Върховният административен съд блокира премахването на двуетажната постройка от малкия

...
Върховният административен съд блокира премахването на двуетажната постройка от малкия
Коментари Харесай

ВАС блокира премахването на сградата от плажа в Росенец

Върховният административен съд блокира премахването на двуетажната сграда от дребния плаж край лятнта резиденция на Ахмед Доган в Росенец, оповестява Mediapool. Това е същият плаж, на който гардовете на НСО във водата и обясняваха, че пазят частния плаж на сараите.
В края на август предходната година община Бургас издаде заповед за унищожаване на паянтовата двуетажна сграда от плажа, която бе сметната за противозаконна. Според общината заповедта би трябвало да бъде изпълнена от строителния надзор (ДНСК).
 Христо Иванов: Може да се наложи още веднъж да подготвим лодката за Росенец Христо Иванов: Може да се наложи още веднъж да подготвим лодката за Росенец
“Може да се наложи още веднъж да подготвим лодката за Росенец ”, съобщи съпредседателят на “Демократична България ” Хр...
Заповедта е обжалвана от арх. Калин Тихолов в качеството му на представител на компанията " Стейтлайн ", написа БГНЕС. Първоинстанционният съд обаче. Причината е обикновена – арх. Тихолов не е показал нотариален акт за благосъстоятелност върху постройката на плажа.
" Според сегашния правосъден състав по делото не са показани доказателства годни да удостоверят изказванието на жалбоподателя за благосъстоятелност върху предмета на процесната заповед. По делото липсва титул за благосъстоятелност или равноценен на него документ, удостоверяващ безусловно или лимитирано вещно право върху същия ", се споделя в решението на съда.
От делото излиза наяве, че Тихолов е предал на съда хвърчащ лист, в който твърди, че е купил постройката.
Архитектът твърди пред съда, че владее постройката от 2007 година, макар че тя е издигната. Законът за държавната благосъстоятелност категорично споделя, че парцелите и движимостите, които са обществена държавна благосъстоятелност, не могат да бъдат обект на предписание и да се получават по отминалост.
Тихолов е показаните доказателства, като обявление на парцела като личен пред локалната данъчна администрация на 2 юни 2020 година. Само по себе си действието по декларирането му не поражда, нито удостоверява правото на благосъстоятелност върху същия, споделя бургаският съд. Представената схема на постройката от кадастъра само удостоверява събитието, че за нея липсват данни както за притежатели, по този начин и за носители на други вещни права.
 С юридически хватки Доган наподобява пробва да си вземе плажа на Росенец С юридически хватки Доган наподобява пробва да си вземе плажа на Росенец
Проектантът на така наречен летен сарай на Ахмед Доган на Росенец - Калин Тихолов, апелира пред съда решението за регистриране на линията до рези...
Върховният административен съд обаче анулира това решение и действително
Според висшите съдии самото изказване на Тихолов, че е причинител или притежател на градеж, е задоволително да обоснове юридически интерес за оборване на заповедта. Всичко това значи, че за Върховен административен съд документи не са нужни, а единствено декларация, че си притежател. Причината е допускането на съда, че Тихолов приема, че той персонално ще търпи отрицателните правни последствия от осъществяването на заповедта за събарянето.
В случая обаче той не е търпи отрицателни последствия, а към този момент съумява да блокира събарянето на постройката, за която няма публични документи.
" В съответния случай, както в административното произвеждане, по този начин и в правосъдното произвеждане пред първата инстанция са показани писмени доказателства, удостоверяващи, въпреки и косвено, претендираното притежание върху постройката от оспорващото сдружение, заприходяването ѝ в салдото му, обявление по ЗМДТ на постройката и данъчна оценка ", споделя Върховен административен съд.
Върховните съдии очевидно считат, че, а кадастърът е нещо, на което не трябва да се отдава прекалено значение, написа Mediapool.
 Общински консултант: Доган въпреки всичко си желае улицата до сарая в Росенец Общински консултант: Доган въпреки всичко си желае улицата до сарая в Росенец
" Доган въпреки всичко си желае улицата до сарая в Росенец! Очаквано заложената от ГЕРБ “бомба ” в решението на Общинския съвет в гр....
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР