действителност е можело да избере реализатор. Тук имаме едни 55 дни закъснение, може би е поради сменяне на властта, може би хората не са знаели какво да вършат и по този начин нататък.

Но продължаваме. Имаме тук една дупка от съвсем два месеца. На 25 юни 2021 година новото управление на АПИ желае от компаниите да удължат периода на офертите си до 31 октомври 2021 година и на 14 юли 2021 година се събира управлението на АПИ и прави класиране и избира реализатор. Съответно на същата дата всички протоколи от тези решения са качени и на уеб страницата на АПИ. Това беше въпросът.
Друг въпрос имахме ли тук?

ПРЕДСЕДАТЕЛ МУКАДДЕС НАЛБАНТ: Ако желаете, може в дуплика – в случай че има имитация.
Заповядайте, господин Дончев.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ (ГЕРБ-СДС): Уважаема госпожо Председател, госпожо Министър, сътрудници народни представители! Този план е на 100 години като концепция. Първите опити за някаква техническа конкретика са сложени преди 30 години. Първите съответни старания за реализацията са отпреди десетилетия и те доведоха до съответни резултати. На първо място, построено е едно не по-малко комплицирано от самия тунел оборудване, това е довеждащият път. Той действа, не че няма още какво да се направи там. До огромна степен Европейската комисия е уверена, че това е предпочитан план и за мен няма подозрение, че той ще бъде финансиран и по новата оперативна стратегия, най-малкото тъй като той е позволен за финансиране, среща се на тенти трасе – Коридор № 9, както загатна сътрудника.

Само че този план не може да бъде отлаган безпределно във времето, тъй като през днешния ден той е по-голям, в сравнение с преди 100 години. България се нуждае най-малко от две бързи връзки сред Севера и Юга, в това число и по причина, че Северът по отношение на Юга е транспортен анклав – на юг имаме три построени автомагистрали, на север единствено части от автомагистрала. И тук времето е фактор. Не може да се разрешават по каквато и да било причина бюрократични неуредици, механически препятства, политически аргументи и кадрови кадрили този план да се бави.

И аз в случай че имам уточняващ въпрос, той е: все пак, което казахте, запознавайки ни с техническите елементи, Вие по кое време очаквате да има определен реализатор?

Аз съм доста надалеч от всякаква стопанска конспирация, благосклонност, неприязън към съответен реализатор. Кога очаквате след цялата осъществена работа да има определен реализатор и да стартира съответна работа по обекта? Той не е толкоз комплициран. Не приказваме за 10-километров тунел, а за тунел с дължина 3 км и 200 м. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ МУКАДДЕС НАЛБАНТ: Благодаря Ви, господин Дончев.
Министър Комитова, заповядайте за дуплика.

СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР ВИОЛЕТА КОМИТОВА: Уважаеми господин Дончев, не преставам процедурата. Веднага след 14 юли можеше да бъде подписан контракт с определения реализатор. Мога да посоча кои са компаниите, в случай че Ви интересува – те са оповестени на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие, да не губим време.

Въпросът се състои в следното: Ако сключим контракт с определения реализатор и до три месеца няма финансиране, цялата социална поръчка ще замине в нищото, а тя в действителност е почнала доста от от дълго време. Има голям риск. Това е първото нещо, което желая да Ви кажа.

Второто нещо обаче, което считам, че е по-важно. Съгласна съм със значимостта на този план – това, което Вие изтъкнахте тук, и желая да Ви кажа, че това е стратегически план за България и може би този контракт би трябвало да се подписа от постоянно държавно управление. Не считам, че е работа на служебното държавно управление да се занимава с такива значими стратегически въпроси.
Неслучайно акцентирах тези 55 дни, в които при предходното държавно управление е можело да се реши въпросът. Съжалявам, че то не го е решило и считам, че идващото би трябвало да продължи тази работа.

ПРЕДСЕДАТЕЛ МУКАДДЕС НАЛБАНТ: Благодаря Ви, министър Комитова.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР