Въпреки значителното увеличение на лихвения процент от Федералния резерв до

...
Въпреки значителното увеличение на лихвения процент от Федералния резерв до
Коментари Харесай

Това ли беше краят на ниските лихвени проценти в САЩ?

Въпреки забележителното нарастване на лихвения % от Федералния запас до 22-годишен връх, стопанската система продължава да демонстрира резистентност. 

Оценките сочат, че растежът през третото тримесечие е на път да надвиши наклонността от 2%. Това накара икономистите да се запитат дали лихвените проценти в миналото ще се върнат на равнищата отпреди 2020 година, даже в случай че инфлацията се върне към задачата на Фед от 2% през идващите няколко години.

В основата на въпроса е концепцията за неутралния лихвен %. Този лихвен % значи равновесната точка сред търсенето и предлагането на спестявания, осигуряваща постоянен стопански напредък и инфлация.

Първоначално препоръчан от икономиста Кнут Виксел преди един век, неутралният лихвен % не е директно наблюдаем. Вместо това специалистите го извеждат от икономическото държание. Силното заемане и харчене, съчетани с възходяща инфлация, демонстрират, че неутралният лихвен % е по-висок от настоящия. Обратно, слабото заемане на средства и намаляването на инфлацията допускат по-нисък безпристрастен лихвен %.

Дебатът по отношение на определянето на неутралния лихвен % придобива значителност в последно време. Рязкото повишаване на инфлацията от началото на 2022 година накара Федералния запас да увеличи лихвените проценти доста над неутралния лихвен %.

В изискванията на затихваща инфлация, само че запазваща се постоянна икономическа интензивност, оценките на неутралния лихвен % могат да станат по-важни през идващите месеци.  

Ако неутралният лихвен % се е повишил, това може да докара до повишение на краткосрочните лихвени проценти или да отсрочи намаляването на лихвените проценти при понижаване на инфлацията. Възможно е също по този начин да поддържа по-висока рентабилност на дълготрайните облигации, оказвайки въздействие върху лихвите по ипотечните заеми и корпоративния дълг.

На тримесечна база представителите на Фед предвиждат възможната точка на определяне на лихвените проценти, което всъщност съставлява тяхната оценка за неутралния лихвен %. Тази медианна прогноза се намали от 4.25% през 2012 година до 2.5% през 2019 година При поправяне с 2% инфлация това докара до действителен безпристрастен лихвен % (известен също като “r* ” или “r-star ”) от 0.5%. През юни медианната прогноза остана на ниво от 0.5%.

Това съответствува с добре оценен модел, създаден взаимно с президента на Фед   на Ню Йорк Джон Уилямс, който също дефинира неутралния лихвен % на 0.5%. Въпреки това, до момента в който медианата не се е трансформирала, оценките на някои публични лица последователно се усилват.

Има три съществени аргументи, заради които специалистите считат, че неутралният лихвен % може да бъде по-висок, в сравнение с преди 2020 г:

  • Икономическият напредък надвишава оценките на Фед за дълготрайния му евентуален ритъм, което демонстрира, че актуалните лихвени проценти не са прекомерно рестриктивни.
  • Държавните дефицити и вложенията в чиста сила могат да покачат търсенето на спестявания, което да тласне неутралния лихвен % нагоре.
  • Пенсионерите, употребяващи спестявания и вложенията, повишаващи продуктивността, като изкуствения разсъдък, биха могли да покачат неутралния лихвен %.

Въпреки че полемиките по отношение на неутралната ставка не престават, те остават нерешени. Съществуват разнообразни гледни точки, като прогнозите варират от под 1% до равнища, близки до нормата преди пандемията. Председателят на Фед Джером Пауъл предизвести да не се вземат политически решения въз основа на ненаблюдаеми оценки като неутралния лихвен %.

С развиването на икономическата динамичност разбирането за въздействието на неутралния лихвен % върху лихвените проценти и по-широката стопанска система продължава да се развива.

Източник: WallStreetJournal

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР