Въпросът между България и Република Северна Македония за присъединяването на

...
Въпросът между България и Република Северна Македония за присъединяването на
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Трябва ни ново споразумение със Скопие

Въпросът сред България и Република Северна Македония за присъединението на съседката ни в Европейски Съюз може да бъде решен само и единствено посредством реализиране на двустранно съглашение сред двете страни, което да бъде съпроводена с пътна карта за осъществяване на процеси. Без обвързващ документ, не можем да вървим напред. Това съобщи пред " Денят стартира " по Българска национална телевизия Любомир Кючуков.

По думите му подминахме стадия, когато въпросът можел да се реши с една или друга политическа декларация. би трябвало да има политически консенсус вътре в самото държавно управление, да се приказва с единна позиция, с цел да може публичното мнение да бъде осведомено с хода на договарянията. Преговорите би трябвало да се водят на политическо равнище и това, което би трябвало да се направи и да се дефинира понятието " обща история ", изясни Кючуков.

Успех не е Северна Македония да бъде спряна за Европейски Съюз, а триумф е България да реализира триумф в дипломатическо отношение, разяснява специалистът и добави, че въпросът може да се реши само и единствено по двустранен път. Националният интерес би трябвало да е всеки българин да се усеща в Северна Македония като вкъщи си и всеки македонец в България да се усеща като вкъщи си, настоя Кючуков.

Според него би трябвало да се махнат всевъзможни бариери сред двете страни.

От своя страна Петър Колев от Гражданския либерален съюз в Северна Македония съобщи, че Северна Македония и България би трябвало да намерят по-бързо решение на проблемите си. Капаните, които се залагат в преговорния развой ще доведат за Северна Македония до сръбски или турски сюжет на договарянията, посочи Колев.

Той се надява президентството да направи добър разбор, да пресее причините " за " или " срещу " присъединението на Северна Македония в Европейски Съюз и да вземе вярното решение. тезите с участието в Европейски Съюз в този момент е моментът да ги почистим пред българското общество. Да не не помни българското общество, че Северна Македония е член на НАТО, уточни Колев.

Според него Европейски Съюз е мястото, в което се събират страни с общи полезности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР