Началникът на Главното управление за комуникации на въоръжените сили на

...
Началникът на Главното управление за комуникации на въоръжените сили на
Коментари Харесай

Корупционна Русия - арестуваха зам.-началника на руския ГЩ за подкуп в особено големи размери

Началникът на Главното ръководство за връзки на въоръжените сили на Руската федерация и заместник-началник на Генералния щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин е задържан по делото за взимане на рушвет в изключително огромни размери, оповестиха за РБК от 235-и гарнизонен боен съд.
 
" На 22 май Шамарин беше арестуван под стража за период от два месеца. Член част 6 от член 290 от Наказателния кодекс (подкуп) ", означи съдът. Част 6 на този член планува наказване " отнемане от независимост " за период от осем до петнадесет години.
 
Преди това събеседникът на " Комерсант " в правоохранителните органи съобщи, че къщата на генерала е била претърсена, след което Шамарин е бил отведен за разпит в Главното военно следствено ръководство къл Следствения комитет на Русия.
 
Шамарин заема поста си от 2021 година. Служи в структурите за взаимозависимост на съветската войска от 1992 година, като изминава пътя от пълководец на взвод за дистанционно управление на радиоцентър до началника на информационния център на информационната бригада на Далекоизточния боен окръг. Награден е с орден " Орден за заслуги към Отечеството ", II степен.
 
През 2020 година някогашният заместник-началник на Генералния щаб Халил Арсланов беше задържан по делото за машинация и корупция при доставката на съоръжение за въоръжените сили. Генералът беше упрекнат във взимане на рушвет и два епизода на изключително огромни измами на обща стойност към 6,7 милиарда рубли.
 
По-рано заместник-министърът на защитата Тимур Иванов и началникът на отдел " Главен персонален състав " на Министерството на защитата генерал-лейтенант Юрий Кузнецов бяха арестувани и задържани. Те бяха упрекнати във взимане на рушвет в изключително огромни размери (част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Също по този начин някогашният пълководец на 58-а войска на Водоснабдителна система на РФ генерал-майор Иван Попов беше задържан по дело за машинация.
 
Задържанията се правят на фона на оставката на министъра на защитата Сергей Шойгу и назначението на някогашния първи вицепремиер Андрей Белоусов на поста му. Източник на Forbes, непосредствен до Министерството на защитата, назова арестите началото на " чистка на доближените " до Шойгу.
 
На собствен ред събеседниците на The Financial Times настояват, че всичко това се случва по персонална заповед на съветския президент Владимир Путин, който реши да отслаби Шойгу, чиято позиция беше засилена след гибелта на ръководителя на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин. Те споделят, че Путин остава обезпокоен, че всяка секта в неговия хайлайф ще придобие прекомерно огромно въздействие и той " не е изключително обезпокоен " от корупцията.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР