Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност за

...
Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност за
Коментари Харесай

6 май: без военен парад, но с МиГ-29, забрана за дронове и проверки с металдетектори

Националната работа за защита (НСО) вкарва ограничения за сигурност за тържествения водосвет на бойните флагове и знамената-светини на Българската войска по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската войска, заяви пресцентърът на НСО.

Водосветът ще стартира в 10:00 ч. пред паметника на Незнайния боец в столицата.

Гражданите, които желаят да участват, ще имат достъп през пунктове за инспекция, проведени при ул. „ Раковски “ и ул. „ Оборище “, при ул. „ Париж “ и ул. „ Шипка “ и при южната страна на храм-паметника „ Свети Александър Невски “.

Те ще бъдат проверявани с металдетектори за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

За времето от 09:00 часа до 12:00 часа се вкарва възбрана за потребление на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 м и с център пл. „ Свети Александър Невски “. 

Държавният глава Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще сервира венец пред паметника на Незнайния боец, след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили, заяви прессекретариатът на президента.

В края на тържествения обред над площад „ Александър Невски “ ще прелетят три самолета МиГ-29. Но боен церемониал няма да има.

" Тази година 6 май ще премине без боен церемониал в центъра на София. Има съвпадение на Великденските празници с празника на Българската войска, даваме приоритет на общонационалното честване на Великден, обясни Атанас Запрянов при започване на април. " Ще оставим хората да отдадат респект първо към нашия Бог и след това военните им отговорности ", сподели още служебният министър на защитата, напомня Българска телеграфна агенция.

Миналата година около 60 бойни машини минаха през центъра на столицата по време на военния церемониал, който беше извършен за първи път от 2019 година През 2020 година и през 2021 година поради пандемията от COVID-19 нямаше церемониал на Гергьовден, като празникът беше маркиран с прояви, съобразени с противоепидемичните ограничения. През 2022 година също нямаше боен церемониал на 6 май, сочи информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР