Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да

...
Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да
Коментари Харесай

Той посегна там, където други ги е страх. Втори ден отказ Иван Христанов да оглави земеделската комисия

Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Депутатите не престават да не могат да изберат управленията на три парламентарни комисии - по земеделие, спорт и вероизповеданията. Както и при гласуването за ръководител на Народното събрание, никой от препоръчаните ръководители не може да събере болшинство - половината присъстващи плюс един.

Без да бъдат образувани комисиите, депутатите не могат да разискват и гласоподават законопроекти.

Комисиите по земеделието, храните и горите и по въпросите на децата, младежта и спорта по първичното систематизиране трябваше да бъдат управлявани от " Продължаваме промяната " (ПП). Но се оказа, че има проблем с номинираните - Иван Христанов и Радостин Василев .

За ръководител на първата в четвъртък беше препоръчан Христанов, който беше зам.-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков. Той беше един от най-активните в опита контролът върху вноса на храни на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " да бъде лишен в интерес на страната от частната компания, останала от ръководството на ГЕРБ. Христанов обаче беше подсилен единствено от Политическа партия и " Демократична България " (ДБ).

Въпреки това, от Политическа партия и в петък издигнаха отново неговата кандидатура. При гласуването той отново не беше определен, като събра едвам 68 гласа " за ", 64 " срещу " и 92 " въздържал се ".

Никола Минчев от Политическа партия го отбрани с думите:

" Той посегна там, където други ги е боязън въобще да погледнат. Не чухме да се каже нещо срещу него. Това ни навежда на мисленето, че разграниченото гласоподаване бе подбудено от аргументи, които не може да си кажем на глас тук. Сериозен отзив е, когато поради работата и куража в дейностите ти се наложи да бъдеш в допълнение охраняван ".

Десислава Танева от ГЕРБ обаче бясни за какво Христанов не е мечтан. Според нея има незабавни проблеми за решение в земеделието на фона на рецесиите и на депутатите " не им се нрави вероятността ние отново да слушаме филмите за " Капитан Андреево ", съществено спонсорирани по всички медии ". Тя упрекна Христанов, че е приказвал неистини за граничния пункт.

Самият той сподели:

" Тази комисия е значим политически орган, тъй като има рецесия в земеделието. Здравните аспекти на откритията ни на " Капитан Андреево " са правилни. 400 млн., които щяха да потънат в един джоб, в този момент са върнати в бюджета. За страдание, " Капитан Андреево " засенчи инсинераторите, националната профилактична стратегия, където също бяха отклонявани обилни публични запаси ".

За ръководител на спортната комисия Политическа партия издигна някогашния министър на спорта в кабинета " Петков " Радостин Василев , който беше част от " ИТН ", само че се отдели. От Движение за права и свободи предложиха Халил Летифов . Никой обаче не получи нужната поддръжка. За първия гласоподаваха единствено от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, за втория - Движение за права и свободи, ГЕРБ и половината от " Български напредък ".

Самият Василев даде брифинг, на който заяви, че след позвъняване от президентството и министъра на спорта в служебния кабинет Весела Лечева са настояли пред Движение за права и свободи, с цел да не разрешават да бъде определен.

" Бях поканен на диалог от едно от главните лица на Движение за права и свободи и бях помолен да се откажа от председателството и ми беше обяснено, че сега е най-добре за мен да не съм ръководител. Само ми беше казано, че 30 години са другари с Весела Лечева и няма по какъв начин да се допусне да бъде ръководител на комисията по спорт ", сподели някогашният министър.

В петък депутатите направиха втори несполучлив опит да изберат ръководител. За Василев гласоподаваха 87 народни представители, 94 бяха " срещу ", а 41 - " въздържал се ". Летифов получи поддръжката на 103 депутати, 62 бяха " срещу ", 57 се въздържаха.

За третата комисия, която няма определен ръководител - по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите, няма спор за управлението. Тя би трябвало да бъде управлявана от Движение за права и свободи, само че остава въпросът - в случай че отнеме на Политическа партия една от другите две, тя да получи друга комисия.

Депутатите избраха управленията на комисиите по правни и конституционни въпроси, които за първи път са разграничени на две. Председател на първата ще е Радомир Чолаков от ГЕРБ, а втората оглави Атанас Славов от " Демократична България ".

Работата на Народното събрание продължава с чуване на министри по време на парламентарния надзор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР