Съвети от БЧКБългарският червен кръст публикува подробни съвети как трябва

...
Съвети от БЧКБългарският червен кръст публикува подробни съвети как трябва
Коментари Харесай

Ето как да се предпазим от мълнии по време на буря

Съвети от БЧК

Българският червен кръст разгласява подробни препоръки по какъв начин би трябвало да действаме, с цел да се предпазим от мълнии по време на гръмотевични стихии, каквито се чакат в страната през идващите дни.

Статистиката сочи, че 24 000 души по света са убити от мълнии всяка година, а към 240 000 са ранени. Всъщност ударите на гръмотевица се срещат по-често в планините, в сравнение с в низините и равнините. Това ги подрежда измежду най-големите рискове, които могат да сполетят планинари и алпинисти. Една от характерностите им е поразяването на самотни предмети на високо място.

Защо мълнията е толкоз рискова?

Мълнията е електрически разряд, който се появява сред облаци или сред облаци и земята. Когато електромагнитното поле доближи избран интензитет, от върха на облака стартира да се спуска стъпаловиден низходящ водач, носещ негативен заряд. Когато той е към този момент на към 300 m от земята, от високите обекти стартират да се образуват възходящи (стреловидни) водачи, само че единствено един се свързва с низходящия; следва противоположният удар, който провокира мълнията. Ето за какво планинските върхове стават обичани цели.
На ден падат към 8 млн. мълнии по света. 90% от ударените от гръмотевица хора оцеляват.
Светкавиците могат да разредят до 1 милион волта със скорост до 150 метра в секунда. Тези цифри са необикновено потресаващи, което ги прави извънредно рискови – изключително когато ударят нещо или някого.

Митове за мълниите

Въпреки че мълнията има наклонност да удря най-високите изпъкналости и върхове, не постоянно е по този начин. Електрическите заряди се насочват най-близкия по вертикала обект на земята – в това число някой в средата на гора или поле.
И не е правилно, че мълнията в никакъв случай не удря едно и също място два пъти. Може и постоянно го прави – и по тази причина е належащо да вземете всички вероятни защитни ограничения по време на стихия.

Някои неща, които можете да извършите, с цел да останете в сигурност:

- Избегнете откритото пространство. Ако сте на връх или било, тръгнете надолу допустимо най-бързо.
- Изключете всички електрически устройства. Те притеглят още повече електрическа интензивност. По опция извадете и батериите.
- Намерете безвредно и изсъхнало място. Гръмотевична стихия нормално приключва след към час – задоволително време, с цел да се намокри съществено земната повърхнина. Опитайте се да намерите скален корниз, пещера или даже палатка в изсъхнало място.
- Внимавайте с пещерите. Въпреки че пещерите могат да ви запазят сухи, те идват със лични рискове. В случай, че мълнията удари вашата пещера, стойте най-малко на метър от стените и на три метра от тавана.
- Изолирайте се от земята! Поставете шалте или различен мек предмет под краката си. Така ще бъдете защитени от протичането на електричеството по земната повърхнина, в случай че падне гръмотевица покрай вас. Имайте мислено, че електричеството въпреки всичко може да премине през поставената от вас изолираност.
- Независимо дали сте на открито навън или на предпазено място, заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани и дръжте краката си събрани.

- Ако сте с група се пребройте бързо – изключително в случай че гръмотевица удари покрай вас. Не чакайте отговор, в случай че някой от вашата група е на известно разстояние от вас – стигнете до него допустимо най-бързо. Може да се нуждаят от незабавна помощ.
- Избягвайте високите и самотните дървета! Те също са магнит за мълнии. Някои туристи обичат да се подслонят под самотни дървета – огромна неточност, която би трябвало да избягвате.

Избягвайте водата!

Водата е добър електрически проводник. Така че, в случай че удари гръмотевица, електрическият ток ще се разпростре по повърхността във всички направления. Ако сте покрай водата също има огромен късмет електричеството да доближи до вас. Затова стойте надалеч от езера, извори и даже локви.

Внимавайте с металните елементи от оборудването!

Опитните планинари държат всички железни предмети надалеч от заслона. Това включва щеки, пикел/сечива за ледено катерене, железни принадлежности за хранене и други Можете даже да ги превърнете в гръмоотвод, в случай че можете да ги поставите на по-високо от палатката място или на скат, ситуиран по-високо от мястото, където сте отседнали. Безопасно разстояние е на към 50 метра.

Изгасете огъня (ако има такъв). Стълбът от пушек е йонизиран газ, който може да предава електричество.

Първа помощ при случай с гръмотевица

Въпреки че директните удари на гръмотевица предизвикват проваляне по тялото, те не са съдбовни – най-малко в множеството случаи. Независимо от това, в случай че сте ударени, се нуждаете от незабавна здравна помощ. Позвъняването на тел. 112 е наложително.
Симптомите на лек удар от гръмотевица включват пристъп, нервозен потрес, виене на свят, уязвимост, изгаряния.
Трите най-важни стъпки, които би трябвало да предприемем при оказване на помощ на потърпевш в този случай, са обезпечаване на цялостен покой, стопляне с одеяла и при подготвеност – предоставяне на болкоуспокояващи и успокоителни медикаменти.

Силни удари:
Силните удари са доста по-опасни и с съдбовни последици. Симптомите тук включват пристъп, потрес, глухота, нарушаване на сърдечната активност. Необходимо е незабавното повикване на експерти за първа помощ посредством тел. 112. Ако има няколко наранени, нужно е да им се помогне съгласно спешността на тяхната потребност. Този, който не може да диша е с приоритет, само че се пробвайте по опция да помогнете на всички.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР