Въпрос относно методиката за индексиране на разходите по договори, сключени

...
Въпрос относно методиката за индексиране на разходите по договори, сключени
Коментари Харесай

Йордан Цонев с въпрос към Асен Василев и Гроздан Караджов за индексиране на строителните разходи

Въпрос по отношение на методиката за индексиране на разноските по контракти, подписани по изискванията на Закон за обществените поръчки и засягащи строително-монтажни работи зададе зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, както и към сътрудника разум вицепремиер и министър на районното развиване Гроздан Караджов.

Вчера по време на блиц контрола в Комисията по бюджет и финанси имахме опция да запитаме министъра на финансите по отношение на методиката за индексиране на разноските по контракти, подписани по изискванията на Закон за обществените поръчки, касаещи строително-монтажни работи. Отговорът, който получихме, беше конвенционален, привързан и с министъра на районното развиване и вицепремиер, сподели Цонев.

И защото и двамата вицепремиери са тук, бихме желали да зададем въпроса още веднъж, тук в зала, тъй като това е доста значителен въпрос освен за българския бизнес, за бизнес средата, само че и за осъществяване на публични поръчки, които са почнали и не могат да бъдат приключени, защото инфлационните процеси на практика вършат завършването на тези поръчки неизгодно, в загуба на изпълнителите, посочи зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Това ще докара до първо – загуба на доста средства и на бюджета, и на общините, второ – ще докара до междуфирмена задлъжнялост, която така и така не е дребна, което ужасно доста утежнява бизнес климата в страната, и трето – ще докара до задлъжнялост и на фиска към общините и на общините – към фиска, което го следим последните години като доста неприятно събитие, акцентира Цонев.

Затова по никакъв начин не е маловажно освен тази методика да бъде направена – ние имаме сведения, че е направена, освен да бъде призната, само че да бъде и обезпечена с бюджетни, а не със лични средства, както се готвим да го създадем, в актуализацията на бюджета, акцентира Йордан Цонев, който е зам.-председател на Бюджетната комисия в Народно събрание.

Това не са непотребни пари, в противен случай, такива пари ще предотвратят загуба на доста по-голяма маса пари, акцентира националният представител от Движение за права и свободи.

Ще оставя господин Караджов да отговори по какъв начин тъкмо се предвижва процедурата по отношение на законовата база това да се случи. От позиция на обезпечението, още в бюджета, при неговото приемане, истинския вид, който приехме края на януари и началото на февруари, има заложена с 30% по-висока финансова инвестиция във всички общини, отговори Асен Василев.

Разходите за финансови вложения са вдигнати с 30%, тъкмо тъй като общините споделиха, че им би трябвало спомагателен запас да обезпечат по-високата стойност на плановете. Проектите, които са по европейски стратегии, в огромната си част имат опция да бъдат обезпечени в границите на средствата от тези европейски стратегии. И плановете, които са по линия на Министерство на превоза, имаме увещание от Министерството на превоза, че нямат потребност от спомагателни индексации, сподели вицепремиерът.

Финансова обезпеченост би следвало да има за всички тези планове, планувани още с истинския бюджет. Допълнително в актуализацията не се постанова да се залагат тези средства, тъй като те са заложени в самия бюджет поначало.

В Народното събрание е импортиран законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки, като в няколко спестовни текста се дава опция на Министерския съвет, посредством свое разпореждане да направи промени в правилника за приложение на Закона за публичните поръчки, което ще се изрази точно в тази методика, съобщи и вицепремиерът Гроздан Караджов.

Методиката е оповестена на уебстраницата на Министерство на регионалното развитие. Обсъдена е от нас в браншови порядък с Камарата на строителите в България, разисквана е и с Националното съдружие на общините в България. Методиката се приема, тя планува шест обособени подотрасъла, да ги назовем, в строителния отрасъл – високо строителство, ниско строителство, ВиК строителство, пътно строителство, жп строителство – шестият, прощавайте, сега не мога да го възпроизведа. Но във всеки един от тези области е очакван съответен ритъм на повишаване в годините обратно, защото инфлацията ще се компенсира със задна дата, сподели Караджов

Единствената насрещна точка на сектора и държавното управление е за размера на тавана, до който може да се индексира. В нашето предложение е да бъде 15%, в предлагането на НСОРБ и на Строителната камара е 30%. Къде и по какъв начин ще се срещнем, е въпрос на диалози, които занапред ще протекат сред първо и второ четене на закона, тъй като едвам откакто влезе в действие това изменение на Закон за обществените поръчки, още идната сряда ще има разпореждане на Министерския съвет за методиката, увери районният министър

Господа вицепремиери, благодаря за отговора. Разбира се, ние имаме информация по тази тематика, само че беше добре да я чуят заинтригуваните. Репликата ми е в две направления, и към двамата. 30-те %, господин финансов министър, нарастване на финансовите разноски, са на първо място нарастване на финансовите разноски по планове, които ще стартират тази година, и по планове, които се приключват тази година, само че са почнали, репликира Йордан Цонев.

И добави: „ По преценка и на кметовете, а и по наша преценка, е належащо да се актуализира тази част, която е приключена предходната година и не е добре да се употребяват парите за тази година за доплащания за предходната година. Затова по никакъв начин не е зле да се планува в актуализацията и особено за възложителите на такива публични поръчки да се направи изследване, съответната информация да се вземе, да се планува – там, където има доплащания за минал интервал – несъмнено, доплащания, които са потвърдени, че са инфлационно повишени, това да бъде осъществено. ”.

Защото няма по какъв начин това да стане, с парите за тази година да се правят заплащания за минали интервали, с изключение на, в случай че някой кмет или някой възложител не е решил да наруши Закона за държавния бюджет. Това е първото. И второто – би било добре към районното министерство в действителност, с изключение на с браншовите организации, и с общините да се води този диалог, защото те са много сериозен възложител на такива публични поръчки, предложи Йордан Цонев.

Всъщност там рефлектира най-тежко, защото общинските бюджети са много лимитирани, изключително в финансовата част. После отново ще дойдат при вас, господин министър, отново ще разсрочват отговорности, ще вършим проекти и по този начин нататък, сподели Цонев.

Методиката ще работи за планове, които или не са почнали, или са в развой на осъществяване за частта, която не е изпълнена, сподели Асен Василев. Ако планът е към този момент изпълнен и признат от общината, тогава няма да има индексация, защото работата е свършена в остарял интервал и при остарели цени, добави той и увери, че не би следвало да има остарели заплащания, които да имат потребност от индексация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР