Вхладната и мрачна майска сутрин пред Съдебната палата в София

...
Вхладната и мрачна майска сутрин пред Съдебната палата в София
Коментари Харесай

Натъпкана в куфар, удушена, убита: Протест за справедлива присъда за смъртта на Евгения

Вхладната и мрачна майска заран пред Съдебната палата в София се струпват хора. Повечето водят тихи диалози, а атмосферата е тягостна. Те се събират на митинг - за правдивост, както и множеството други митинги. Но тук възгласи няма. Вместо това хората носят цветя.

(Във видеото: Отложиха делото за убитата и открита в куфар Евгения)

" Тук сме, с цел да покажем, че не сме не запомнили и няма да забравим какво се случи с нашата другарка. За това, че тя беше натъпкана в куфар, удушена, убита, увита във фолио и че в този момент внезапно излизат с нова версия и доктрина, че тя в действителност е паднала и си е блъснала главата и това е предизвикало съдбовния край ", споделя с насълзени очи Анна, другарка на Евгения, представена от.

" Един човешки живот не коства 5000 лв. "

Това е митинг против новоназначена съдебно-медицинска експертиза, целяща да потвърди, че килърът на Евгения Владимирова, която беше удушена от брачна половинка си и изхвърлена в куфар край Перник, не носи цялостната виновност за закононарушението. На първа инстанция причинителят беше наказан на пожизнен затвор, каквато присъда получи и татко му, който му е оказал помощ да прикрие закононарушението. Съучастникът и сега е на независимост, пуснат под гаранция в размер на 5000 лв.. " Това е просто неприемливо ", споделя Капка Чорбанова, майка на убитата Евгения. Тя за следващ път е принудена да стачкува, с цел да получи правдивост за убитата си щерка.

Пред Съдебната палата са се събрали другари на младата жена, чийто житейски път е пресечен на нежната 33-годишна възраст. В митинга вземат участие и други жители, които не мога да одобряват, че за следващ път се слага въпросът: тъкмо какъв брой тежко закононарушение е да убиеш брачната половинка си, да изхвърлиш тялото ѝ в куфар и да се преструваш пред органите на реда и медиите, че си угрижен в продължение на дни? " Три години ще станат скоро и аз към момента не мога да проумея и да приема, че това нещо се е случило. Не мога да намеря думи ", споделя Анна.

Хората, събрали се тази заран, недоумяват по какъв начин наказани да прекарат остатъка от живота си зад решетките не престават да се разхождат свободно по улиците на България. " Присъдата наложително би трябвало да бъде пожизнен затвор без право на обжалване ", споделя Стилиян. Насроченото за през днешния ден съвещание на съда бе отсрочено. А съучастникът на килъра - татко му Пламен Владимиров, който в действителност първи се издава пред проверяващите, откакто със сина му дълго време симулират, че са загрижени за Евгения, която " изчезнала ", ще продължава да е на независимост до произнасянето на окончателната присъда. Мъжът е дълготраен кадър на службите, работил в ДАНС.

" Случаят е поразителен. Няма еднакъв. "

Когато тялото на Евгения е намерено, брачният партньор ѝ и неин палач Орлин споделя пред проверяващите, че доста преди да постави завършек на живота ѝ я следял, в което татко му му помагал.

" Случаят е поразителен, просто няма еднакъв ", споделя майката на Евгения тази заран. Начинът, по който убийството е замислено, осъществено, прикривано - това е ужасяващо закононарушение, за което няма по какъв начин да има друго наказване от доживотните присъди, дадени от съда на първа инстанция, споделят събралите се през днешния ден на митинг.

И до момента в който близки на Евгения и будни жители стачкуват за правдивост, броят на убитите дами в България продължава да пораства. Само през 2023 година те са 21. През лятото на предходната година хиляди се събраха на митинг, откакто беше оголен различен жесток случай - на Дебора от Стара Загора, нападната и нарязана с макетно ножче от някогашния си другар. И той към момента не е получил дефинитивна присъда. Това надалеч не беше последният сходен случай за миналата година - макар гражданското неодобрение и желанието за смяна. А обществото като че ли към момента не се е научило да не търси виновността в самите жертви на полово стимулираното принуждение.

Хората, събрали се да заявят, че убийството на 33-годишната Евгения Владимирова не би трябвало да се разминава с нищо по-малко от най-тежката допустима присъда, се надяват и на друго - да няма други като нея. " Тук съм като майка на две девойки, тъй като не желая дъщерите ми да живеят в страна, в която на убийците и на насилниците им се разминава и в която правосъдната система е безсилна да ги отбрани ", споделя Елизабет, която тази заран също е пред Съдебната палата в София. " Вярвам, че в случай че има малко повече публичност и покажем, че обществото е обединено, можем да наложим смяна последователно ", счита и Анна.

И до момента в който правосъдната система не съумява изрично да накаже всички насилници и убийци, остава вярата най-малко обществото да бъде изрично в осъждането на всяко закононарушение против достолепието и живота на всеки един човек. " Един човешки живот не коства 5000 лв. ", написа на един от плакатите, издигнати от протестиращите в памет на Евгения през днешния ден.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР